Rid korrekt med hackamore


Funderar du på att rida din häst med hackamore? Hackamore är ett bettlöst alternativ på bett, vilket innebär att det inte är ett tränsbett som går in i hästens mun.

Att rida på ett hackamore skiljer sig lite från att rida på ett vanligt tränsbett, både för ryttaren och för hästen. Det kan ta ett tag för hästen att vänja sig. Som ryttare krävs det att man har en mjuk hand för att inte skada eller förvirra hästen.

Det kräver en viss förståelse för hur bettet verkar, samt en god känsla i handen för att kunna rida på hackamore. I den här artikeln går vi igenom det förstnämnda, så att du som provar hackamore har de bästa förutsättningarna för en lyckad upplevelse.

Läs även: Vilket bett ska jag välja?

Hur fungerar ett hackamore?

Hackamore är en betsling som används på hästar istället för bett. Det går att likna med en kraftig grimma eller nosrem med en hävstång på var sida av hästens mule, där man fäster tyglarna på samma sätt som på ett stångbett.

Hackamore fungerar genom att primärt trycka på hästens nos, med signaler som går upp via kindstyckena till nacken. När man drar i tyglarna spänner remmen om hästens nos och när man ger efter på tyglarna öppnas remmen igen.

Det fungerar likt ett stångbett och kan användas på hästar som är känsliga i munnen. Hackamore kan upplevas svårare att svänga med i jämförelse med ett vanligt tränsbett, eftersom funktionen för ledande tygeltag försvinner i och med stång-effekten.

För- och nackdelar med hackamore

Som med allting annat finns det för- och nackdelar med hackamore. Framförallt bör man ha i åtanke att olika hästar gillar olika typer av bett.

Fördelar med hackamore:

  1. Minskar trycket på hästens mun: Eftersom hackamore inte är i munnen för att kontrollera hästen, minskar det trycket på hästens mun, vilket kan vara bekvämare för hästen.
  2. Fungerar bra för hästar med munproblem: Hackamore fungerar bra för hästar med munproblem, såsom skador eller känslighet i munnen.
  3. Ger mer kontroll vid höga hastigheter: Medan ett tränsbett kan vara svår att använda vid höga hastigheter, ger hackamore mer kontroll på grund av dess utformning med längre skaft.
  4. Möjliggör neck-reining: Hackamore kan användas för att träna hästen att neck-rein istället för att styra med direkt tygeltag.
  5. Fungerar bra för westernridning: Hackamore är en populär utrustning för westernridning.

Nackdelar med hackamore:

  1. Kan vara för starkt: För en häst som inte är van vid hackamore, kan det vara för starkt och obehagligt att använda.
  2. Svårt att justera: Det kan vara svårt att justera hackamorens passform för en specifik häst, vilket kan leda till obalans och obehag.
  3. Kräver korrekt användning: Hackamore kräver korrekt användning och utbildning för att användas på ett säkert sätt, annars kan det orsaka obehag och smärta för hästen.
  4. Begränsad användning: Hackamore är inte alltid tillåten vid tävlingar och vissa discipliner, vilket begränsar dess användning.
  5. Kan vara svårt att kontrollera: För vissa ryttare kan det vara svårt att få tillräckligt med kontroll med en hackamore, särskilt om hästen är van vid att bli kontrollerad med bett.

Läs även: Ridbyxor eller ridtights? Så hittar du rätt!

Vilket hackamore ska jag ha?

Det finns olika typer av hackamore med olika funktioner. Vilket hackamore som passar din häst alldra bäst beror på utbildningsnivå, temperament och vilken typ av ridning som ska utföras.

Hackamore

Det engelska hackamoret ersätter nosgrimman och bettet på en engelsk träns, dvs tränset som används inom den engelska ridningen.

Engelskt hackamore är oftast det hackamore som tävlingsryttare inom hoppning eller fälttävlan pratar om här i norden. Hackamoret har skänklar som skapar hävstångseffekt när det dras i tyglarna likt ett stångbett.

Det är främst det engelska hackamoret som vi kommer disskutera i denna artikel, även om det också finns andra alternativ på hackamore.

Bosal

Bosal är en typ av hackamore som främst används inom westernridning. Där fästs en tygel med två knutar vid bosalens knutända vilket skapar en kontinuerlig tygel (likt ett engelsk träns).

Bosals använder nackstyrning istället för direkt tygelstyrning. En häst styr genom nackstyrning när tyglarna hålls i en hand och tyglarna läggs försiktigt över hästens nacke i önskad riktning.

Sidepull

Sidepull är ett bettlöst alternativ som liknar hackamore bortsett från att det saknar skänklar. Tyglarna sätts istället direkt i ringarna på sidan av huvudlaget och hästen styrs med hjälp av ledande tygeltag.

Det är det mildaste bettfria huvudlaget och passar bra för de hästar som är mycket känsliga i munnan och svåra att kontrollera på bett.

När du rider med sidepull bör du ha i åtanke att det kan ta tid för hästen att lära sig, förstå och acceptera sidepullet. Altrenativet ställer en hel del krav på ryttarens ridning då stor del av kommunikationen sker via ryttarens hjälper.

Hur ska ett hackamore sitta?

Till att börja med behöver du se till att hästens träns är i rätt storlek. Eftersom många hackamorer förlitar sig på tryckpunkter och hävstångseffekt för att fungera korrekt.

Det är många delar av hackamoret som behöver sitta korrekt. Ett hackamore består av en nosrem som sitter på hästens nosrygg, käkrem som sitter under den nedre delen av käken, skänklar där tyglarna sätts samt ett fäste för att spännas fast i tränset sidostycken.

Det är viktigt att hackamoret sitter korrekt, särskilt nosgrimman. Om nosgrimman sitter för högt kan känsliga ansiktsnervsystem blockeras. Om nosgrimman sitter för lågt och används med för mycket kraft kommer det att ha negativa konsekvenser på näsbenet, andningen och brosket.

Sätt hackamoret korrekt:

  • Hackamoret ska sitta på hästens bredaste del av nosryggen, ovanför näsbenet.
  • Nosgrimman placeras två till tre fingrar nedanför det utskjutande kindbenet.
  • Skänklarna placeras minst en fingersbredd under kindbenet.

Vissa upplever att tränset sidostycken åker upp mot hästens ögon vilket oftast beror på att nosgrimman är för tight eller högt upp, pannbandet är för litet eller att kindstyckena inte är korrekt fästa och behöver sättas längre bort från nosgrimman.

Läs även: Bett till stark häst

Är hackamore skarpt?

Vi lär oss att stångbettets skärpa beror på längdförhållandet mellan över- och underskänkel. Detta stämmer för stångbett eftersom tygeln sitter fästad längst ned och kindkedjan håller emot högst upp. För hackamore gäller inte detta eftersom ingen av de remmar som inverkar är fästa i överskänkeln.

Till skillnad från stångbettets skräpa som beror på längdförhållandet mellan över- och underskänkeln får vi istället kolla på förhållandet mellan nosrem, käkrem och underskänkel, eftersom ingen av de remmar som inverkar är fästa i överskänkeln.

Hur skarpt hackamore är beror på hur det justeras och längden på underskänkeln som används. Ju längre underskänkeln är, desto skarpare kan hackamoren bli.

Även avståndet mellan nosrem och käkrem påverkar hur skarpt ett hackamore upplevs av hästen. Desto längre avståndet mellan nosrem och käkrem är, desto mildare blir hackamoret.

Läs även: Hur du håller dina händer stilla när du rider

Kan hackamore användas på ett vanligt träns?

Om du funderar på att prova ett hackamore till din häst kanske du inte är sugen på att köpa ett helt nytt träns och ställer därför frågan ”kan hackamore användsa på ett vanligt träns?”.

Ja, det är möjligt att sätta en hackamore på ett vanligt träns om det finns tillräckligt med plats och anpassningar på tränsen för att fästa ett hackamore.

Det är dock viktigt att se till att hackamoren är korrekt monterad och passar hästens huvud ordentligt för bäst effekt samt för att unvika skador på nosbenet eller försämra hästens andningsförmåga.

Får man tävla med hackamore?

Hoppning ponny: Ja, du får använda hackamore vid ponnyhoppning om skänklarna är under maxlängden på 17 centimeter. Hackamore får dock inte användas i kombination med något bett.

Hoppning häst: Ja, du får tävla din storhäst vid hoppning med hackamore. TR menar att ”under framridnings- och tävlingsmomentet får hästen ridas med det huvudlag som ryttaren föredrar under förutsättning att ryttaren har kontroll på sin häst.”

Dressyr: Nej, du får inte tävla dressyr med bettlösa träns med hävstångsverkan, som olika typer av hackamore.

Läs även: Allt du behöver veta för att tävla i hoppning & Allt du behöver veta för att tävla i dressyr


Följ ryttarens.se på sociala medier


Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg