6 Övningar för att stärka hästens bakdel


En stark bakdel är fördelaktigt både för en hopp-och dressyrhästar då det stärker galoppen, hästens förmåga att samla sig och explosivitet. Det finns flera sätt att stärka hästens bakdel på.

6 övningar för att stärka hästens bakben:

  1. Klättring
  2. Gymnastikhoppning
  3. Galoppfattningar
  4. Övergångar
  5. Ryggningar
  6. Laterala rörelser

Det finns även kosttillskott som stärker hästens senor och ligament så att de utvecklas i takt med muskulaturen och bidrar till en ledfunktion.

De två bästa tillskotten för hästar som behöver stärka leder och senor är:

  • MSM som hjälper cellerna att rensa ut slaggprodukter och ta upp näring och agerar även som byggsten till kollagen som behövs för att upprätthålla kroppens rörlighet och ledfunktion
  • Glukosamin som hjälper till med stärkning av muskler och vävnader vilket i förlängningen skonar kroppen under stark påfrestning.

Jag använder NAF Glukosamin Plus MSM till mina hästar som är en färdig blandning av MSM och Glukosamin, som dessutom är ett billigare alternativ än att köpa båda produkterna var och en för sig.

Läs även: Den ultimata sitsguiden & Vilka tillskott behöver min häst?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården & Petster.

1. Klättring I Backe

Vilka muskler jobbar hästen med när den går i backe?

Precis som för oss människor aktiveras sätesmuskulaturen (rumpan) mycket av att gå i lutning. Desamma gäller hästarna. När vi går i backe behövs mycket kraft för att drivas framåt, vilket gör klättring till en bra övning för att utveckla en koncentrisk sammandragning av sätesmuskulaturen.

Vad är bäst? Klättra upp eller ner för backen?

Både att klättra upp och ned för backen är bra styrketräning för hästen. Om du inte har en backe nära dig bör du överväga att med jämna mellanrum transportera hästen till en backe, för att få den typen av träning.

Klättring uppför stärker hästens bakben i första hand, medans klättring nedför stärker framdelen genom den excentriska fasen i att bromsa (hålla emot) i nedförsbacken. Att stanna mitt i backen kan vara en bra övning då den efterliknar samling, då hästen behöver balansera sina bakben.

Hästen har ojämna sidor, kan jag stärka den svaga sidan av att klättra i backe?

Om du har en häst som är ojämnt stark i sina sidor kan du använda backklättring för att stärka den svaga sidan. Det enda som krävs är en tillräckligt bred backe.

För att stärka den svaga sidan kan du rida diagonalt upp för backen, med den svaga sidan längst upp. Då får den sidan jobba lite hårdare.

Vilken gångart ska jag klättra backarna i?

När du klättrar uppför är skritt och galopp att föredra. Skritten får hästen att jobba med ett bakben i taget och i galoppen trycker hästen ifrån med bakbenen samtidigt. Medans traven är en dialog rörelse som skapar onödigt mycket belastning på lederna runt hästens kors.

2. Gymnastikhoppning

Syfte: Gymnastikhoppning är ett jättebra verktyg för att stärka hästens bakben. Dessutom är det mjukgörande för hästen, ekipaget får träna på att rida an hinder utan att slita på hästen genom att hoppa högt och ryttaren får ett jättebra tillfälle att träna på sin sits.

Utförande: Det finns många olika övningar för att stärka hästens bakdel. En av mina favoriter är studs. Jag gillar studs så mycket att övningen fått ett eget inlägg, så är du intresserad av att lära dig mer om övningen kan du läsa artikeln här.

Tänk på: Se till att skydda hästens senor när du rider gymnastikhoppning genom att använda senskydd. Jag rekommenderar något av följande senskydd:

Läs även: Hur man tar på hästen benskydd

3. Galoppfattningar

Syfte: En samlad galoppfattning kräver att hästen sätter bakbenen under sig och tar i med hamstrings och sätesmuskulaturen, vilket gör att galoppfattningar är en jättebra övning för dig som vill stärka hästens bakdel.

Utförande: En övning du kan göra är att sätta upp ett sockerbitshinder på medellinjen, rida i på medellinjen och göra halt några galoppsprång före hindret, för att sedan fatta galopp, galoppera några språng, hoppa hindret, göra halt och sedan fatta galopp igen. Varannan gång åt höger och varannan gång åt vänster.

Tänk på: Om din häst har en egen motor kan det vara lätt att glömma skänklarna i både halt och galoppfattning, men använd dem som stöd och se till att hästen går fram för skänkeln.

Det går att förstärka sin skänkel med hjälp av sporrar. Se till att sporren används just som en förstärkning och inte som ett konstant gnagande på din häst eller ponny.

Läs även: Så här fattar du galopp


Stärk bakbenen med hjälp av Kollagen

Av proteinet som finns i hästens kopp är ungefär en tredjedel kollagen, som har en avgörande roll i många viktiga funktioner i kroppen. Framförallt är kollagen delaktig i underhåll av skelett och vid tillverkning av ledbrosk.

Kollagen

Tillskott för att stärka hästens ligament

Kollagen har en stor påverkan på kroppens ligaments styrka och elasticitet och rekommenderas därför till hästar med artros, i förebyggande syfte till hästar under perioder av extra hård träning samt till unghästar som ännu inte har fullt utvecklad muskelmassa som hjälper till med stötdämpning på leder.


4. Övergångar

Syfte: Syftet med att rida övergångar är att stärka hästens bakben genom att samla hästen innan och genom övergången. På köpet kommer du att få en lydig och uppmärksam häst om du tränar mycket övergångar. Övergångar går att variera på otroligt många olika sätt, vilket gör att hästar inte tröttnar på övningen eller lär sig den utan till.

Utförande: Det finns många sätt att rida övergångar. Du kan kombinera de tre gångarterna skritt, trav och galopp precis som du vill. Det viktiga när du rider övergångar är att du planerar din ridning, så att du inte låter det bli en gångart, utan rider för den gångarten du planerar.

Övergångar kan ridas både i ridhus, paddock, på en äng eller åker eller ute i skogen. Det är bara underlaget som sätter gränserna. Se till att rida på relativt jämnt underlag, eftersom hästen behöver rikta mycket uppmärksamhet till ridningen.

För att rida en bra övergång krävs det att din häst har bjudning framåt, så att den kan smala sig och på så sätt sätta sina bakben under sig. Som ryttare behöver du ha en bra timing, en drivande skänkel och en känslig hand för att få till de perfekta övergångarna.

Tänk på: Vilket bett du använder på din häst eller ponny spelar en stor roll i ridningen. Prova gärna olika bett för att se vilket just din häst gillar. Ibland kan man behöva ett skarpare eller ett mjukare bett. Använd inte ett skarpare bett än du som ryttare kan hantera att rida på.

Läs även: Skillnaden på att vara pigg & ha framåtbjudning & Vilket bett ska man välja?

5. Ryggningar

Ryggningar kan vara svårt innan hästen förstår vad den ska göra. Det är därför viktigt att du är lugn och tydlig när du övar ryggningar med din häst. Att dra den i munnen och vara arg och frustrerad är inte rätt lösning för att få din häst att rygga.

Syfte: Ryggningar är en intensiv övning för psoasmuskulaturen (som har en indirekt påverkan på SI-leden). Övningen tränar mellersta skinkorna i koncentrisk sammandragning eftersom de gör det möjligt att dra tillbaka bakbenen.

Utförande: När du börjar lära ut ryggningar är det bra att ha någon med från marken som kan visa hästen vart den ska någonstans, genom att flytta den bak med hjälp av ett lätt tryck på bogen med sin hand.

Här finner du en film som tydligt förklarar steg för steg hur man får sin häst att rygga.

6: Laterala Rörelser

Slutligen är sidvärtsrörelser perfekta för att stärka adduktorerna (vars funktion är att dra frambenen inåt) och abduktorerna (flytta bakbenen utåt). Här kommer en enkel övning som passar perfekt för dig som vill börja med laterala rörelser, som har en unghäst eller som bara vill jobba på grunderna.

Syfte: Att få hästen att förstå och flytta sig undan för skänkeln i balans. På så sätt gör du hästen uppmärksam på dina hjälper, och som ryttare får du öva på att använda dina ytterhjälper under tiden som hästen stärker sina bakben.

Utförande: Rid övningen i trav. Rid in från A (eller C) och flytta undan hästen för inner skänkel mot kommande B (eller E). Flytta din häst efter dess förmåga, så att det passar dens utbildningstillstånd. En unghäst kan börja med att flyttas bara något steg, medans en mer kunnig häst kan flytta undan hela sträckan. Kom ihåg att berömma hästen direkt den gör rätt.

Tänk på: För att få med framdelen kan du nästan tänka att du tar med båda händerna mot väggen för att framdelen ska leda. Men var noga med att inte förböja din häst, eftersom det bara gör det svårare att flytta undan för skänkeln. Hästen ska vara rak i kroppen, och ställningen i nacken brukar komma av sig själv.

Läs även: Hur man rider skänkelvikning

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg