Ryttarens

Hur och varför du ska rida lätt

Ibland när man ser ryttare trava kan man se att de ställer sig upp i sadeln och sedan sätter sig tillbaka ner. Det kan se ganska konstigt ut och man kan undra över varför ryttarna gör så. Det kallas att rida lätt.

Att rida lätt innebär att man i takt med hästens steg reser sig och sätter sig i sadeln. Vartannat steg som hästen tar ska man stå upp i sadeln och vartannat steg så ska man sitta ned. Detta görs under gångarten trav och används för att inte lägga onödigt mycket belastning på hästen.

Om ryttaren inte rider lätt i traven kan den sitta ner i traven, vilket i början kan upplevas som skumpigt.

Läs även: Ridning för nybörjare

Varför rider man lätt?

Den främsta anledningen till att rida lätt är att minska belastningen på hästen. När hästar travar kan en oerfaren ryttare guppa mycket upp och ner vilket blir påfrestande för hästens rygg. För att undvika guppandet kan ryttaren antigen rida lätt eller sitta ner i sadeln och rida med hästen.

Att sitta ner i sadeln gör visserligen att ryttaren och hästen får en närmre kontakt och kan känna av varandra bättre. Dock är det jobbigare för hästen, eftersom ryttaren känns tyngre om denne trycker ned sig själv i sadeln.

Fördelen med att rida lätt är att det inte sliter lika mycket på hästen som det gör att sitta ned i sadeln. Med det sagt så är det inte fel att sitta ned i sadeln, särskilt under ett pass där man tränar på specifika saker och behöver ha bra kontakt med hästen. Att varva nedsittning med lättridning kan hjälpa hästen att hålla sig frisk och kry längre.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

När ska man rida lätt?

Det är bra att rida lätt när du inte behöver ha närkontakten med hästen som blir när du sitter ned i sadeln. Du bör därför rida lätt när du travar fram eller av hästen.

När man travar fram så har hästens muskler ännu inte hunnit värmas upp, vilket gör att de behöver hållas så avslappnade som möjligt. Om man rider lätt så kan hästen slappna av lite mer.

Liknande så är det bra att rida lätt när man travar av hästen. Då kanske hästen har genomgått ett slitsamt pass och dess muskler är spända av arbetet. Det är viktigt att hästen kan sträcka ut musklerna efter arbete för att minska risken för muskelkramp. Om ryttaren rider lätt är det enklare för hästen att slappna av i musklerna.

Läs även: Hur långt ska ett ridpass vara?

Här är jag på väg upp under lättridning

Hur travar hästar?

Under lättridning sitter ryttaren ner vartannat steg och står upp vartannat steg. När man ska lära sig att rida lätt är det fördelaktigt att ha kunskap om hur en häst rör sig när den travar.

Trav är en 2-taktig gångart. Det innebär att när hästen tagit totalt 2 steg framåt så har den flyttat alla sina 4 ben ett steg. Det kan låta väldigt konstigt och ologiskt, men det är inte så komplicerat egentligen.

Det som händer när hästen travar är att den flyttar 2 ben samtidigt, hela tiden. Så när den travar ett steg framåt så flyttar den två av sina ben ett steg. Det kan vara bra att veta att de motsatta benen alltid rör sig i takt med varandra.

Alltså; vartannat steg som hästen travar så lyfter den fram höger framben och vänster bakben, medan den vartannat steg lyfter fram vänster framben och höger bakben.

Vad är rätt sittben?

Här är det också viktigt att veta vad det innebär att rida i höger och vänster varv. När man rider på en ridbana eller i ett ridhus och har sin högra sida mot mitten av banan så rider man i höger varv. Har man sin vänstra sida mot mitten av banan så rider man i vänster varv. När man rider lätt behöver ryttaren sitta på rätt sittben.

För att sitta på rätt sittben ska ryttaren sitta ner när hästens yttre bakben och inre framben rör sig framåt. Rider ryttaren i höger varv ska ryttaren sitta ner när hästens vänstra bakben och högra frambenet rör sig. På samma vis, om man rider i vänster varv, så ska man sitta ner när höger bakben och vänster framben rör sig.

@ryttarens.se

Svarar @sagisen.0 hur man vet vad som är rätt sittben 🥰 🙏🏻 #ryttarens #ryttare #ridalätt #sittben #ryttare

♬ originalljud – Ryttarens.se

Detta kallas att sitta på rätt sittben. Sittben innebär alltså att ryttaren ska sitta ner i sadeln när hästens rätta ben rör sig framåt.

Kontrollera att du sitter på rätt sittben

Många upplever dock, framförallt i början, att det är svårt att veta om man sitter på rätt sittben eller inte. Ett tips för att lära sig att snabbt kontrollera att man sitter på rätt sittben är att kolla ner på hästens ben under ridning för att kontrollera vilket framben som rör sig när man står upp och när man sitter ner.

Är du osäker på om du sitter på rätt sittben kan du titta ner lite snabbt och kontrollera så du sitter ner när inner framben rör sig, samt står upp när ytter framben rör sig.

Läs även: 6 Ridövningar för nybörjare

Hur byter man sittben?

Om man sitter på fel sittben, det vill säga om man inte sitter ner när det yttre bakbenet rör sig framåt, så kan man enkelt byta till rätt sittben. Det gör man genom att antingen sitta ner två steg i rad, eller stå upp två steg i rad.

Gör dock inte båda direkt efter varandra, för då kommer du byta tillbaka till fel sittben. Gör en av dem en gång bara, så hamnar du rätt.

Läs även: Hur man rider hästen i form

Vad händer när man sitter på fel sittben?

Att sitta på fel sittben skapar ofta obalans för ekipaget, vilket gör alla deras andra uppgifter svårare att genomföra. Det kan dock vara bra att använda fel sittben om man vill ha koll på om ens häst börjar utveckla en hälta.

En häst har exempelvis en lindrig hälta, som inte märks i vanlig ridning, på höger bakben. Om ryttaren då rider i höger varav, och sitter på fel sittben, alltså sitter ner när det skadade benet rör sig framåt, så kommer hästen känna mer obehag än om ryttaren hade suttit på rätt sittben. Då kommer hästens obehag lättare kunna upptäckas, eftersom den då troligen kommer halta på det benet som gör ont.

Här sitter jag ner i traven

De 4 faserna i lättridning

Lättridning kan delas in i dessa 4 faser:

Oavsett vilken fas av lättridningen man befinner sig i så ska man alltså hela tiden känna av hur hästen rör sig och i vilken takt. Följ mjukt och försiktigt hästens tempo för att själv kunna hålla balansen. Det underlättar både din egen ridning och hästens rygg.

Läs även: Bli stilla i skänklarna

Reglera tempot med lättridning

Man kan även reglera hästens tempo med sin lättridning. Om man tycker att hästen borde sakta ned så kan man medvetet göra sina egna rörelser långsammare, så att hästen troligen kommer följa med i den nya takten.

På samma vis så kan man göra sina egna rörelser lite större eller snabbare, så att hästen tar lite längre eller snabbare steg.

Detta funkar självklart olika bra på olika hästar. En häst som är känslig för hjälper kan bli spänd och orolig om man ändrar sitt tempo i lättridningen, medan en häst som är lat och ouppmärksam kanske inte alls bryr sig om att följa ryttarens tempo.

Man kan därför behöva använda andra hjälper också, som ens skänklar till exempel. Men det är inte fel att träna på att reglera tempot även med lättridning.

Om man kan göra det så blir det enklare både för dig och din häst. Det är också ett bra tecken på att ni har en bra kontakt med varandra och är lyhörda på varandras signaler och rörelsemönster.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Exit mobile version