En uppsuttens ryttares fötter kallas för skänklar. Det är inte helt ovanligt att nya ryttare upplever att sina skänklar är ostabila, fladdrar och har svårt att hålla dem stilla.
En ostabil skänkel kan bero på att ryttaren har dålig balans eller är stel i sina leder, stiglädren har inte korrekt längd eller att sadeln inte passar hästen och/eller ryttaren.
Det är viktigt att ryttaren lär sig att hålla sina skänklar stilla, eftersom kommunikation och drivet från skänkeln är en stor grundpelare i ridning. En ostabilskänkel kan skapa missförstånd mellan häst och ryttare.
I den här artikeln kan du läsa om var du ska ha din skänkel, varför den kanske inte är där och hur du kan fixa det!
Läs även: Hur man rider med sätet och vikthjälperna
Vad är ett korrekt skänkelläge?
För att bli stilla i skänklarna behöver ryttaren fokusera på att bibehålla en balanserad och avslappnad position i sadeln.
På rakt spår ska båda skänklarna placeras avslappnat, utan att trycka mot hästen, strax bakom sadelgjorden. På böjt spå ska ytterskänkeln vara något längre bak och innerskänkel något längre fram. Skänkeln ska placeras med fotens häl vertikalt under höften, tårna mycket lätt utåt roterade och hälen något nedanför bredaste delen av fotsulan.
Överskänkelns funktion är att agera som länk mellan vad- och sittben. Alla leder hänger ihop med varandra och det är därför viktigt att vara avslappnad i både höft-, knä- och fotled.
Läs även: Den ultimata sitsguiden
Varför åker skänkeln ut?
Det är inte helt ovanligt att ryttarens skänkel roterarar utåt, vilket leder till att ryttaren konstant sparkar på hästen med sporren. Det kan göra hästen okänslig för hjälperna eller fundersam över vad som egentligen förväntas av den.
Ursprunget till problemet med utvriden skänkeln är sällan skänkeln i sig själv, utan beror ofta på ett dåligt knäslut. Knätslut innebär att knät ska ligga nära sadeln utan att klämma eftersom det kan leda till att man låser fast skänkeln och inte kan använda den på ett effektivt sätt.
Läs även: Ryttarens alla hjälper
Lösning
Det lättaste sättet att få en neutral position vid en utåt roterad skänkel är genom att rotera in knäna mot sadeln. Till följd kommer skänkeln automatiskt att roteras rätt.
En skänkel som vrids ut kräver oftast ett bättre knäsut. För att få ett bra knäslut kan det vara hjälpsamt att vrida in knäna och tårna lite och skjuta fram underskänkeln.
Med hjälp av barbackaridning kan ryttaren träna upp sitt knäslut, eftersom det inte finns en sigbygel att ta spjärn i vilket tvingar ryttaren att mer aktivt vida in knäna för att hålla balansen.
Att lägga något mellan knät och sadeln, till exempel ett papper eller ett ridspö, kan också vara ett sätt att få ryttaren mer medveten om sitt knäslut, vilket resulterar i att skänkeln inte pekar utåt.
Läs även: 11 Övningar som gör dig till en bättre ryttare (utan häst)
Varför åker skänkeln fram?
En ryttarskänkel som är framför den lodräta linjen genom höften kallas ibland för stol-sits. Att ryttarens skänkel åker fram beror oftast på stelhet i höftleden eller att sadeln inte har korrekt passform för ryttaren och/eller hästen.
Om sadeln är för smal för hästen kan den hamna för långt bak på hästen. Det kan göra att ryttaren hamnar för långt bak i sadeln, vilket i sin tur gör det svårt att ha foten i linje med höften. Istället kan underskänkeln hamna för långt fram.
Lösning
För att undvika att skänkeln åker fram är det viktigt att välja en sadel som passar både häst och ryttare. Se till att sitsen är horisontellt, att fram- och bakvalvet är i samma höjd. Är bakvalvet lägre än framvalvet hamnar sadeln i bakvikt, vilket gör att ryttaren hamnar i bakvikt – och skänkeln åker fram.
Ligger sadeln korrekt på hästen och är väl utprovad till ryttaren kan stelhet i höftleden vara anledningen till att skänkeln åker fram, vilket går att motverka med hjälp av stretching för höften.
Det kan också hjälpa att korta ett hål på sina stigläder, för att se om det skapar en bättre balans och kontroll av skänkeln.
Ta hjälp av din ridinstruktör om du upplever att sadeln hamnar för långt fram. Berätta för instruktören om din situation och kräv hjälp, det är det du betalar för. Inte för att höra någon skrika ”flytta bak skänkeln” gång på gång.
Läs även: Hur vet man om sadeln ligger korrekt?
Varför åker skänkeln bak och hälen upp?
”Hälen ned, tårna upp!” Det är något av det första ryttaren får lära sig i sin ryttarkarrär. Det anses ofta som ett tecken på dålig ryttare om hälen åker upp när man rider. Det är en tolkningsfråga…
Anledningen till att hälen åker upp när man rider beror på att ryttaren har tappat balansen och försöker hitta den igen. Om ryttaren kniper med knäna och drar upp dem något kommer hälen att åka med som konsekvens.
Lösning
För att kunna trycka ner i hälen behöver ryttaren återfinna balansen och försöka ”breda ut foten” i stigbygeln genom att söka kontak med hela bredaste delen på fotsulan i stigbygeln.
Försök att räta ut benen istället för att dra ihop knäna. Gör dig lång och ståtlig med ryggen rak och sätet djupt ner i sadeln för att kunna göra benen så långa som möjligt i sadeln.
Det tar tid att vänja sig med att räta ut benen och lita på att man återfinner balansen. Lita på processen, öva mycket och ta din tid. Prova gärna att göra olika balansövningar.
Läs även: Hur man rider hästen i form
Hur du stabiliserar din skänkel
- Analysera din sits. Be någon filma din ridning och analysera din sits tillsammans med en tränare, så du kan identifiera dina individuella utvecklingsmöjligheter och behov.
- Slappna av. Genom att slappna av och följa med i hästens rörelser kommer skänkeln hamna i en naturlig och bra position nära hästen, utan att konstant störa och trycka i hästens mage.
- Öka din flexibilitet och mjukna i dina leder. Mjuka leder i höft, knä och fotled kommer att tillåta en viss ”fjäder” i benet, som i sin tur skapar följsamheten som beskrivs ovan.
- Se över sadelns passform. Många gånger är en opassande sadel anledningen till att skänkeln har svårt att förbi stabil.
- Ge det tid. Om din ostabila skänkel kommer från obalans och ovana är det bara att fortsätta öva, öva och öva! Ju säkrare du blir på din balans och ridning, ju lättare kommer det bli att vara still i skänkeln!
Lycka till!