Ryttarens

10 tecken på att du är för lång för din häst

Är du orolig för att växa ur din bästa vän? Det är tråkigt att behöva byta ponny eller häst innan man känner sig färdig med varandra, bara på grund av sin längd. Behöver man verkligen göra det? I så fall, hur vet man när det är dags?

Det finns ingen specifik längd på en ryttare som innebär att den är för lång för sin häst eller ponny. Det viktigaste är att ryttaren kan rida i balans och på så sätt inte felbelasta hästen och skapa obehag eller bli otydlig i sina vikthjälper och signaler.

Längden är långt ifrån allt som avgör om det är lämpligt eller inte att rida din häst eller ponny. Faktorer som är mer avgörande är din balans, koordination och följsamhet, din erfarenhet som ryttare, din häst kroppsbyggnad och fysiska skick samt vilken typ av ridning ni planerar att utföra.

Även om det inte finns en exakt gräns för att bestämma om ryttaren är för lång för sin ponny eller häst finns det tecken som tyder på att så är fallet. Här listar vi 10 tecken på att du eventuellt kan vara för lång för din häst eller ponny.

Läs även: Är du för tung för din häst?

Jag och Stella, en liten racer-ponny jag hade på tillridning i några månader för några år sedan

1. Dina ben är långt över 60% av hästens mankhöjd

Trots att det inte finns ett konkret svar på frågan ”när man är för lång”, finns det ett fenomen som kallas för ryttarlängd och används för att räkna ut hur lång en person är och om det är lämpligt att den rider vissa hästar.

En allmän rekommendation är att din innersöm bör vara 60 % eller mindre av hästens mankhöjd i centimeter. Det skulle innebära att om du har 80 centimeter i innersöm (motsvarande storlek X/32 i jeansstorlek) bör din häst vara minst 135 centimeter i mankhöjd.

Formeln är långt ifrån 100% tillförlitlig eftersom mycket beror på ryttarens skicklighet, men också på hur hästen är byggd. En grövre modell, som en tinker eller en kallblodstravare, klarar att bära upp en längre ryttare än vad en nättare varmblodshäst skulle göra – trots samma mankhöjd.

Läs även: Hästens storlek & Kallblod, varmblod, fullblod eller halvblod

2. Du sitter inte bra i sadeln

Om du är för lång för din häst kan det vara svårt att hitta en sadel som både ligger bra på hästens rygg och passar dig som ryttare i sätet och för benen. Kanske känner du att knäna sticker ut utanför kåpan eller att rumpan hamnar för långt ut på bakvalvet. Det kan kännas trångt och obekvämt.

Är du för lång för din häst eller ponny kan du ha svårt att hitta en bekväm och balanserad position i sadeln, vilket kan leda till obehag för både dig och hästen.

Läs även: Sadelns delar & Hur du blir stilla i din skänkel

3. Du har svårigheter med stigbyglar och tyglar

Om du är för lång kan du uppleva problem med att placera stigbyglarna och tyglarna bekvämt och funktionellt när du rider din häst eller ponny.

Du kan uppleva svårigheter med att bibehålla korrekt benställning, dina ben blir trötta och du har svårt att hålla balansen i sadeln.

Det kan också vara svårt att hålla en korrekt tygellängd vilket gör det svårt att ha en god tygelkontakt med hästens mun och minskar effektiviteten i kommunikationen, så som halvhalter och tygeltag.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

4. Hästen får ont i ryggen

Om du är för lång för din häst och inte har förmågan att kontrollera dina vikthjälper kan din vikt vara ojämnt fördelad över hästens rygg vilket kan orsaka obehag och leda till smärta.

Hästen kan få ont i ryggen om ryttaren sitter för långt bak i sadeln och lägger mer vikt på hästens bakdel, om ryttaren lutar sig för långt fram och lägger onaturligt mycket vikt på hästens framdel eller om ryttaren lutar sig för mycket åt någon sida, eftersom det kan orsaka obehag.

Läs även: Massera hela din häst steg för steg

5. Du har svårt att sitta upp och av

Är du för lång för din häst eller ponny kan du uppleva svårigheter med att sitta upp eller av från ryggen. Du kan uppleva obalans när du sitter upp i ena stigbygeln, vilket gör det svårt att bibehålla balansen och kontrollen.

Det kan vara svårt att slänga över benet över hästens rygg när du sitter upp eftersom du riskerar att slå i hästens rumpa med dina ben. Men det kan också bero på andra orsaker!

Läs även: Hur man sitter upp på en häst

6. Du har svårt att rida svängar och övergångar

En för lång ryttare på en för liten häst kan ha svårt att bibehålla balansen och kontrollen under vissa rid moment som till exempel övergångar och svängar.

Det kan vara svårt att hitta en bekväm position i sadeln, vilket gör det svårt att hålla balansen och nyttja sina vikthjälper optimalt. Begränsningar kan finnas när det kommer till att anpassa sig efter hästens rörelse och hänga med i den naturliga takten.

Läs även: Ridövningar

7. Du känner begränsningar i hoppningen

Det är inte ovanligt att ryttare som är för långa för sina hästar upplever svårigheter i hoppningen. Det kan bero på flera olika anledningar.

Ryttaren som är för lång kan ha svårt att kontrollera sin långa kropp som snabbt ska resa sig och följa med hästen över hindret. Det kan göra att ryttaren har en försämrad balans vilket kan leda till både fallolycka eller felbelastning som kan leda till långsiktiga skador.

Andra tecken kan vara att ryttaren river hindren med sin fot till följd av sina långa ben, eller att hästen stannar på hinder då den känner obehag av ryttarens obalans i sadeln.

Läs även: Tävla i hoppning

8. Du har svårigheter med ryktning

Om du är för lång för din häst kan du uppleva svårigheter när det kommer till att nå hela din häst vid skötsel och ryktning. Vissa delar kan vara svåra att nå, som under hästens mage där du tvingas sätta dig på huk för att komma åt.

Du kanske upplever dig som klumpig och stor runt din häst. Du behöver böja på kroppen för att tränsa och sätta dig på huk för att spänna sadelgjorden.

Läs även: 11 Måsten i ryktväskan

9. Du får höra det av andra

Det finns tyvärr mycket avundsjuka i hästvärlden (och världen) och vid många tillfällen ska man faktiskt inte ta åt sig och lyssna på vad andra har att säga. Men det finns även de gånger som det kan vara en bra ide.

Om du funderar på om du är för lång eller inte för din häst eller ponny kan du alltid prata med någon du litar på. Det kan till exempel vara din tränare, equiterapeut, veterinär eller en domare. Någon som du har stort förtroende för och som vill dig och din häst ert bästa, och som dessutom känner till din ridstil.

Läs även: Byta från ponny till storhäst

10. Du känner det själv

Kanske går du runt och konstant intalar dig att du är för lång, vad kommer de tankarna ifrån? Du är orolig för vad andra ska tänka och tycka? Du är rädd för att skada din häst eller ponny?

Ibland säger vi saker till oss själva som inte är sanna. Vi jämför oss med andra och trycker ner på oss själva. I de stunderna är det inte rätt val att lyssna på oss själva…

Men ibland kan vår rationella sida tala till oss. Kanske har vi roligare med en större häst eller ponny, där du som ryttare inte behöver huka på dig eller sitta med knäna upp i ansiktet som resultat av tappra försök att se lite kortare ut.

Sträck på dig! Det finns så många fördelar med att vara lång! Det gör det enklare att rida ihop större hästar (fundera på varför det mestadels är män som tävlar högt i hoppning på elitnivå) och dessutom det skitsnyggt!

Exit mobile version