Världens snabbaste häst (4 super snabba rekord)


Det finns hästar hoppar högst eller längst, är störst eller minst också finns det hästar som är riktigt snabba. I den här artikeln kan du läsa om 4 super snabba hästfakta om supersnabba hästar, plus lite andra intressanta rekord i snabbhet!

1. Världens snabbaste häst

Beroende på hur man bedömer snabbhet finns det olika definitioner av världens snabbaste häst. Det finns hästar som klockats på 88 kilometer i timmen också finns de hästar som sprungit längre officiella tävlingsdistanser.

Går vi på Guinness rekordboks resultat har vi en vinnare…

Världens snabbaste häst – det engelska fullblodet Winning Brew, var endast två år gammal när hon 2008 i Penn National Race Course, Pennsylvania, USA sprang 402 meter på 20,57 sekunder, vilket är en medelhastighet på 72 km/tim. Med resultatet satte stoet världsrekord och tog plats i Guinness rekordbok som världens snabbaste häst.

Läs även: Världens Minsta Häst

2. Världens snabbaste hästras

Det finns många snabba hästraser, vissa är uthålliga och därför bättre för längre distanser och andra är explosiva och snabba och presterar därför bäst i kortare lopp eller i omhoppning.

Vem som är världens snabbaste häst beror på hur man tolkar ”världens snabbaste häst”. Man kan jämföra det med långdistanslöpare och sprintlöpare. Båda är snabba, på varsitt sätt!

Mäter man topphastighet är det Quarterhästar som är världens snabbaste hästras, som klockats på 88 km/h på kortare distanser.

Quarterhästar har tävlat i racing i över 200 år och har fått sitt namn efter den vanliga distansen de tävlade i, en kvarts mil. Rasen är explosiv och snabb och används därför främst som westernhäst och till kapplöpning.

Andra påstår att den snabbaste hästrasen i världen är det engelska fullblodet, rasen som bär titeln som världens snabbaste häst. Det engelska fullblodet har långa ben och muskulösa kroppar. De är längre och lättare än quarterhästar vilket gör att de passar bättre för längre distanser.

Läs även: 30 Vanligaste Hästraserna (10 Varmblod, 10 Kallblod & 10 Ponnyraser)

3. Världens snabbaste travhäst

Amerikanska stoet Homicide Hunter sprang den 6 oktober 2018 hem titeln som världens snabbaste travhäst med världsrekordet på 1.07,6 på the Red Mile som är känt som världens snabbaste travbana. Rekordtiden motsvarar en medelhastighet på 86,47 km/tim.

Stoet började loppet i startspår fyra och la sig på en femteplats fram till sista kurvan när hon klev ur fjärde spår och la i högsta växeln. Hon vann loppet med hästlängder efter en enastående prestation.

Det tidigare världsrekordet låg på 1.07,7 – en tid som sprangs av den Svenska hästen Sebastian K och som låg orört i fyra år och tre månader. Många anser än idag att Sebastian K är den bästa travhästen i Sverige då Homicide Hunter tävlat med vad som i Sverige anses vara otillåtet preparat.

4. Sveriges snabbaste häst

Hästen I Kirk var obesegrad i Sverige mellan 2018 tills det att han pensionerades 2022 och är med 15 segrar på 22 starter känd som Sveriges snabbaste häst. Under sin karriär sprang hästen in drygt fyra miljoner kronor på kontot och fick som högst 95 i handicaptal.

Frågor & Svar

Hur snabbt kan en häst skritta?

Hästar har vanligtvis tre gångarter, med undantag för islandshästen som har fem. Skritt är hästens långsammaste gångart, följt av trav och snabbast går galopp. En häst skrittar i 3-5 km/tim, vilket motsvarar ett kilometertempo på 20:00 min/km till 12:00 min/km.

Läs även: 5 Ridövningar I Skritt

Hur snabbt kan en häst trava?

Trav är hästens näst snabbaste gångart av skritt trav och galopp. Snabbast är galopp och långsammast är skritt. En vanlig ridhäst travar i genomsnitt 10-12 km/tim, vilket motsvarar ett kilometertempo på 5:00 min/km. Travhästar travar i ett tempo omkring 50-52 km/tim vilket motsvarar ett kilometertempo på 1:10 min/km.

Hur snabbt kan en häst galoppera?

En vanlig ridhästs galopp kommer upp i en hastighet på max 50 kilometer i timmen, men endast för en liten stund då det är väldigt ansträngande för hästen att galoppera så snabbt.

En galopphäst galopperar i 60-70 km/tim vilket är ungefär 150 galoppsteg i minuten med en steglängd på 8-9 meter. Ett vanligt galoppsprång för en storhäst är ungefär 3,5 meter i banhoppning och fem till sex meter i fälttävlan.

Vilket är snabbast trav eller galopp?

En ridhäst galopperar i genomsnitt max 50 kilometer i timmen och travar i 10-12 kilometer i timmen vilket gör att galopp är en snabbare gångart än trav.

Travhästar kan dock trava i en hastighet på 50-52 kilometer i timmen och kan i dessa fall vara snabbare än en galopperande ridhäst.

Läs även: Så Här Fattar Du Galopp

Hur långt kan man rida en häst på en dag?

Inom ridsporten finns det en gren som heter distansritt där hästar och ryttare testar sin uthållighet. Det finns olika klasser, allt från prova på ritt som är 20 kilometer upp till 160 kilometer som är den längsta tillåtna distansen som rids på en dag.

Läs även: Hur Långt Ska Ett Ridpass Vara?

Kan islandshästar galoppera?

Islandshästar har två extra gångarter, tölt och pass, utöver de vanliga gångarterna skritt, trav och galopp. Islandshästar kan precis som andra hästar galoppera, även om de har extra gångarter.

Vilken häst har sprungit in mest pengar?

Världens mest vinstrikaste häst genom tiderna är Varenne, en italiensk varmblodig travhäst född 1995 som under sin aktiva period mellan 1998 till 2002 sprang in 52 miljoner på sina 73 starter.

Förutom den stora summan vinstpengar på 52 miljoner kronor har Varenne också skapat pengar på andra vis, då han lämnat efter sig stjärnhästar som Lie Detector (2004), Lisa America (2005), Arazi Boko (2007), Royal Fighter (2008), Rokkakudo (2010), Twister Bi (2012) och Zarenne Fas (2015), hästar värda miljonbelopp.

Läs även: De 7 Dyraste Hästraserna I Världen

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg