Hästar Kan Vara Deprimerade (Tidiga Symtom & 5 Tips För En Gladare Häst)


Har du märkt att din häst ätit lite dåligt på senaste? Kanske är den mindre pigg och har en mer sorgsen blick?

Hästar kan precis, som människor och andra djur, bli deprimerade. Om din häst verkar nedstämd finns det oftast en underliggande orsak, eftersom hästar i vanliga fall är vakna och uppmärksamma djur.

Hästens nedstämdhet kan bero på olika orsaker, till exempel infektionssjukdom, smärta i kroppen eller långvarig stress. Upplever du att din häst är nedstämd rekommenderar jag dig att kontakta veterinär för en utredning.

Läs även: 10 Sätt att få din häst gå upp i vikt

Orsaker till hästens depression

Det finns många orsaker som kan göra en häst deprimerad. Precis som människor reagerar vi alla olika av olika situationer. Det som oroar en individ behöver inte ha samma effekt på en annan.

En vanlig anledning till att hästen känner depression är av långvarig smärta eller stress, eftersom hästen inte har förmåga att kommunicera med människor och bli förstådd. Människor förstår inte alltid hästens signaler innan det gått för långt.

En annan vanlig anledning är att hästen känner sig understimulerad och ensam. Hästar är flockdjur och har ett stort behov av att socialisera sig med andra, saknas detta kan hästen bli deprimerad.

Orsaker till en deprimerad häst:

  • Infektionssjukdom som till exempel luftvägsinfektion
  • Extrem värme
  • Kronisk smärta som till exempel ryggömhet
  • Miljöförhållanden som kan skapa kronisk stress, till exempel på grund av att inte kan se andra hästar eller långvarig boxvila
  • Överträning eller underträning

Läs även: 7 Leksaker som aktiverar din häst i hagen

Hästens tidiga symtom på depression

Det behöver inte vara svårt att upptäcka nedstämdhet hos din häst, eftersom hästar av naturen är ett mycket vaket och uppmärksamt djur. De är bra på att upptäcka faror i sin miljö eftersom de har ett starkt flyktbeteende.

Symtom på nedstämdhet & depression:

  • Ändrad kroppshållning – Öronen vinklade bakåt och hästen står med sänkt huvud
  • Position i boxen – Istället för att nyfiket ha huvudet ut från boken kan hästen ha huvudet vänt inåt boxen
  • Minskad aptit – Hästen visar ointresse för foder eller godis i krubban
  • Hästen reagerar ointresserat på sin omgivning
  • Viktminskning – till följd av minskad aptit
  • Dålig päls – glanslös och matt päls
  • Förändrad inställning till arbete till exempel genom att stanna på hinder

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?

Min tillridningsponny Peppe passa på att busa med unghästen

Åtgärden om du misstänker att din häst är deprimerad

Att se någon i våran närhet vara deprimerad kan vara tungt, och dessutom komplicerat när det kommer till ett djur som man inte kan samtala med ord till. Vad kan vi göra för att motverka depression hos våra 4-benta vänner?

Misstänker du att din häst är deprimerad bör du ta ut en veterinär som genomför en besiktning för att upptäcka eller utesluta fysiska besvär hos din häst, samt ordinera lämplig behandling.

De fysiska besvären kan både vara hönan och ägget i en depression. Depressionen kan vara en effekt av en fysisk smärta, men en fysisk smärta kan också vara en effekt av en depression.

  • Led hästen både på rakt och böjt spår för att observera eventuell smärta eller hälta.
  • Känn igenom hästen för att upptäcka eventuell värme, svullnad eller ömhet.
  • Kontrollera hästens mat och vattenintag och avföring – konsistens, färg och mängd.

Veterinären gör även en full klinisk undersökning. Blodprover kan tas för att undersöka olika kroppssystem. Beroende på fynd i ovan undersökningar kan man välja att gå vidare med ytterligare diagnostik.

Min första ponny Eo Busar med min lillasysters ponny

5 Tips för en gladare häst

För att få en gladare och positivare häst kan vissa förändringar behöva göras. Olika åtgärden behövs beroende på orsaken till hästens depression. Här kommer 10 tips för en gladare häst.

1. Sänk kraven

Det hör inte till ovanligheten att hästar börjar stanna på hinder till följd av för höga krav. Hästen kan känna sig osäker och otillräcklig av att gå för snabbt upp i klasserna. Det kan därför vara bra att emellanåt hoppa enklare banor eller tävlingar för att skapa ett gott självförtroende hos sin häst.

Läs även: 6 Ridövningar i skogen

2. Byt Miljö

En häst kan ibland behöva byta miljö. Kanske skulle din häst må bra av ett lugnare stall men mindre spring, eller av en större hage mer mer kompisar. Ibland kan ett miljöombyte vara vad som piggar upp en häst.

Läs även: För- och nackdelar med lösdrift

3. Variera ridningen

Rider du mycket i ridhuset kan det vara en bra ide att regelbundet lägga in skogsturer för din häst. Kanske kan ni intervallträna på en äng eller klättra i backar?

Läs även: Hur mycket motion behöver en häst?

4. Busa!

Har du möjlighet att själv eller tillsammans med en kompis galoppera på ett fält? Hästar älskar det! Helt kravlöst!

Läs även: Den stora guiden för dig som vill tävla fälttävlan

5. Periodisera träningen

Kanske behöver du inse att det tempot du vill hålla eran utveckling i kanske inte är hållbart. Försök att planera in perioder med mer vila, återhämtning och självförtroende, följt av en period med lite mer pushande. Två steg fram och ett tillbaka.

Läs även: Hur långt ska ett ridpass vara?

Studier Visar Att Dressyrhästar Är Mer Deprimerade Än Hästar I Andra Grenar

En fransk studie visar att även hästar kan bli deprimerade. I studien framkommer det att hästarnas depression visas, precis som människor, genom att agera inbundet och reagera väldigt lite på yttre stimuli. Hästen upplevs som inaktiv och intresserad i sin omgivning.

Forskarna fann att det fanns många utlösande faktorer, till exempel:

  • Höga krav
  • Sociala problem
  • Känslor av tvång
  • Dålig belöning

Alltså många saker som även utlöser depression hos oss människor. Studien visar att dressyrhästar drabbas av depression oftare än andra hästar, speciellt hästar som tävlar dressyr på högre nivåer.

I studien menas det att det kan bero på att stresshormoners produktion är större hos hästarna som tränar dressyr jämfört med hoppning och tälttävlan.

Vad Säger Forskningen?

En grupp forskare från Kanada och Frankrike undersökte hur 27 hästar från en fransk ridskola reagerade på plötsliga och främmande ljud.

I slutsatsen forskarna gjort skriver de att de verkade som att många hästar i den passiva och oengagerade gruppen ”stänger av”, vilket även visats sig i tidigare studier.

Till exempel svarar hästarna som är mer inåt och ointresserade sämre på tryck och reagerar mindre på om något dyker upp framför dem plötsligt, men reagerar istället mer vid test med nya saker. De har även visat lägre nivåer av kortisol i plasma, vilket stämmer överens med deprimerade människor.

Kurre blir glad när jag berömmer honom

Koppling mellan pessimistiska hästar och ohälsa

Samma forskargrupp har också tittat på 34 hästar som levt på två olika sätt under de tre senaste åren.

Den ena gruppen har haft begränsad mängd foder, ridits av olika elever på ridskola och stått uppstallad i ensambox. Den andra gruppen hade gått i flock, men fri tillgång på grovfoder och haft en och samma hobbyryttare.

Resultatet visade att hästarna som levt under mer begränsade förhållanden visade fler tecken på dålig hälsa. Forskarna testade att lära hästarna att beroende på vart hinken med foder stod, så innehöll den antigen gott eller oätligt foder, vilket resulterade i att de hästarna som levde med mer begränsande förhållanden upplevdes som mer pessimistiska.

Hästarnas förväntan testades genom att ställa hinken någonstans mitt emellan både positionerna. Antigen närmare gott eller närmare oätligt, eller precis mitt i.

Hästarna i den första gruppen trodde oftare att hinken innehöll de oätliga fodret, medan den andra gruppen gissade på att det var något gott i.

Av det resultatet tolkar forskarna det som att hästarna i frösta gruppen var ”låga” i humöret och hade inga vidare förväntningar på sin omgivning, medans den andra gruppen hade en mer positiv förväntan på sin omgivning.

Däremot kan man med den här studien inte dra en exakt slutsats om varifrån deppigheten kommer. Men man såg en tydlig koppling mellan pessimismen och ohälsa.

Referenser:
Henry, S., Fureix, C., Rowberry, R., Bateson, M. & Hausberger, M. 2017. Do horses with poor welfare show ‘pessimistic’ cognitive biases? Sci Nat (2017) 104: 8. https://doi.org/10.1007/s00114-016-1429-1  
 
Rochais, C., Henry, S., Furiex, C. & Hausberger, M. 2016. Investigating attentional processes in depressive-like domestic horses (Equus caballus). Behav Processes. 2016 Mar;124:93-6. doi: 10.1016/j.beproc https://pearl.plymouth.ac.uk/bitstream/handle/10026.1/10413/Rochais_et_al_2016_Behav_Proc__author%20accepted%20manuscript.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 
Fureix, C., Jego, P., Henry, S., Lansade, L. & Hausberger, M. 2012. Towards an Ethological Animal Model of Depression? A Study on Horses. PLoS ONE 7(6): e39280. doi:10.1371/journal.pone.0039280.

Kurre busar

Inlärd Hjälplöshet – En Typ Av Depression

Forskare menar att vissa av de snällaste ridskolehästarna och mest fogliga hästarna mår dåligt och lider av inlärd hjälplöshet.

Inlärd hjälplöshet är ett tillstånd då individen inser att de inte har någon makt att förändra obehagliga betingelser och ger upp. Det kan upplevas som att endast uthärda sin tillvaro.

Hästar i detta stadium kan ridas med ömma ryggar, hoppa över hinder även om knäna smärtar och låter sig sporras, dras i munnen och spöas utan att reagera nämnvärt.

De slutar tillslut att kommunicera med omgivningen tillslut då det kan kännas lönlöst och inte påverka någonting.

”Inlärd hjälplöshet är en beteendevetenskaplig term som medicinskt anses vara ett sjukdomstillstånd, men i andra sammanhang snarare en träningsstrategi.” – https://hastvalfardsgruppen.wordpress.com/

När du rider krävs en viss kontroll av hästen för att uppnå ett önskvärt resultat inom en viss disciplin. Många hästar älskar att träna och tävla, eller andra krav som ställs på dem. Men om man upplever att sin häst saknar ”gnistan” bör man se över hästens mående.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg