Laterala rörelser, även känt som sidoförflyttningar eller sidvärtsrörelser är en viktig del av vardagsridningen som utvecklar styrka och förbättrar hästens smidighet. För de tävlingsintresserade ingår även rörelserna i de mer avancerade dressyrprogrammen och ger extra mycket poäng i bedömningen.
Om du precis har börjat träna en ung häst eller omskola en äldre häst, behöver du veta hur du introducerar sidoförflyttningar till din dagliga träningsrutin och i vilken ordning de bör hanteras.
Grunden i alla sidvärtsrörelser är att hästen ska förstå när den ska flytta undan för tryck (ryttarens skänkel) och när den ska sluta (eftergift). Det krävs därför till att börja med förståelse för ryttarens hjälper och hästens sätt att förhålla sig till förstärkning & bestraffning.
I den här artikeln diskuterar vi vad som är så viktigt med sidoförflyttningar, när och hur de ska introduceras och i vilken ordning du bör lära ut de olika rörelserna, för att du och din häst ska ha de bästa möjliga förutsättningarna!
Vad är sidvärtsrörelser?
Kärt barn har många namn, ibland kallas sidvärtsrörelser för sidorörelser eller laterala rörelser. Oavsett namn har de samma viktiga funktioner och egenskaper.
Sidvärtsrörelser är övningar där hästen ”går på snedden”, med fram- och bakdel på olika spår. Det finns fyra olika sidvärtsrörelser: skänkelvikning, öppna, sluta och förvänd sluta.
Öppna och sluta är två olika varianter av sidvärtsrörelser där hästen är böjd i kroppen med frambenen och bakbenen på olika spår, medan i skänkelvikning är hästen rak och korsar benen för att förflytta sig mellan spåren. Förvänd sluta är när hästen rider sluta i fel varv.
Läs även: Hur man rider en häst i form
Varför ska man rida sidvärtsrörelse?
Det finns många fördelar med att rida sidvärtsrörelser med sin häst. Laterala rörelser är en grund för att utveckla högre samling som kommer från en självbärande förmåga.
Att rida sidvärtsrörelser är ett effektivt sätt att utveckla hästens styrka och smidighet. Eftersom hästens kropp arbetar på båda sidorna utvecklas hästens förmåga att bära, svänga, böja och räta ut kroppen vilket förhindrar asymmetrier och skador.
Sidvärtsrörelser stärker hästens muskler och bidrar tillsammans med ökningen av genomsläpplighet i ryggen till att förbättra och utveckla hästens gångarter, speciellt traven.
Sist men inte minst utvecklar sidvärtsrörelser kommunikationen mellan häst och ryttare eftersom det kräver en finmotoriks koordination och förståelse för ryttarens hjälper.
Läs även: 6 övningar för att stärka hästens bakdel
När ska man introducera sidvärtsrörelser?
Det är viktigt att introducera sidvärtsrörelser på ett roligt och lekfullt sätt för att få hästen positiv till utförandet. Undvik att pressa din häst för mycket eftersom den kan bli frustrerad om den inte förstår vad som förväntas av den.
Sidvärtsrörelser introduceras ofta runt fyra års åldern, men det viktigaste är att hästen har förstått den framåtdrivande skänkeln och accepterar skänkelns tryck. Börja med att flytta undan hästen för skänkeln eftersom det är grunden till alla sidvärtsrörelser.
När du introducerar sidvärtsrörelser är det viktigt att vara tydlig i dina signaler. Beröm med eftergift och rösten när hästen gör rätt. Om hästen gör fel är det viktigt att du som ledare behåller lugnet och börjar om.
Läs även: Hur, när och varför man ska sitta ner i trav
Introducera sidvärtsrörelser steg för steg
När du ska introducera sidvärtsrörelser för din häst är det viktigt att göra det i lagom stora steg. För att upprätthålla hästens entusiasm och intresse för arbetet bör ni närma er de laterala rörelserna i en specifik ordning, börjande med de enklaste rörelserna.
Det är också viktigt att inte kräva för mycket av sin häst, utan be hästen om endast ett fåtal steg för att undvika spänningar och störa rytmen. Vid fel eller misstag kan man ibland behöva backa ett steg och se till att hästen återgår till sin vanliga avslappnade gång innan det är dags att fortsätta igen.
I början av inlärningen av sidvärtsrörelser är det extra viktigt att fokusera på kvalité före kvantitet. Hellre att hästen tar några få men bra steg än flera halvdana, eftersom det kan göra att hästen lär fel.
1. Flytta undan för skänkeln
När du introducerar de laterala rörelserna är det absolut första du bör lära din häst att flytta undan för skänkeln, eftersom det är grunden till alla de laterala rörelserna.
För att hästen ska förstå den sidförande skänkeln behöver den först ha lärt sig den framåtdrivande skänkeln och förhållning och vändningar i tygeln. Hästen ska flytta sig sidledes genom att korsa benen.
Ett sätt att lära hästen att flytta undan för ryttarens skänkel är genom att:
- Rid i avspänd skritt och be om en halt, följt av beröm.
- Tryck sedan med ena skänkel och led med motsatt tygel för att flytta hästen åt sidan,
- parera upp halsen med ledande tygeltag på andra sidan om hästen böjer halsen.
- Beröm direkt hästen tänker rätt och låt hästen skritta på långa tyglar.
Öka kraven på sidostegen när hästen är redo. Undvik att pressa hästen, utan försök istället att göra inlärningen till en rolig och positiv upplevelse för att uppmuntra en positiv inställning till arbete.
Läs även: 5 Ridövningar för unghästar
2. Skänkelvikning
Den första av de ”riktiga” laterala rörelsen som bör läras ut är skänkelvikning eftersom det inte kräver lateralflexion eller mycket samling för att uppnå mycket fördelaktigt resultat för hästens utbildning. Det är den första av de fyra olika sidvärtsrörelserna som finns på dressyrtävling.
Skänkelvikning lär hästen att reagera på och flytta undan för ryttarens skänkel. Det är en bra uppvärmningsövning tack vare korsningen av bakbenen som skapar en lösgörande effekt i ryggen som i sin tur uppmuntrar kontakt med tygeln.
Läs även: Hur man rider skänkelvikning
3. Öppna
Öppna är en sidorörelse där hästen rör sig med bakdelen på spåret och framdelen innanför, med böjning i sidorna vilket kräver en del balans och styrka i rörelsen.
Rörelsen har många positiva effekter. Öppna ökar hästens lateral flexibilitet, dvs. dess förmåga att böja sig i sidled. Det kan också hjälpa till att lösgöra hästen, förbättra balansen, stärka bakbensaktiviteten vilket kommer underlätta samling och bärigheten.
Läs även: Hur man rider öppna
4. Sluta
Ridövningen sluta liknar på många sätt en öppna då hästen i både övningarna har framdelen och bakdelen på separata spår. Till skillnad från en öppna har hästen istället bakbenen på insidan av spåret den rids på, samtidigt som den bibehåller böjningen i kroppen och halsen inåt.
Sluta är en effektiv övning för att samla upp tempot, förbättra hästens balans, styrka och bärighet som med fördel börjas introduceras i skritt, för att ge hästen goda förutsättningar för att förstå vad som förväntas av den.
Se till att alltid avsluta dina träningspass på ett positivt sätt, speciellt när ni lär in nya och utmanande övningar som sluta.
Läs även: Hur man rider sluta (& undviker vanliga misstag)
5. Förvänd sluta
Förvänd slutna liknar en vanlig sluta, men istället för att hästen böjs i kroppen i den riktning den rör sig böjs den istället i motsatts riktning, vilket resulterar i att övningen kräver ännu mer engagemang från hästens inre bakben.
När du rider en förvänd sluta ska hästen ha bakdelen innanför spåret, men till skillnad från en vanlig sluta ska hästen vara ställd från färdriktningen. Övningen förbättra hästens flexibilitet, balans och styrka.
Övningen är betydligt enklare att rida på rakt spår än på volt. Det lättaste sättet att rida en förvänd sluta på volt är genom att rida en sluta på volt och sedan byta volt med samma bibehållen böjning och tvärning.
Hur man flyttar hästen för ”skänkeln” från marken
Vissa väljer att lära hästen sidvärtsrörelser från marken till att börja med. Det kan hjälpa hästen att förstå övningen och hjälperna utan att behöva balansera upp ryttarens vikt på ryggen. Låt då ett spö, en medhjälpare eller tryck på hästens sida motsvara ryttarens skänkel.
Tömkörning: Du kan flytta hästens ben under tömkörning med hjälp av en medhjälpare. Använd yttertömmen för att bromsa hästen genom en halvhalt samtidigt som medhjälparen tycker på sidan av hästen för att visa vägen.
På stallgången: Du kan också få hästen att flytta för skänkeln på stallgången genom att hålla i hästens huvud (för att undvika att hästen tolkar trycket som en framåtdrivande hjälp) samtidigt som du trycker med ett spö eller en hand på hästens sida av kroppen för att signalerar tryck åt sidan.
Förflyttningsövningar kommer även få din häst att lita på dig mer, eftersom det är ett naturligt sätt för hästar att kommunicera med varandra. Genom att flytta din häst visar du den att du är ledaren i er relation, vilket kommer göra hästen trygg.
När du flyttat undan din häst några gånger kommer du märka att den slappnar av genom att sänka huvudet och börja tugga lite. Resultatet blir en nöjd och trygg häst!
Läs även: Hur mycket motion behöver en häst?
Mer övningar:
Stärk hästens bakdel
Hoppning
- Hoppa studs
- Hoppa vattengrav
- Hoppövning för pigga hästar
- Få din häst att hoppa
- Förbättra språngkurva och teknik
- Ridövningar med bommar
- Lär dig bedöma avstånd till hinder
- Markarbete
Dressyr
- Öka dina procent i dressyr
- Lösgörande övningar
- Rakriktning och böjning
- Övergångar och halter
- Hur man rider hästen i form
Beteende/Lydnad
- Få din häst att sluta bocka
- Få din häst att sluta stegra
- Få din häst sluta skrapa med framhoven
- Få din lata häst piggare
- Få din häst gladare
Gångarter
- Övningar till uppvärmning
- Ridövningar i skritt
- Hur och varför du ska rida lätt
- Hur man fattar galopp
Longering & tömkörning
Utomhus
Nybörjare
- Ridning för nybörjare (Stor guide)
- Ridövningar för nybörjare
- Ridövningar för barn
- Ridövningar i skritt
- Ridövningar för bättre balans
- Den ultimata sitsguiden
Ridvägar & rörelser
- Snett igenom
- Halvhalt
- Volt
- Piaff
- Sidvärtsrörelser
- Skänkelvikning
- Serpentinbågar
- Ryggning
- Sluta
- Öppna
- Öppna på volt
- Enkla byten
- Förvänd galopp
- Övergångar
Unghäst
Följ ryttarens.se på sociala medier