Hur du håller dina händer stilla när du rider


En god kontakt med hästen är en viktig del i ridning. Av ryttaren krävs det en utvecklad förmåga att upprätthålla en elastisk, jämn kontakt för att hästen ska kunna arbeta med framåtbjudning och genom ryggen, vilket är grunden i alla ridning.

En stor del av kontakt och kommunikation mellan häst och ryttare är via ryttarens hand, genom tygeln till hästens bett i munnen. Håller du inte handen stilla kommer inte hästen känna sig säker nog att ta stöd i bettet och bibehålla kontakten.

Utan kontakt kommer dina hjälper glappa och hästen kommer bli förvirrad och ha svårt att förstå vad som förväntas av den. Ridningen kommer bli oharmonisk och frustrerande för både häst och ryttare.

I den här artikeln har jag samlat alla tips för att du ska kunna hålla din hand så stilla som möjligt och främja en god, stabil men ändå mjuk och följsam kontakt med hästens mun.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

Varför rör sig ryttarens händer?

För att händerna ska bli så stilla som möjligt är det viktigt att ryttaren förstår varför de rör sig och glappar. Den vanligaste anledningen till att ryttare inte är stilla i sina händer beror på att de försöker använda sina tyglar för att hålla balansen och spänner armbågsleden.

Till följd av spänning i armbågsleden försämras förmågan att slappna av och bli följsam i händerna vilket resulterar i stötande eller ryckiga rörelser.

När hästen rör sig är det viktigt att ryttarens höfter följer med i rörelserna. På samma vis behöver ryttarens armbågar följa med i samma rytm för att hålla händerna stilla.

Läs även: Bli stilla i skänklarna

Hur du ska hålla dina händer när du rider

För att få handen still under ridpasset är det viktigt att tänka på handens placering och position. Tänk på detta för att positionera händerna rätt när du rider:

  • När du rider ska du placera dina händer något framför dig, precis ovanför hästens manke.
  • Dina händer ska hållas som ett par och vara placerade i en rak linje från bettet genom till din armbåge. Dina övre armar bör hänga avslappnat och utan spänning.
  • Dina fingrar ska vara lätt slutna runt tyglarna med tummen på ovansidan. För att reglera tyglarnas längd bör du använda tummen där den passerar över pekfingret.
  • För att få hästen att ta kontakt med bettet ska du hålla händerna mjuka och undvika att rycka eller dra i tyglarna.
  • När hästen rör sig bör dina händer, handleder, armbågar och axlar röra sig med hans rörelse istället för att vara stela och orörliga.

Hur du håller tygeln i handen när du rider

Det finns olika sätt att hålla i tygeln beroende på vilken ridstil som rids. Den traditionella engelska ridningen som är den vanligaste i Sverige skiljer sig från Westernridning.

När du håller i tygeln ska tygeln gå in mellan lillfingret och ringfingret för att sedan gå ut mellan pekfingret och tummen. Rotera sedan upp handen så tummen blir högsta punken för att därefter låsa fast tygeln mellan tummen och pekfingret.

Läs även: Hur du rider med sätet och vikthjälper

Hur du får dina händer stilla (Anledning och lösning)

Det finns olika anledningar till att ryttarens händer inte är still under ridningen. Beroende på orsak finns det olika sätt att lösa problemet på.

En ostadig kontakt kan visa sig på flera olika sätt. Här presenteras några av de vanligaste anledningarna till att händerna inte är stilla och vad du kan göra åt det.

Dina händerna studsar upp och ner

Om dina händer studsar upp och ner vid ridning beror det troligen på bristande mjukhet i armbågsleden snarare än i händerna.

Övning: För att bli mjukare i armbågen och få en känsla för hur mycket rörelse du behöver i armbågsleden kan du prova denna enkla övning.

  1. Trä en rem genom D-ringarna på din sadel för att skapa ett handtag.
  2. Håll handtaget medans du i trav blir longerad utan stigbyglar.
  3. Fokusera på känslan i armbågsleden och hur lederna öppnas och stängs för att absorbera hästens rörelse.

Du behöver ständigt korta tyglarna

Ibland rör sig ryttarens händer till följd av att tygeln blir för lång. Att ständigt behöva korta tygellängden resulterar i en ostadig kontakt vilket kan leda till förvirring i kommunikationen mellan häst och ryttare.

Problemet är vanligt hos de ryttare som har hästen bakom skänkel, vilket innebär att hästen saknar framåtbjudning och bakbensengagemang samt reducerad möjlighet att rida hästen med sätet.

För att få en still hand krävs det en kontakt mellan handen och bettet genom tygeln, samt engagemang genom hela hästens kropp.

Övning 1: Ett tips för att hålla rätt tygellängd är att sätta en tejpbit på den punkt på tygeln som du identifierar som korrekt. Då kan du med en snabb blick nedåt avgöra om tyglarna har rätt längd eller inte.

Övning 2: Var försiktig så att du inte spänner eller klämmer dina fingrar runt tyglarna. Tänk att du ska dölj dina naglar i handflatorna med tummen uppe på pekfingret med tygeln däremellan, för att förhindra att tygeln glider ur handen.

Övning 3: För att avgöra hur starkt ”grepp” du ska ha i handen kan du tänka att du ska hålla en fågel i din hand – tillräckligt stark för att inte låta den flyga iväg, men inte så stark att du gör den illa.

Övning 4: När du ska ge hästen eftergift, prova att flytta fram handen mot hästens huvud någon centimeter istället för att länga tygeln.

Läs även: Hur du räknar ut din procent i dressyr

Du drar i tygeln

Många ryttare på pigga eller starka hästar tenderar att dra i tyglarna som ett försök att få hästen i form eller sakta ner.

Tyvärr blir det inte korrekt tillvägagångssätt för något av önskemålen, utan resulterar snarare i att hästen spänner rygg och nacke, släpar med hasorna och hamnar bakom lod. Medans ryttarens händer hamnar i knäet.

Övning 1: Håll händerna framför dig och arbeta med framåtbjudning och bakbensengagemang. Öva på att ha handen framför dig genom att då och då klia hästens hals strax framför manken. På så vis säkerställer du att dina händer inte smyger tillbaka till ditt knä.

Övning 2: En bra övning för att undvika att dra i tygeln är att föreställa dig hur tygeln slutar i armbågsleden, låt sedan inte armbågen gå bakom din egen kropp.

Du pillar med tygeln

Det är vanligt att se ryttare ”pilla” med hästens huvud i hopp om att få den gå i en viss form. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt som att såga i tygeln för att få hästen i form.

Det är snarare mycket obekvämt för hästen och skapar lätt missförstånd mellan häst och ryttare. För att komma undan obehaget i munnen kan hästen dra sig undan och undvika att ta kontakten med bettet.

För många ryttare blir sågandet eller pillandet i tygeln en dålig ovana som är svår att bryta för dem. Om det är fallet för dig kan denna övning hjälpa:

Övning 1: Lägg ett ridspö under dina tummar när du rider. De hjälper dig att hålla kontakten stabil. Undvik att ”ta kontakten” då formen och kontakten ska komma från framåtbjudning och hästens vilja att jobba framåt med engagerade bakben och rygg.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg