Kan Hästar Äta Potatis?


Flera av människans favoritsnacks är gjort av potatis, så som pommes och chips. Potatis kan anses som en ofarlig grönsak, men så är inte fallet, inte för hästar.

Frågan är, kan de äta tillagad potatis? Rå? Hur är det med potatischips? Pommes? I den här artikeln går vi igen allt du behöver veta om hästars relation till potatis.

Läs även: Vad Kan Hästar Äta? (20 Livsmedel Du Inte Visste Att Hästar Kan Äta)

Inlägget innehåller länkar till Granngården

Med tanke på att hästar har otroligt känsliga magar bör hästens huvudsakliga kost bestå av grovfoder som hö, hösilage eller halm och kompletteras med mineraler & vitaminer för att säkerställa hästens dagliga behov. Aktiva eller växande hästar kan också behöva komplettera sin kost med kraftfoder.

Jag använder mig främst av följande tillskott för att säkerställa mina hästars näringsbehov:

Kan hästar äta potatis?

Potatis är giftiga för hästar eftersom de tillhör potatisväxtfamiljen precis som tomat, aubergine, kapkrusbär, paprika och chilipeppar. Potatis innehåller giftiga glykoalkaloider (solanin och chakonin) som fungerar som potatisens naturliga bekämpningsmedel mot skadedjur och är giftiga för hästar.

Hästar kan inte äta potatis eftersom de kan vara giftiga. Ett bett av en potatis kommer förmodligen inte att skada en frisk och stor häst, men du bör undvika att mata din häst med potatis eller se till att den får i sig stora mängder. Hästar bör framförallt undvika rå potatis.

Läs även: 15 Livsmedel En Häst Inte Ska Äta

Kan hästar äta kokt potatis?

Hur är det då med kokt potatis? Potatis som tillhör potatisväxtfamiljen har hög mängd solanin som är giftigt för hästar, men när potatisen tillagas bryts solaninen ner. Det är nedbrytningen av solaninet vid tillagning som gör potatisen ofarlig för mänsklig konsumtion.

När det kommer till hästar har kokt potatis har med sannolikhet säkra mängder solanin, men det är ingen ide att chansa. Undvik därför att ge din häst kokt potatis. Potatis är som mest giftig för hästar i sin råa form, framförallt om den är grön, men du bör inte ge din häst någon form av potatis.

Läs även: Kan Hästar Äta Tomater?

Vad händer om hästar äter potatis?

Eftersom hästar är så stora kommer ett eller två tuggor av en potatis inte att skada dem. Men stora mängder potatis kan göra att hästen får potatisförgiftning.

Intressant nog kan vissa hästar äta potatis utan några negativa effekter, men de flesta hästar kommer att drabbas av svår mag- och tarmbesvär. Eftersom det är omöjligt att förutse vilka hästar som tål potatis är det bäst att undvika dem helt och hållet.

Rå potatis är farlig både för hästar och för människor på grund av den höga halten solanin som är giftigt. Skillnaden är att en människa kräks upp giftet för att minska symtomen men hästar saknar förmågan att kräkas och kan inte få ut giftet ur kroppen vilket resulterar i svåra mag- och tarm besvär.

Stärkelserna i potatisen kan dessutom vara svårt för hästen att bryta ner, vilket utöver mag- och tarm problematik också kan orsaka övervikt och hälsoproblem.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?

Symtom på potatisförgiftning

Om hästar får i sig flera potatisar kan de drabbas av potatisförgiftning. Svårighetsgraden av symtomen beror på hur mycket som intagits.

  • Svullnad buk
  • Kolik
  • Kramper
  • Diarré
  • Överdrivet dreglande
  • Överdriven svullnad
  • Förvirring
  • Aptitlöshet
  • Andnöd

Om du misstänker att din häst drabbats av potatisförgiftning bör du kontakta din veterinär.

Läs även: Häst Med Diarré – Det Här Kan Du Göra

Vad gör jag om min häst ätit potatis?

Om din häst har ätit några tuggor av en potatis behöver du inte få panik. En frisk och stor häst kommer med största sannolikhet hantera den lilla biten potatis mycket bättre än en människa som konsumera samma mängd, just på grund av sin storlek.

En eller två tuggor av potatischips till exempel, är ingenting att oroa sig över. Om din häst ätit en stor mängd potatis, speciellt rå, bör du omgående kontakta din veterinär för vägledning. Om din häst visar några tecken på potatisförgiftning är ärendet ännu mer akut.

Läs även: Tillskott Till Känsliga & Stressade Hästar

Kan hästar äta potatisskal?

Hur är det med potatisskal? Kan man slänga det till hästen i hagen utan problematik och äta potatisen själv? Tyvärr passar potatisskalet bäst i komposten…

Potatisskalet har en extra stor mängd av det giftiga ämnet solanin. Studier visar att skalet innehåller tre till tio gånger mer solanin än resten av potatisen, därför bör du aldrig mata din häst med potatisskal.

Läs även: Kan Hästar Äta Maskrosor?

Kan hästar äta chips?

Solanin som är det giftiga ämnet i potatis bryts ner vid tillagning, vilket gör att tillagade potatisar är mindre farliga än råa, med det sagt är inte chips nyttigt, bra eller ofarligt för hästen.

Även om chips har en liten mängd solanin innehåller chips stora mängder kemikalier och natrium vilket kan ha en negativ påverkan på hästens matsmältningskanal. Chips är friterade i olja, smör eller andra fettämnen som också kan ha en negativ påverkan på din hästs hälsa. Du bör därför undvika att ge din häst chips, även om några stycken med högsta sannolikhet inte är farligt för en frisk häst.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg