Kostnaden för en häst


Många ryttare drömmer om en egen häst. Att ta hand om en häst är ett stor ansvar och kräver mycket tid och pengar. Innan man köper sin första häst är det viktigt att besitta vetskap kring vilka kostnader som tillkommer, eftersom det är en hel del både fasta och rörliga utgifter i ägandet av en häst.

Den genomsnittliga inköpskostnaden för en grundutbildad häst är mellan 30.000 till 70.000 kronor, medans en tävlingshäst på regional nivå kostar mellan 100.000 till 300.000 kronor.

Utöver inköpspriset för en häst finns det även fasta och rörliga utgifter som återkommer varje månad. Den generella kostnaden i månaden för att äga en häst är 7 000 kronor i månaden.

I den här artikeln går vi igenom alla kostnader som du behöver tänka på som hästägare, samt knep och tips för att minimera dina utgifter.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Kostnaden för att köpa en häst

Att köpa en häst är oftast en stor affär. Det gäller att hitta en häst som passar ryttarens mål och ambitioner, i en rimlig prisklass, utan att göra några av de vanliga misstagen när man köper häst. Provrid flera gånger om du har möjlighet, och veterinärbesikta innan du skriver på några papper.

Kostnaden för att köpa en häst varierar mycket. Allt från att de skänks bort till många hundra tusen – till och med miljonbelopp! Den genomsnittliga inköpskostnaden för en grundutbildad häst är mellan 30 000 till 70 000 kronor, medans en tävlingshäst på regional nivå kostar mellan 100 000 till 300 000 kronor.

Att priset varierar beror på flera olika faktorer, som till exempel:

  • Stamtavla
  • Meriter
  • Ålder
  • Temperament & beteenden
  • Personliga egenskaper
  • Skadehistorik
TävlingsnivåPris i kronor
5-stjärnig/4-stjärnig tävling (fd Elit tävling)Från 500 000 kronor
3-stjärnig tävling (fd nationell tävling)300 000-500 000 kronor
2-stjärnig tävling (fd regional tävling)100 000-300 000 kronor
1-stjärnig tävling (fd lokal tävling)50 000-100 000 kronor
Klubbtävling0-50 000 kronor
Kostnad för en häst på olika nivåer

Läs även: Vilken Häst Passar Dig Bäst & Att Byta Från Ponny Till Storhäst

8 Kostnader för att äga en häst

Utöver hästens fasta inköpspris tillkommer varje månad både fasta och dynamiska utgifter för att äga en häst. Varje månad kostar hästens stallhyra, foder, försäkring och strö. Utöver det tillkommer utgifter för hovslagare var sjätte till åttonde vecka, tandkontroll och vaccination en gång om året och veterinärkostnader vid behov.

Kostnaden varje månad för att äga en häst utan uppstallning, träning eller tävling är ungefär 2 000 till 3 500 kronor i månaden. Den totala kostnaden i månaden för ägandet av en häst uppstallad i ett stall med ridhus, försäkring, skoning, behandling vid behov, vaccination och regelbunden träning och tävling i hoppning och dressyr är omkring 8 000 kronor i månaden.

KostnaderGenomsnittligt Pris:
Utrustning250 kronor
Stallhyra3 000 kronor
Foder700 kronor
Strö500 kronor
Hovslagare500 kronor
Försäkring500 kronor
Träning & Tävling2 000 kronor
Övriga utgifter500 kronor
Total:7 950 kronor
Månadskostnad för en häst – Tabell

Läs även: Hästförsäkring kostnad & Kostnad för stallplats

1. Utrustning

Kostnaderna för hästens utrustning kan bli dyr om man inte har någonting sedan innan. Speciellt om du dessutom behöver utrustning till stallet, så som grepar, kärror, vattenhinkar, krubbor, foderhinkar, fodertunnor och saltsten.

Kostnaden för hästens utrustning är 5 000 till 10 000 kronor, exklusive sadel. Det går att få kostnaden både upp och ner beroende på märke, skick och andrahandsvärde.

Den utrustningen som hästen behöver från start är:

  • Sadel
  • Träns
  • Benskydd
  • Schabrak
  • Grimma & Grimskaft
  • Longerlina
  • Bett
  • Tyglar
  • Stigbyglar
  • Stigläder
  • Sadelgjord
  • Svettäcke
  • Regntäcke
  • Flughuva
  • Apotek
  • Ryktväska
  • Hovkrats
  • Ryktborste
  • Ryktskrapa
  • Reflexer
  • Flugspray
  • Glanspray

Ekonomitips: Genom att handla secondhand kan man få ner priset på hästens utrustning. Leta gärna efter begagnad utrustning i köp-och säljgrupper på facebook, via hästnet eller blocket. Har du tur är det någon som ska sluta rida och vill bli av med en komplett uppsättning av hästutrustning.

Läs även: Vad kostar en sadel? & all utrustning du behöver när du köper häst

2. Stallhyra

Kostanden för stallhyran varierar mycket från stall till stall. Anledningen att hyran varierar beror oftast på vilka bekvämligheter stallet erbjuder. En genomsnittlig kostnad för en stallplats är mellan 500 kronor i månaden och 12 000 kronor i månaden.

Olika typer av uppstallning

Det finns olika typer av uppstallning. De olika typerna ger olika bekvämligheter och priset är ofta satt där efter. Vissa hästägare tycker om att ha sina hästar på box, eftersom det gör det möjligt att ha mer kontroll över hästen, till exempel för att se hur mycket den dricker, eller hur mycket salt den får i sig.

Andra tycker att det finns för många fördelar med att ha sin häst på lösdrift, och väljer därför att ha sin häst ute dygnet runt. Jag har haft mina hästar både på box, i utebox och på lösdrift.

  • Boxplats – är oftast det dyraste alternativet av uppstallning. Om du hyr en boxplats hyr du en box i ett stall samt en hagplats för utevistelse.
  • Utebox – är precis som det låter, en box utomhus. Oftast är stallhyran något lägre än om du hyr en vanlig box, eftersom vissa bekvämligheter som värme och vatten kan försvinna under vinterhalvåret.
  • Lösdrift – är en stor hage med en liggplats under tak. Hästen går alltså ute dygnet runt. Lösdrift är oftast det billigaste alternativet av uppstallningar.

Läs även: Kostnad för stallplats & Stall VS lösdrift

3. Foder

En fast kostnad du behöver räkna med varje månad är hästens foder. Kostnaden kan variera något beroende på årstid, eftersom tillgängligheten på fodret kan variera, något som ser olika ut mellan länen i landet.

Utöver hästens gräsbetande äter den också grovfoder i form av hö eller hösilage. Den lägst rekommenderade mängden hö är 1,2kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt om dagen. Hur mycket hö din häst ska äta varierar på fodrets näringsinnehåll, övrig föda och fysisk aktivitet.

En häst äter i genomsnitt ca 8 kilo hö om dagen. Kilopriset är ungefär tre kronor, vilket gör att den dagliga kostnaden landar på 24 kronor. I månaden kostar hästens hö ungefär 730 kronor i månaden.

Vilka tillskott hästen behöver varierar beroende på grovfodrets näringsvärde, men vissa tillskott är mer en regel än ett undantag. Det vanligaste och mest nödvändiga tillskottet som alla hästar behöver är mineraler och salt.

  • Mineraler (ett komplett tillskott som innehåller kalcium, fosfor, magnesium, koksalt och en stor mängd näringstillsatser)
  • Saltsten

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst? & Ge rätt kraftfoder till din häst

4. Strö

För att hästen ska stå skönt och rent i sin box behöver den ha en bädd av strö. Det finns olika typer av strö, med olika egenskaper och därmed kommer strö även i olika prisklasser. Som du ser i tabellen kan kostnaden för strö varier mycket beroende på vilken typ av strömedel som används till hästen.

Spån, halm och torv är de vanligaste strömaterialen som strömedel till hästar i Sverige, men det finns många alternativ och det kan vara svårt att välja strömedel till sin hästs box. För att veta vilket strömedel du ska ha rekommenderar jag att läsa guiden: Den Stora Guiden Om Strömedel Till Din Häst.

För att komma billigast undan rekommenderar jag att köpa stora pallar med strö om din förvaring tillåter, eftersom strömedel är en återkommande utgift.

StrömedelPris
Halm:326kr/månaden 
Halmpellets:325kr/månaden
Stallpellets:470kr/månaden
Spån:576kr/månaden
Torv:712kr/månaden
Hampaströ:1134kr/månaden
Kostnaden för olika strömedel

Läs även: Den stora guiden om strömedel till din häst

5. Hovslagare

Hästens hovar växer och behöver tas om hand om. Det är därför viktigt att du tar ut en hovslagare var sjunde till åttonde vecka för att verka och eventuellt sko din häst.

En hovslagare kostar ungefär 1000 kronor, vilket innebär att du kan räkna med 500 kronor i månaden för hovslagare.

Läs även: Ska hästen vila efter skoning? & Få hästen att stå still på stallgången

6. Försäkring

När du köper en häst är det viktigt att ha en bra försäkring, eftersom veterinärkostnaderna kan bli väldigt dyra om din häst skadar sig. Hur mycket försäkringen kostar i månaden varier mellan olika försäkringar, samt hur mycket pengar din häst är försäkrad i.

De vanligaste försäkringsbolagen att försäkra sin häst i är Agria, Folksam, IF, och Dina. Du kan läsa mer om vad som ingår i de olika försäkringarna på varje försäkringsbolags hemsida för att hitta vilket alternativ som passar dig och din plånbok bäst.

En genomsnittlig kostnad för att din häst försäkrad varje månad är 500 kronor.

Läs även: Hästförsäkring kostnad

7. Träning & Tävling

Om du väljer att träna och tävla med din häst behöver du räkna med ytterligare utgifter. Ridsporten är en dyr sport, något man behöver ha i åtanke när man bestämmer sig för att träna och tävla. Kostnader som tillkommer för dig som tränar är träningsavgift, licenser, startavgifter, manegeavgifter, bensinkostnader, uppstallningar, veterinärbesiktningar och utrustning.

Träningar

Om du väljer att träna och tävla med din häst tillkommer ytterligare kostnader. Om du inte står i ett stall med ridhus eller ridbana kan det dessutom tillkomma en extra kostnad i manegeavgift, bensin och hyra av hästtransport.

Träningar: Träningar kostar ca 500 kronor per lektion. Tränar du en gång i veckan blir det ungefär 2 000 kronor i månaden.

Manegeavgift: Det är inte helt ovanligt att det tillkommer manegeavgift om det är så att du rider i ett externt ridhus. En manegeavgift kostar ungefär 150 kronor per gång, 1 500 kronor i halvåret eller 2 500 kronor för ett helår. Priserna varierar mellan olika anläggningar.

Licens och klubavgift

För att tävla högre än klubbtävling eller pay and jump/ride behöver både ryttare och häst ha varsin licens. Du köper både hästlicens och ryttarlicens på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Ryttarlicens: För att tävla behöver du ha en ryttarlicens. En ryttarlicens kostar mellan 200 och 4 530 kronor om året beroende på ålder och tävlingsnivå.

Medlemsavgift: För att ha en ryttarelicens behöver du vara medlem i en ridklubb, och för att vara medlem i en ridklubb behöver du betala en medlemsavgift. En genomsnittlig medlemsavgift för att tillhöra en ridklubb i Svenska ridsportförbundet är omkring 500 kronor om året. Medlemsavgiften varierar mellan de olika ridklubbarna i Sverige.

Hästlicens: Det är inte bara du som ryttare som behöver en godkänd licens för att kunna tävla, även din häst eller ponny behöver en licens. En hästlicens kostar 330 kronor om året.

Startavgift och tävlingskostnader

En tävling kan kosta mycket pengar. Bensinpengar till tävlingsplatsen, kanske en hyra av transport och eventuell uppstallning blir mycket pengar.

Uppstallning: Kostnaden för tillfällig uppstallning under meeting är ungefär 1 000 till 2 000 kronor.

Startavgift: För att få starta en tävling behöver man betala en startavgift. En startavgift kostar mellan 150 till 600 kronor per klass. Startavgiften varier i pris beroende på tävlingens svårighetsgrad och vilken gren du tävlar i.

Veterinäravgift: Från och med att du tävlar LA behöver du också betala en veterinäravgift för att göra en veterinärbesiktning innan start. En veterinärbesiktning kostar omkring 200 kronor.

Läs även: Vad kostar en hästtransport?

8. Övriga utgifter

Hästägandet innebär en hel del årligt återkommande utgifter som är viktigt att vara medveten om i sin budgetering. Utöver de kostnaderna som nämns ovanstående tillkommer även utgifter för utrustning som behöver förnyas, vaccinationer, tandkontroll med mer. Räkna därför med ungefär femhundra till tusen kronor i månaden på oväntade och övriga utgifter.

FrekvensPris
VaccinationEn gång om året400 kronor
VeterinärbesiktningEn gång om året2 500 kronor
Avmaskning En till två gånger om året1 000 kronor
TandkontrollVarje år upp till sex års ålder, därefter vartannat år2 000 kronor

Frågor & Svar Hästkostnader

Vad kostar träckprov och avmaskning till häst?

Träckprov och avmaskning görs en till två gånger per år. Träckprov tas under våren i april eller maj samt vid installning på hösten efter sommarbetet för att minska smittan av små blodmaskar samt få bort smittan av den stora blodmasken eftersom masken medför hälsoproblem för hästens mag-och tarmsystem som resulterar i diarré och avmagring. Stor blodmask kan orsaka svår kolik på grund av kärlskador.

En träckprovsanalys kostar ungefär 600 till 1 000 kronor och tas för att kunna utesluta om hästen har blodmask eller inte. Om hästen visar sig ha blodmask behandlas den med avmaskningsmedel.

Vad kostar det att avliva en häst?

Det kostar ungefär 6 000 kronor att avliva en häst. Kostnaden varierar mellan 1 000 kronor upp till 15 000 kronor beroende på var, när och hur avlivningen går tillväga. Summan kan i vissa fall täckas av försäkringsbolag upp till 6 000 kronor.

Läs även: Hästförsäkring Kostnad

Vad kostar det att vaccinera en häst?

För att kunna tävla med sin häst behöver den vara vaccinerad mot influensa. Influensavaccinationen ska förnyas varje år och kostar omkring 400 kronor per kalenderår.

Vad kostar det att kastrera en häst?

Att kastrera en häst kostar mellan 5 000 och 15 000 kronor beroende på hur stort ingreppet är och vilken klinik eller veterinär som utför det.

Vad kostar veterinärbesiktning för häst?

Det är bra att regelbundet besikta sin häst för att tidigt finna eventuella skador. Innan eller efter en tävlingssäsong eller innan en hästaffär är det läge att ta ut en veterinär som kan se över hästens skick.

När det gäller en hästförsäljning är det i regel säljaren som står för hästens besiktningen. Önskar köparen utökade undersökningar likt ultraljud eller röntgen brukar köparen står för den typen av kostnaden.

I en veterinärbesiktning gör veterinären en kontroll av hästens hud, muskulatur, skelett, leder, luftvägar, aning, hjärt- och blodcirkulation, ögon, öron, munhåla, könsorgan samt hästens rörelsemönster på rakt och böjt spår i form av longering och böjprov. Det kostar ungefär 2 500 till 3 500 kronor för en hästbesiktning.

Vad kostar en röntgen till häst?

Ibland behöver man göra en röntgen på sin häst för att utreda eventuella skador. Det kan bli dyrt att betala för sin häst röntgenbilder, därför kan det vara bra att redan innan vara medveten om vilka priser som gäller. Priserna kan variera lite mellan olika kliniker.

En häströntgen kostar i grundavgift ungefär 1 000 kronor. Därefter kostar varje röntgenbild omkring 300 till 500 kronor eller paketpris där 15-20 bilder kostar omkring 6 000 till 8 000 kronor och 30-40 bilder kostar ungefär 10 000 till 15 000 kronor.

Vad kostar det att kolla hästens tänder?

Det rekommenderas att kolla hästens tänder varje år fram till sex års ålder, därefter vartannat år eller efter behov. Det kostar mellan 1 500 och 3 000 kronor att få hästens tänder kontrollerade, slipade och rensade av veterinär.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg