5 Ridövningar i skritt


Det finns många anledningar till varför vi behöver rida våra hästar i skritt. Hästen kan behöva sättas igång efter lång vila, varit skadad, behöver mjukgöras innan man rider vidare etc.

I hästens långsammaste gångart – skritt, är det ett ypperligt tillfälle att träna på sits och hållning, oavsett om du är ny i sadeln eller en rutinerad ryttare.

Att skritta behöver inte vara tråkigt! I den här artikeln finner du fem ridövningar du kan göra i skritt, både som nybörjare – men längre ned i artikeln finner du även mer avancerade övningar.

Är du helt ny i sadeln rekommenderar jag dig även att läsa ”ridning för nybörjare”.

1. Bli bekväm i stigbygeln

Att bli bekväm i stigbygeln är en otroligt viktig del av ridningen, speciellt för dig som är ny i sadeln. Här kommer därför 3 olika övningar som du kan göra i skritt med stigbygeln.

Syfte: Syftet med övningarna är att bli trygg och stabil i att både hitta stigbyglarna, positionera sig i dem och klara sig utan dem. En förberedelse inför framtidens utmaningar.

Utförande:

  1. Ankelcirklar. Släpp stigbyglarna och göra långsamma ankelcirklar åt båda hållen. Detta kommer hjälpa dig med rörlighet i fotleden och skapa medvetenhet i skänklarna och dess inverkan på hästen.
  2. Släpp och ta stigbyglarna. Plocka i och ur foten i stigbygeln flera gånger om. Att snabbt hitta tillbaka till stigbyglarna är en viktig färdighet att lära sig om hästen blir skrämd eller om ryttaren tappar balansen över hindret, för att snabbt hitta tillbaka till balansen på hästryggen.
  3. Stå i stigbyglarna. Genom att stå i stigbyglarna lär du dig att hitta en god tyngdpunkt. Det hjälper ryttaren att positionera sina skänklar rätt för att inte falla fram eller bak med överkroppen.

Läs även: Hur man rider med benen

2. Stärk din hopposition

Att hoppa tillsammans med sin häst kräver en hel del teknik och balans, något du som ryttare faktiskt kan träna upp utan att hoppa över hinder.

I hoppning står ryttaren i lätt sits i språnget för att göra det möjligt för hästen att hoppa med ryggen för optimal språngkurva.

Syfte: Genom att stärka ryttarens hopposition minskar risken för av ramling eftersom ryttaren med träning stärker sina muskler, följsamhet och balans utan att riskera missförstånd med hästen över hinder.

Utförande:

  1. Skritta uppsuttet på din häst. Övningen går att göra både utomhus eller i ridhus/ridbana.
  2. Pressa ner hälarna i stigbyglarna och luta dig lite framåt så att sätet lyfter några cm ovanför sadeln.
  3. Vila dina händer på hästens hals, ungefär halvvägs upp mot öronen.
  4. Håll dina armbågar, höfter och knän mjuka för att följa med i hästens rörelser.
  5. Försök att ha höft och häl på samma lodlinje.

Läs även: Allt du behöver veta för att tävla i hoppning

3. Serpentinbåge med halt för lydnad

De flesta arbetar sina hästar alldeles för lite i skritten och glömmer bort att det är en viktig gångart. I skritten kan vi dessutom göra mycket arbete för att stärka hästens galopp, bakben, lösgjordhet och lydnad.

Syfte: Serpentinbågar med halter är en övning som får hästen lydig, framåt för skänkeln, lösgjord i bogarna och formad för innerskänkeln.

Utförande:

  1. Rid en serpentinbåge med fyra bågar. För att få bågarna så jäma som möjligt kan du dela upp ridhuset i två delar, där du ska hinna rida två bågar innan första halvan av ridhuset och två bågar efter andra halvan. Ta gärna hjälp av bokstäverna för att få bågarna så jämna som möjligt.
  2. Innan du passerar medellinjen gör du halt, skrittar tre till sex steg i samlad skritt genom att samla upp hästen på tygeln, sträcka på dig och hålla om med skänklarna.
  3. Gör en ny halt efter medellinjen.
  4. Skritta sedan i ökad skritt genom bågen genom att länga hästens steglängd.
  5. Lägg fram och mjukna lite i handen, låt hästen sänka huvudet och runda halsen. Rid med i sätet.
  6. Upprepa i nya bågen.

Behåll takten genom hela övergången genom att rida hästen mellan hand och skänkel. Kom ihåg att sträcka på dig i övergångarna mellan halt och skritt.

Läs även:

4. Skänkelvikning på diagonalen i skritt

Skänkelvikning är en sidorörelser, eller en förflyttning i sidled, som stärker hästens adduktorer (vars funktion är att dra frambenen inåt) och abduktorer(flytta bakbenen utåt).

Här kommer en enkel övning som passar perfekt för dig som vill börja med laterala rörelser, som har en unghäst eller som bara vill jobba på grunderna.

Syfte: Att få hästen att förstå och flytta sig undan för skänkeln i balans. På så sätt gör du hästen uppmärksam på dina hjälper, och som ryttare får du öva på att använda dina ytterhjälper under tiden som hästen stärker sina bakben.

Utförande:

  1. Placera blicken på den punkt eller bokstav du bestämt att rörelsen ska sluta.
  2. Sträck på dig och krama om den blivande yttertygeln.
  3. Led in hästen på diagonalen för att visa åt vilket håll den ska flytta sig.
  4. Trampa ned yttre stigbygeln.
  5. Ställ hästen mot rörelseriktningen.

När ekipaget är på väg in på diagonalen ska hästen rätas ut så att den nästen blir parallell med långsidan av ridbanan. Det gör du genom att:

6. Placerar höfterna parallella i sadeln. (Som att du rider rakt fram.)
7. Fångar upp energin med yttertygeln och skänkeln.
8. Led lite med inre tygeln.
9. Innerskänkeln placeras något längre bak än de normala skänkelläget.
10. Lätt omvridning av den inre handleden för att få hästen att ställa i nacken.

Nu är ekipaget på väg i skänkelvikning. För att få hästen att flytta undan skänkeln behöver du:

11. Inverka med den (nya) inre skänkeln för att hästen ska flytta undan bakbenen mot den riktning som hästen rör sig i. Skänkeln ska inverka när hästen lyfter sitt yttre bakben och är på väg att sätta det under sig.
12. Yttertygeln fångar upp energin genom att göra små halvhalter.
13. Innertygeln ställer hästen.
14. Ytterskänkeln har sin plats vid ett normalt skänkelläge och inverkar för att skapa framåtdriv.

Läs även: Hur man rider skänkelvikning

5. Volter på medellinjen

Syfte: Att kontrollera att hästen går stadigt och ärligt på tygeln med framåtbjudning i balans. En övning med flera moment som lösgör hästen.

Utförande: Rid övningen i skritt.

  1. Rid i höger eller vänster varv.
  2. Vänd rätt upp på medellinjen.
  3. Lägg en åtta-metersvolt till höger.
  4. Vänd hästen med ytterhjälperna samtidigt som du formar den för innerskänkel. Detta gör du genom att trycka med ytterskänkeln och leda i inner tygel.
  5. När du kommer ur volten, rak rikta och gör en halvhalt vid de blå punkterna på bilden.
  6. Rid sedan rakt fram några steg.
  7. Rid en en likadan volt till vänster.
  8. Rid rakt fram, rak rikta, och fortsätt övningen.

Tänk på: Vilket bett du använder på din häst eller ponny spelar en stor roll. Prova gärna olika bett för att se vilket just din häst gillar. Ibland kan man behöva ett skarpare eller ett mjukare bett. Använd inte ett skarpare bett än du som ryttare kan hantera att rida på. Här kan du läsa mer om bett.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg