Ryttarens

Hur du samlar din häst

Att kunna rida sin häst samlad är användbart för både hopp- och dressyrryttare. När hästen är samlad är bilden du presenterar lätt, balanserad och elegant.

En samlad häst får svåra moment att se lätta ut i dressyren och skapar möjlighet att anpassa anridningen till kommande hinder för hopphästar, vilket kan vara avgörande för om de klarar hindret felfritt eller inte.

I den här artikeln går vi igenom hur du gör för att samla din häst. Trevlig läsning!

Läs även: Hur man rider hästen i form

Vad är samling?

Samling är toppen av träningspyramiden och kräver att hästen har en taktfast rytm, är smidig i sina sidor, söker kontakt med bettet, har framåtbjudning och är stark i sina bakben.

Inom ridning syftar samling på skillnader i:

Samling innebär att hästen ökar viktfördelningen på bakbenen snarare än bogarna, vilket resulterar i en kortare och högre nacke och steglängd. Målet är att hästen ska förbli välbalanserad och i en biomekanisk funktionell hållning som ger känslan av att hästen går lite i uppförsbacke.

Målet med samling är att hästens bakben ska arbeta med tillräckligt mycket aktivitet, för att skapa bilden av att hästen ”sitter” med bakbenen under kroppen – i den mån som konformationen tillåter.

Läs även: Hur man rider skänkelvikning

Fördelarna med samling

En samlad häst är mer balanserad och förmögen att utföra ridövningar med lätthet i en vacker och biomekaniskt funktionell hållning som ger intrycket av att gå i uppförsbacke.

Det finns många fördelar med samling på lång och kort sikt. Både när det gäller hästens prestation och hållbarhet.

Här är några av de fördelar som samling resulterar i:

Läs även: Tävla i dressyr (allt du behöver veta för att tävla i dressyr)

När är hästen redo att samla sig?

Samling är den sista av träningspyramidens skolor. Det innebär att de andra fem stegen rytm, smidighet, kontakt, framåtbjudning och styrka ska finnas på plats till viss grad innan man påbörjar det samlande arbetet.

Innan du börjar samla din häst behöver den också ha:

Först när hästen bemästrar dessa grunder kan du börja träna samling tillsammans med din häst.

Läs även: Hur man gör en halvhalt

Hur mycket samling krävs?

Hur mycket samling krävs då? Det är viktigt att komma ihåg att samling kommer i grader. Det går alltså inte att ha hästen samlad – eller inte.

En ung häst som rör sig i balans har en grad av samling, om än en liten grad. Medans en dressyrhäst på elitnivå har en annan grad av samling som behövs för att utföra de moment som krävs med lätthet.

Hur mycket samling som krävs av hästen beror på vilken grad av samling som krävs för att kunna utföra den krävda rörelsen med lätthet.

Skulle hästen inte vara nog samlad för att utföra den rörelsen den ombes göra i ett dressyrprogram resulerar det i en nedmedömning inom ”lydnad” eftersom hästen inte kan utföra rörelsen med lätthet.

I hoppning resulterar en otillräcklig samling oftast i att hästen kommer för nära hindret och stannar eller river det till följd.

Läs även: Hur man rider en volt

Hur man samlar en häst

Samling är inget som man gör eller inte gör, utan är ett resultat av gradvis stärkning och korrekt ridning. Att försöka korta hästens steg genom att dra i tyglarna resulterar i en styv och stum mun och förlust av bakbensaktivitet, vilket är motsatsen till samling.

För att utveckla samling på rätt sätt behöver du rida en taktfast rytm med kontakt på bettet och framåtbjudning. Du kan med fördel använda små volter, övergångar, sidrörelser tillsammans med halvhalter och skänkelhjälper för att uppnå framåtbjudning.

För att samla din häst behöver du använda snabba skänkelhjälper för att engagera hästens bakben, säte – och vikthjälperna för att reglera hästens steglängd samt halvhalter för att inte hästen ska misstolka din instruktion att gå framåt och öka tempot.

Planera din ridning väl för att kunna samla hästen. Rid inte bara runt på ridbanan och försök samla hästen, eftersom det troligtvis leder till att hästen blir oengagerad och mindre samlad.

Läs även: Hur man rider med sätet och vikthjälperna

Vanliga problem vid samling

Att samling är i toppen av träningspyramiden är inte för inte. Att samla hästen kan vara krävande för både häst och ryttare och kan ta år av träning.

Det finns några vanliga problem med samling, vilket allt som oftast orsakas av att ryttaren missförsått vad samling är och försöker att korta hästens steg genom att bromsa den i munnen.

Problem #1 – Att rida för långsamt

Ett av de absolut vanligaste felen när det kommer till samling är att ryttaren rider för långsamt. Om hästen inte har tillräckligt med energi och driv i sina bakben kommer det vara helt omöjligt för den att samla sig.

Att rida i ett undertempo kan orsaka många problem, till exempel:

Det är viktigt att komma ihåg att samlade gångarter kräver mer drivkraft än när hästen går i arbetsgångarter, trots att (eller snarare på grund av) att de utförs i ett lägre tempo.

Läs även: Hur man rider enkla byten

Problem #2 – Ryttaren bromsar hästen i munnen

Det är inte ovanligt att ryttare försöker samla hästen genom att dra den i tygeln för att försöka korta hästens steg. Vilket innebär att man rider hästen fram till bak istället för bak till fram.

Oftast sker det i kombination med att ryttaren inte rider med benen ordentligt. Det låter kanske enkelt, men det krävs ett aktivt engagemang av ryttaren.

Istället för att få hästen att gå i korrekt form genom att skapa kraft bakifrån, höja ryggen och lyfta framdelen – kommer hästen istället sänka manken, svanka i ryggen och släpa frambenen bakom sig.

Läs även: Bli stilla i skänklarna

Sammanfattningsvis

Här är några av de viktigaste sakerna du behöver komma ihåg när du samlar din häst:

Läs även: Hur man räknar ut sin procent i dressyr

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Exit mobile version