Kan hästar äta gurkmeja?


Den gula kryddan gurkmeja, som traditionellt har använts för att smaksätta mat, har på senare tid blivit alltmer populär som ett hälsotillskott bland människor.

Gurkmeja är känt för sina många hälsofördelar för människor, forskning har visat positiva effekter på hjärta, matsmältning och imunsystem, även om mer forskning krävs.

Med gurkmejas potentiella hälsofördelar är det inte konstigt att hästägare nu funderar på om det är lämpligt att ge till sina hästar för att förbättra både hälsa och prestation.

Men vad är egentligen gurkmeja, är effekterna verkligen så bra som vi tror, och hur kan det påverka hästar? Låt oss ta en närmare titt på denna spännande krydda och dess användning för hästar.

Läs även: 15 Livsmedel en häst inte ska äta

Vad är gurkmeja?

I mordern tid i Sverige är gurkmeja nästan mer känd som ett hälsotillskott än som krydda till matlagning, där den bidrar med gul färg och bitter smak.

Kryddan utvinns från roten av gurkmejaplantan, en flerårig ört som huvudsakligen odlas i länder som Indien, Kina, Indonesien och andra delar av Sydostasien. Gurkmejaplantan har långa, smala blad och gula blommor som dyker upp ur jorden.

För att göra gurkmeja till pulver skördas gurkmejarötterna från gurkmejaplantan, tvättas och rengörs för att sedan kokas eller ångas tills de mjuknas, skärs i mindre bitar och torkas. Efter torkning krossas rötterna till ett fint pulver med hjälp av en mortel eller kvarn och reultatet blir den gula kryddan gurkmeja som används i matlagning och kosttilskott.

Det är den kraftfull antioxidanten kurkumin som ger gurkmeja sin karakteristiska gula färg och flertal potenitella hälsofördelar. Det är viktigt att ha i åtanke att mängden kurkumin i gurkmejapulver kan variera beroende på odlingsförhållanden, tidpunkt för skörd och tillverkningsprocess.

Läs även: 20 livsmedel du inte visste hästar kan äta

Potentiella hälsofördelar

Tack vare sin aktiva förening kurkumin, som är en kraftfull antioxidant och antiinflammatorisk substans, har gurkmeja flera potentiella hälsofördelar:

 • Minskar inflammation och lindrar smärta i leder och muskler
 • Potentiell förebyggande effekt mot vissa typer av cancer, inklusive bröst-, tarm-, lung- och prostatacancer
 • Förbättrar kroppens insulinkänslighet och kan hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna
 • Minskar risken för hjärtsjukdomar genom att sänka kolesterol- och triglyceridnivåerna
 • Kan hjälpa till att förbättra matsmältningen genom att minska inflammation i magen och tarmen
 • Har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kan stärka immunsystemet och minska oxidativ stress i kroppen

Även om mycket forskning gjorts är det viktigt att påpeka att mer rigorösa kliniska studier behövs för att bekräfta vissa av dessa påstådda hälsofördelar och fastställa rätt dosering för att uppnå optimala hälsoresultat.

Det är också viktigt att ha i åtanke att det inte finns definitva kliniska studier som stöder gurkmejas medicinska effekt eller fastställer en effektiv dos för hästar. Låt oss kolla mer på just kombinationen gurkmeja och hästar…

Läs även: 10 Tecken på att din häst gillar dig

Kan hästar äta gurkmeja?

Det finns ingen forskning som visar att gurkmeja är skadligt för hästar i små mängder. Med det sagt finns det inte heller forskning kring de långsidiga effekterna eller biverkningarna av att ge hästar gurkmeja.

Av den forskning som finns idag anses gurkmeja ha antiinflammatoriska egenskaper och kan ha flera positiva hälsoeffekter på friska hästar, såsom smärtlinding i leder och muskler, förbättrad matsmältning, stärkt imunförsvar och en potentiell förebyggande effekt mot vissa typer av cancer.

Även om gurkmeja anses ha en mängd hälsoeffekter på både hästar och människor lämpar det sig inte för alla. Gurkmeja bör inte intas av hästar med någon form av blodproblem, t.ex. anemi eller nedsatt blodkoagulering, eftersom kurkumin i gurkmeja kan påverka hästens blod och järnmetabolism.

Kurkumin i gurkmeja kan påverka järnmetabolismen i kroppen. Järn är en viktig beståndsdel i hemoglobin och en obalans i järnomsättningen kan påverka produktionen av röda blodkroppar och därmed bidra till anemi. Därför är gurkmeja inte lämplig för hästar med någon form av kronisk sjukdom eller anemi.

Läs även: Vilka tillskott behöver en häst?

Hur mycket gurkmeja ska hästen äta?

Det finns ännu inte ett fastställt rekommenderat dagligt intag av gurkmeja för hästar, eftersom det ännu inte finns tillräckligt med forskning på ämnet.

Av den expertimentella data som finns tyder det på att det kan behövas så mycket 250-500 g gurkmeja för att ge en effektiv dos till en häst, då gurkmeja bara innehåller cirka 2,5-3% kurkumin.

Det bäst är att ta det säkra före det osäkra. Den generella dagliga dosen av gurkmeja till friska hästar är mellan en till två matskedar per dag, beroende på hästens storlek och behov.

Som alltid vid implementering av nya ämnen i kosten är det bäst att börja med en liten dos, vara uppmärksam på reaktioner/biverkningar och sedan gradvis öka dosen över tid. Det är också viktigt att tänka på hur gurkmejan ges till hästen.

Läs även: Kan hästar äta för mycket äpplen?

Hur ger man hästen gurkmeja?

Om du bestämmer dig för att ge gurkmeja till din häst kan det vara fördelaktigt att blanda det med en högkvalitativ olja för att hjälpa till med absorptionen av örten i systemet.

För att ge hästen gurkmeja rekomenderas det att blandas med olja. Blanda ungefär 1 toppad matsked olja (ca 25g) med 2 matskedar olja (50ml) och ge blandningen tillsamman med hästens övriga kraftfoder en gång om dagen.

Som med vilken foder som helst bör gurkmeja introduceras sussesivt i hästens kost, gärna gradvis under två till fyra veckors tid.

Om hästen är kräsen kan det ghälpa att blanda i äpplen eller äppeljuice i kraftfodret och oljeblandningen för extra sötma, vilket brukar uppskattas hos hästar.

Läs även: Olja till häst, för- och nackdelar

Biverkningar

Generellt anses gurkmeja vara säkert för hästar att konsumera i små mängder. Men precis som med alla nya tillskott i hästens kost, kan det finnas vissa risker och biverkningar att tänka på.

Möjliga biverkningar:

 • Gurkmeja kan minska koagulationen av blodet, vilket kan vara en fördel för hästar med cirkulationsproblem men en nackdel för hästar som ska genomgå kirurgi eller har en blödningsbenägenhet.
 • Gurkmeja kan ha en avföringseffekt på hästar, vilket kan leda till lösa eller vattniga avföringar om det ges i för stora mängder.

Det är också viktigt att notera att vissa hästar kan vara allergiska mot gurkmeja eller ha överkänslighet mot ingredienserna. Om din häst har några hälsoproblem eller om du är osäker på om gurkmeja är lämpligt för din häst bör du alltid prata med din veterinär.

Läs även: Därför skrapar din häst med framhoven

Tillskott

Tack vare att gurkmeja kan ha antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper är det inte en ovanlig ingriens bland ledtillskott för att minska smärta i hästens leder och muskler.

Gurkmeja är känt för att hjälpa till att förbättra rörligheten och funktionen hos lederna. Det finns dock ingen definitiv forskning som visar att gurkmeja har en direkt positiv effekt på hästens muskler och leder.

Om du planerar att ge din häst gurkmeja för att minska smärta i hästens leder bör du överväga att komplettera med ett tillskott för att stärka hästens leder, som till exepel glukosamin som motverkar förändring i ledbrosk.

Tillskott för smidiga leder

 Krafft Joint Support

 Krafft Joint Support är ett effektivt fodertillskott som stärker och ökar rörligheten i hästens leder.

Krafft Joint Support är ett effektivt fodertillskott som stärker och ökar rörligheten till hästens leder och ledbrosk. Ett tillskott som passar hästar som utsätts för intensiv träning, är växande eller seniora samt hästar vid rehabilitering efter skada eller operation.

 • Glukosamin har en effektiv effekt på exempelvis artros då det motverkar förändringar som uppstår i ledbrosket, som är en av de typiska generna vid artros.
 • Kondroitin har också visat sig ha en positiv effekt på artros eftersom ämnet minskar smärta och förbättrar rörligheten i lederna med upp till 40%.
 • Metylsulfonmetan är ett naturligt svavelämne som har en antiinflammatorisk effekt. MSM har en signifikant effekt på behandlingen av till exempel reumatism, liksom muskel och ledvärk.

Sammanfattning

Gurkmeja har visat sig ha antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper och anses vara säkert för friska hästar att konsumera i rekomenderad dos, 1-2 matskedar om dagen. Blanda gurkmejan med olja och ge tillsammans med övrigt kraftfoder.

Några potentiella biverkningar av gurkmeja inkluderar en minskad koagulering av blodet, avföringseffekter och allergiska reaktioner hos vissa hästar. Gurkmeja bör inte ges till hästar med någon form av blodproblem.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg