Hur man rider hästen i form


Du har säkert hört om att rida hästen i form. Kanske har du även fått en difus uppfattning kring vad begreppet innebär, men om någon ställer dig frågan ”vad är att gå i form?”, kan det plötsligt kännas svårt att svara på.

Begreppet ”gå i form” innebär att hästen bär upp sin egen kropp, med eller utan ryttare beroende på situation. Hästen går i korrekt form när den beroende på uppgift har den hållning som ger bäst förutsättning för att klara uppgiften som planerat på ett välbalanserat och följsamt vis.

Hästen kan gå i olika sorters form, hög eller låg och där mellan. Man kan dela upp vägen till att rida hästen i form i fem steg:

  1. Hitta rytmen
  2. Skapa framåtbjudning
  3. Få hästen lösgjord och följsam
  4. Skapa kontakt
  5. Samling

Läs även: Allt du behöver veta för att tävla i dressyr

Vad är form?

Vad vi sällan tänker på när vi pratar om en häst som går i form är att hästar gör det nästintill hela tiden utan ryttare. Kanske har du sett en häst springa i hage eller paddock? Där bär den sig naturligt med aktiverade bakben, höjd rygg och sänkt huvud.

Svårigheten kommer när ryttaren hamnar på ryggen och ger hästen extra vikt, vilket flyttar tyngdpunkten. Det kan göra det ovant och klumpigt för hästen. Därför består stor del av det dressyrarbetet vi gör om att lära hästen att kompensera för ryttarens vikt, med strävan efter att röra sig lika vackert och naturligt som utan ryttare.

Hästen går i ”form” när den är villig att gå framåt för skänkeln, tar stöd på bettet, är uppmärksam på ryttarens signaler, trampar under sig med bakbenen, höjer ryggen och sänker nacken i en avslappnad harmoni.

När vi rider kan vi också lära hästen använda sin fulla potential och rörelseförmåga. Ett vanligt misstag som ryttare gör är dock att sträcka för mycket på tygeln. Det gör att hästen inte kan använda halsen som balansstöd och försvårar hästens förmåga att röra sig fritt.

Läs även: Hur man samlar en häst

1. Hitta rytmen med aktiverade bakben

Det absolut första steget i att rida hästen i form är att hitta hästens naturliga rytm. Det innebär inte att rida hästen i det tempot som den själv väljer att gå i, eftersom vissa hästar springer på för snabbt och vissa hästar knappt vill röra sig framåt.

Att hitta rytmen och aktivera hästens bakben innebär att hästen rids i ett naturligt tempo där hästens steg kommer med kraft och precision, genom att skjuta på från bakbenen.

Med aktiva bakben får hästen en mer jämn och harmonisk gång samtidigt som det kan bidra till att hästen känns mer samlad och balanserad.

  1. Rid hästen på ”fria” tyglar i trav.
  2. Rid lite innanför fyrkantspåret för att undvika att hästen tar stöd på staketet eller ridhusväggen.
  3. Trava framåt genom att tydligt resa dig och sätta dig i takt med att hästen rör sig.
  4. Ha blicken framåt.
  5. Påminn hästen om att aktivera bakbenen genom ett lätt pet på rumpan med spöt vid behov.

Målet med bakbensaktiviteten är att ta med energin inför kommande moment. För att förbättra bakbensaktiviteten kan man använda ridövningar som till exempel accelerationer vid tempoväxlingar och övergångar eller övningar som kräver mycket samling, till exempel piruetter, små volter eller upphöjda bommar.

Du kan se hur aktiverade hästens bakben är genom att kolla på det från sidan. När hästen rör sig pendlar bakbenen jämt vilket ger dig en möjlighet att se vart medelvärdet av pendeln är. Vart under hästens kropp sätter den ner bakbenen? Du kan också kolla i hovspåren i ridhuset eller i paddocken.

Läs även: 6 Övningar för att stärka hästens bakben

2. Skapa framåtbjudning

Framåtbjudning är en term som ofta missupfattas och förknippas med att hästen är pigg och het, vilket inte är fallet. Man kan jämföra framåtbjudning med dragläget på bilen – en vilja att ta sig framåt.

Det handlar om ett samspel mellan en ryttare som visar vägen och en häst som med en vilja att ta sig framåt har en tydlig riktning att gå i, vilket kräver att hästen är frisk, allert, samarbetsvillig och obegränsad i sin rörelse.

Det finns flera sätt att skapa framåtbjudning i hästen. Det viktigaste är att ha en klart definierad riktning eller väg som hästen ska följa, och att ge den tydliga signaler om vart den ska gå. Det finns flera övningar och knep som främjar framåtbjudning, till exempel:

  • Var tydlig med vad hästen ska göra: Ge hästen tydliga signaler genom att använda dina hjälper som tygel, skänkel och sittben.
  • Öka belastningen gradvis: Få hästen att känna sig duktig och skapa en vilja att göra mer genom att gradvis höja kraven på övningen.
  • Aktivera bakbenen: Genom att få hästen att använda bakbenen aktivt och med självbehärskning kan du öka dess samarbetsvilja och få den att bjuda mer framåt.
  • Rid tempoväxlingar: Tempoväxlingar är en utmärkt övning för att främja hästens framåtbjudning. Se till att hästen tänker framåt även när den samlas.
  • Ge hästen möjlighet att vila: Se till att hästen får tillräckligt med vila och återhämtning mellan träningspassen, så att den kan prestera på topp under träningen.
  • Se till att hästen är avslappnad: Försök att hålla hästen så avslappnad som möjligt under träningen, så att den inte blir spänd eftersom det förhindrar möjligheten att bjuda framåt.

Läs även: Vad är framåtbjudning?

3. Få hästen lösgjord och avspänd

En spänd häst är inte lätt att rida i form. För att hästen ska kunna gå i form behöver den vara lösgjord, det vill säga att den är avslappnad och rör sig fritt i sin kropp. Hästen är mjuk i halsen, ryggen och sidorna vilket bidrar till en jämnare och mer smidig gång.

När hästen är lösgjord är den mer mottaglig för ryttarens hjälper, kan lättare utföra sin arbetsuppgift utan onödig muskelspänning och är mer avslappnad.

En lösgjord häst har mindre risk att skada sig, samtidigt som den är säkrare för ryttaren att rida än en spänd häst. Hästen har avslappnade öron och mun med buren svans och kan frusta frekvent.

För att få hästen lösgjord kan du använda olika ridövningar som övergångar, galoppövningar, samt övningar som fokuserar på balans och mjukhet – som serpentinbågar, öppnor och volter. Även massage och stretching kan hjälpa hästen för att slappna av i sina muskler.

Läs även: 6 Lösgörande övningar för stela hästar

4. Skapa kontakt med stöd på tygeln

”Gå på tygeln” är ett uttryck som ofta används inom ridning, men det kan skapa missförstånd. Det är inte ovanligt att ryttaren böjer in hästens hals med en spänd tygel och sågande hand, vilket försvåra för hästen att röra sig avslappnat och otvunget.

I stället för att fokusera på hästens huvudställning bör man fokusera på att skapa en bra relation och samarbete mellan häst och ryttare.

Hästen ska vilja söka stöd på bettet, vilket ger ryttaren en kontakt i handen – via tygeln – bettet – hästens mun. Det är viktigt att ryttaren är stabil och mjuk i sin hand, för att uppmuntra hästen att ta kontakt med bettet.

Stöd på tygeln går att likna med att hästen kärleksfullt vill hålla ryttaren i handen, genom att mjukt följa med handen när ryttaren rör sig. En fin kontakt som kräver avslappning, koncentration och tillit. Det är inte samma sak som att hålla fast varandra eller dra och såga i tygeln för att tvinga hästen i form.

I TR Dressyr står följande om hästens stöd på tygeln:

”En häst är på tygeln när halsen är mer eller mindre upprest och välvd i enlighet med dess utbildningsståndpunkt och grad av samling samt accepterar bettet med en lätt, mjuk, eftergiven och stabil kontakt. Hästens huvud ska förbli i en stadig position, med nosen något framför lodplanet med en eftergiven nacke som högsta punkt på halsen, utan att visa något motstånd mot ryttarens inverkan.”

TR 2023 3:2 DRESSYRENS GRUNDPRINCIPER

Framför lod

När man försöker få hästen att ”gå på tygel” kan det hända att hästen går framför lod, även kallat över tygeln. Det innebär att hästen lyfter upp huvudet och har mulen långt fram, med en mer horisontell panna än vertikal.

Detta är vanligtvis ett tecken på att samarbetet mellan hästen och ryttaren inte är det bästa, ofta på grund av att hästen drar emot i tygeln istället för att följa med den.

Över tygeln är vanligtvis en tillfällig form hos hästar, men det finns olika typer av hästar som kan gå över tygeln mer konstant. Dessa inkluderar hästar som håller hårt i bettet för att skydda sin mun och hästar som är oengagerade.

Undvik att få hästen över tygeln genom att fokusera på att ge efter i tygeln och rida med friare tygel, samt att engagera hästen med olika övningar och övergångar. Du kan även prova att använda olika bett och korrigera din egen sittställning och se till att ha rätt position i sadeln.

Bakom lod

Det kan även hända att hästen går ”bakom hand”. Det gör den när näsborrarna är längre bak än vad ögonen är. Att gå bakom hand är onaturligt för hästar, men det kan hamna där ändå av olika anledningar som till exempel:

  • hästen vill undvika bettet,
  • hästen vill protestera eller visa missnöje
  • hästen förstår inte bettets verkan.

Det finns flera sätt att undvika att hästen hamnar bakom bettet, till exempel genom att låta hästen skritta en stund på långa tyglar, använda ett annat bett, ge hästen tid att lära känna och förstå bettet samt träna på lydighet och samarbete, hitta korrekt form och stärka hästen.

Läs även: Ryttarens hjälper & Hur man rider med sätet och vikthjälperna

5. Samling

En häst som arbetar med sina bakben har lättare att lyft upp sin överkropp, vilket kallas för att hästen är samlad. Om hästen istället lägger majoriteten av sin vikt på frambenen brukar man säga att hästen ”går på bogarna”, vilket kan vara ett tecken på att hästen har problem med att aktivera sina bakben eller känner en oro orsakad av en för sträckt tygel.

För att rida hästen i samlad form krävs det att hästen och ryttaren har genomgått alla ovanstående steg och rids i rytmen, med framåtbjudning och kontakt, samtidigt som den är lösgjord och följsam.

Hästen lägger mestadels av vikten på bakbenen vilket gör att framdelen kommer upp samtidigt som hästen använder sina ryggmuskler vilket resulterar i en högre huvudhållning. Ryttaren behöver rida med en dynamisk men stabil hand för kontakt i tygeln, samtidigt som den sitter rakt i sadeln och håller om med sina skänklar och är aktiv i sina hjälper.

Läs även: Hur man räknar ut sin procent i dressyr

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg