Ryttarens

Hur, när och varför man ska sitta ner i trav

Du har säkert hört ”ridning är väl ingen sport? Man bara sitter ju där!”?

På något sätt är det förståeligt att ett otränat öga får den uppfattningen. När man ser erfarna ryttare på hästryggen ser det så enkelt ut. Dressyrryttare ser ofta ut att sitta helt stilla, som om deras bak är limmade i sadeln. Men i själva verket följer de hästens rörelse och skapar illusionen av ”att bara sitta där”.

Uppfattningen om att ”bara sitta där” brukar snabbt ändras när personen som gjort uttalandet väl kommer upp i sadeln. Oftast ser man hur oerfarna personer håller krampaktigt i sadeln redan i skritt, men vänta bara tills det är dags att trava.

Trav upplevs som den skumpigaste gångarten och är därför den svåraste gångarten att sitta ner i. Men att kunna sitta ner i traven är viktigt eftersom det gör det möjligt att stärka kommunikationen mellan häst och ryttare.

I denna artikel går vi igenom fördelarna med att kunna sitta ner i trav, hur du lär dig att göra det och vilka misstag du bör undvika.

Varför är det svårt att sitta ner i trav?

Om du tycker det är svårt att sitta ner i traven är du inte ensam. Det är inte konstigt att trav är den skumpigaste gångarten, det finns en logisk förklaring till varför.

Trav är en diagonalt tvåtaktig gångart där hästen skickar fram diagonala benpar och sedan byter till det andra diagonala benparet.

Rörelsemönster skapar vertikala upptakter och nedtakter, där hästens rygg höjs och sänks i varje steg, vilket kan skapa en skumpig känsla för ryttaren om ryttaren inte kan absorbera rörelserna med en stabil, balanserad och följsam sits.

Under upptakten, när hästen skickar fram sina diagonala benpar, sker en vertikal rörelse där ryggen höjs och benen sträcks ut. Denna rörelse kan vara ganska kraftig och skapa en skumpig känsla för ryttaren i sadeln.

Även under nedtakten, när hästen landar med sina diagonala benpar, sker en vertikal nedåtrörelse där ryggen sänks och benen böjs, vilket också bidrar till en skumpig upplevelse.

Läs även: 6 Ridövningar som förbättrar ryttarens balans

Varför ska man sitta i trav?

För att undvika att skumpa i traven kan man antigen rida lätt eller lära sig att sitta ner i traven. Det bästa är att kombinera båda! Även om det är bra att kunna rida lätt, finns det många tillfällen där det är fördelaktigt och användbart att sitta ner i traven.

Här är några anledningar till varför det är viktigt att behärska sittande trav:

Fördelarna med nedsittning i traven är många, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är nödvändigt i alla situationer. Det är viktigt att anpassa sin ridning efter din hästs utbildningsnivå, fysiska förmåga och individuella behov.

Läs även: Ridning för nybörjare (Grunder, säkerhet, misstag)

Är det dåligt för hästens rygg att sitta ner i trav?

Det är alltså viktigt att både rida lätt och att sitta ner i traven. Varför då kanske du undrar? Är det dåligt att sitta ner i traven?

Nej, när det görs korrekt är det inte dåligt för hästens rygg att ryttaren sitter ner i trav, då kan det vara fördelaktigt för hästens ryggmuskulatur och balans. Felaktigt sittande trav kan dock vara obehagligt för hästen och eventuellt orsaka ryggskador.

En skumpig sits kan skapa ojämna tryckpunkter och stötbelastningar på hästens rygg, samt felbelastning och kompensation av en inkorrekt form. På så vis kan en skumpig ryttare i sadeln leda till obehag, smärta, överbelastning, ömhet, stelhet och muskelspänningar på hästen.

Läs även: Hur man rider hästen i form

När ska man INTE sitta ner i trav?

Under den sittande traven har en balanserad ryttare som kan bemästra nedsittningen möjlighet att be om större grad samling vilket bidrar till mer bakbens- och ryggaktivitet. För att göra detta är det viktigt att hästen är varm i kroppen.

Under uppvärmning rekommenderas det att rida lätt för att ge hästens muskler tid att gradvis värmas upp och sträcka sig innan de behöver stödja ryttarens vikt genom trav i nedittning.

På samma sätt som vid uppvärmning bör du under nedvarvningen undvika att sitta ner i traven. Genom att rida lätt i slutet av träningspasset tillåter du hästens muskler att gradvis sträcka sig och slappna av, vilket minskar risken för skador och ömhet efter träningen.

För att kunna sitta ner i traven korrekt är det viktigt att hästen kan arbeta korrekt med en lyft rygg. Om hästen är ung eller oerfaren och inte kan det ännu – är det bäst att fortsätta rida lätt och fokusera på att göra hästen mer lyhörd för dina hjälper och uppmuntra den att arbeta med en rundad form och genomsläpplighet.

Läs även: 6 Ridövningar till uppvärmning


Följ ryttarens.se på sociala medier


Hur du sitter ner i traven utan att skumpa

Det ”lättaste” sättet att lära sig sitta ner i traven är genom att öva! Du kan med fördel träna på att sitta ner i traven genom att bli longerad på en 20 meters volt, då du kan koncentrera dig på din egen ridning.

  1. Börja med att sitta i trav under 3-4 steg, återgå sedan till 3-4 steg lättridning och sitt sedan ner igen. Detta hjälper till att hålla dina muskler avslappnade och ger dig tid att utvärdera och justera din sits, samtidigt som hästen förblir engagerad i bakbenen vilket bidrar till en rundad rygg.
  2. Fokusera på att slappna av i knäna, känna tyngd i båda fötterna och följa hästens rörelser med ditt bäcken.
  3. Öka gradvis antalet steg du sitter ner i trav.
  4. Håll träningspassen korta och ha tålamod.

När du sitter ner i traven finns det några saker att tänka på för att göra det korrekt och bekvämt för både dig och hästen. Här är några riktlinjer att ha i åtanke!

1. Sitt i rätt position

För att sitta ner i traven på rätt sätt bör du ha en korrekt och balanserad sits. Försök att hålla en rak linje från öron, axlar, höft och häl.

Du bör ha största delen av din vikt jämnt fördelad över dina två sittben samtidigt som du har lätt kontakt med blybenet och sadeln, så kallat trepunktssits. Undersidan av din sits bör vara i kontakt med hästen, och ditt bäcken bör vara upprätt.

Denna position är idealisk eftersom den placerar dig i linje med hästens tyngdpunkt och ger dig den bästa förutsättningen att följa med hästens rörelsemönster som möjligt.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

2. Var avslappnad och följ hästens rörelser

För att undvika att skumpa i sadeln behöver ryttaren kunna absorbera rörelserna från hästens ryggrad. Undvik att spänna rumpan eller knipa med knäna för att hålla dig fast.

Försök att vara mjuk och avslappnad i din sits och låt dina bäckenrörelser följa hästens rytm samtidigt som de förblir mjuka och avslappnade. Det gör att de kan röra sig passivt med hästen och oberoende av resten av din kropp (känt som en oberoende sits).

För att bli mer avslappnad i din ridning kan du prova olika meditation- och balansövningar, samt ge det tid. Ju mer timmar du har i sadeln, ju lättare kommer det bli att finna balansen.

Läs även: Hur man rider med sätet & vikthjälperna

3. Se till att din häst arbetar korrekt

Att sitta i trav blir mycket lättare om hästen arbetar korrekt, med framåtbjudning från din skänkel till kontakt med tygeln och med en lyft, engagerad och rundad rygg.

Om din häst går bakom lod och arbetar med en svankad rygg kommer det att vara mycket svårt för dig att sitta ner i traven, och troligtvis kommer sittandet inte att hjälpa till att förbättra din hästs rörelse.

Upplever du att hästen inte jobbar med rundad rygg bör du hålla dig till att rida lätt och fokusera på att få din häst mer lyhörd för dina hjälper och uppmuntra honom att arbeta i en rundare form med mer genomsläpplighet.

Läs även: 6 Lösgörande övningar för stel häst

4. Undvik att stabiliserar dig i tyglarna

Ett vanligt misstag ryttare gör när de ska lära sig att sitta ner i sadel under trav, är att hänga i tyglarna för att försöka hålla balansen. Detta kan resultera i de oavsiktligt drar i hästens mun och stör kommunikationen.

Försök att hitta balansen i sätet och låt sitsen bli oberoende, dvs att du kan reglera en kroppsdel utan att påverka en annan. Om det är svårt att hålla balansen är det bättre att hålla i manen än att dra hästen i munnen.

Håll din hand stilla för att inte ge missvisande signaler till hästen (med tanke på hur man gör en halvhalt). Rid från skänkel till hand med en mjuk men stabil kontakt i tygeln.

Läs även: Hur du håller dina händer stilla när du rider

5. Ge det tid

Att försöka tvinga fram en sittande trav innan du är redo kan leda till obehag och spänningar både för dig och hästen. Var tålmodig och gradvis i din progression.

Börja med att sitta ner i några steg i traven och var noga med att du kan följa hästens rörelser korrekt. Öka sedan successivt antalet steg du sitter ner för att bygga upp styrka, balans och följsamhet över tid.

Att ge dig själv och din häst tillräckligt med tid att anpassa sig hjälper till att undvika spänningar och obehag, vilket minskar risken för skador och ridrädsla.

Exit mobile version