Ryttarens

Hur man rider skänkelvikning (och undviker vanliga misstag)

Skänkelvikning finns med i dressyrprogram från och med LA i de svenska dressyrtävlingarna, men är definitivt en användbar rörelse för de allra flest, då en korrekt utförd skänkelvikning resulterar i en mer lösgjord, smidig och avspänd häst.

I en korrekt skänkelvikning rör sig hästen självsäkert framåt och åt sidan, samtidigt som den bibehåller en lätt böjning vid nacken bort från färdriktningen, med hästens innerben korsar över och framför hästens ytterben.

Men hur rider man då en skänkelvikning? I den här artikeln går vi igenom hur man rider en korrekt skänkelvikning och vilka vanliga misstag du bör undvika.

Läs även: Tävla i dressyr (allt du behöver veta)

Vad är skänkelvikning?

Vid skänkelvikning rör sig hästen både framåt och i sidled på två spår. Kroppen har en lätt böjning och formning runt innerskänkeln, dvs bort från färdriktningen. Så om du flyttar hästen åt vänster ska hästen ställas lått åt höger.

När hästen flyttar i sidled, bör innerhovarna trampa regelbundet och jämnt framför och tvärs över yttre hovarna. I det här fallet hänvisar inner och ytterhovarna till hästens position sett till riktningen.

Under hela rörelsen ska positioneringen förbli konsekvent och hästen ska röra sig fritt, arbeta genom ryggen till en elastisk kontakt, utan spänning eller motstånd.

Så beskrivs skänkelvikning enligt TR:

I skänkelvikning, som ska utföras i arbetstrav, ska hästen vara ställd i nacken från rörelseriktningen och i det närmaste rak i bålen, i ett väl avvägt tempo villigt flytta sig sidvärts undan den inre skänkeln.

Det inre benparet förs framför och förbi det yttre. Det yttre benparet trampar mer framåt än sidvärts. Vid skänkelvikning diagonalt över ridbanan ska hästen tväras så mycket, att den är nästan parallell med långsidan, men framdelen ska tydligt leda i rörelseriktningen.

Det är ett allvarligt fel om bakdelen går före. Hästen ska förbli på tygeln med bibehållen framåtbjudning och rytm.

Moment 243, TÄVLINGSREGLEMENTE DRESSYR 2023

Hur gör man en skänkelvikning?

En skänkelvikning är en lateral rörelse där hästen rör sig från spåret och in i en diagonal linje. I en skänkelvikning böjer sig hästen runt ryttarens innerskänkel medan han stödjer sig på den yttre skänkeln.

Hur man rider en skänkelvikning:

  1. Rid från spåret och in i en diagonal linje genom att vända med ytterhjälperna.
  2. Forma hästen runt innerskänkeln, dvs sidan bort från färdriktning genom att sitta något mer på det inre sittbenet.
  3. Ställ hästen lätt i nacken så du kan se insidan av öga och näsborre, utan att böja hästen i halsen.
  4. Sträck yttertygeln och använd ytterskänkeln för att hålla hästen rak.
  5. Placera innerskänkeln bakom sadelgjorden och applicera ett lätt tryck för att flytta hästens inre bakben framåt och under hästens kropp, vilket förflyttar bakdelen åt sidan.
  6. Samtidigt som du flyttar hästen i sidledes ska du också ha en aktiv innerskänkel för att stödja hästens rörelse, tänka framåt och hjälpa hästen hålla balansen.
  7. Tänk halvhalt – flytta – framåt – halvhalt – flytta – framåt.
  8. För att avsluta skänkelvikningen återgår du till rakt spår längs långsidan av ridbanan.

Hur hästens ben förflyttas under en skänkelvikning:

Läs även: Hur man gör en halvhalt

Är skänkelvikning en lateralrörelse?

Inom dressyr är huvudsyftet med sidorörelser att öka hästens engagemang och därigenom utveckla hästens förmåga att samla.

Det är vanligt att skänkelvikning beskrivs som ”den första laterala rörelsen hästen får lära sig”. Men eftersom rörelsen inte kräver att hästen samlas eller böjer sig klassificeras det ofta inte som en lateralrörelse.

Min personliga åsikt är att om rörelsen kräver att hästen färdas sidledes, så är rörelsen en lateral rörelse. Men det kan vara bra att ha i åtanke att olika organisationer och personer har olika klassificering av rörelsen.

Läs även: Hur man rider hästen i form


Följ ryttarens.se på sociala medier


Fördelarna med skänkelvikning

Skänkelvikning är är utan tvekan en fantastisk sidorörelse som förbättrar många aspekter av hästens övergripande gång och steg. Men listan av de fördelar som rörelsen bär med sig kan göras lång och inkluderar bland annat:

Dessutom är det en av de ridövningar som går att göra i skogen, stärker hästens bakben och går att göra i alla gångarter!

Läs även: 6 Lösgörande övningar för stel häst

Vanliga misstag vid skänkelvikning

Skänkelvikning är en effektiv övning, men med det sagt är den inte enkel. Det är lätt att göra fel, speciellt innan man känt hur en skänkelvikning ska kännas.

Här är några av de vanligaste problemen som kan uppstå, tillsammans med några råd om hur man åtgärdar dem.

1. Bakdelen leder

En av de största och vanligaste misstagen när man ska rida skänkelvikning är att ryttaren tillåter hästen att leda med bakdelen.

Det händer ofta när ryttaren placerar innerbenet för långt bak och istället för att trycka hela hästen åt sidan, trycker de bara på bakdelen.

Lösning: För att korrigera detta problem, kontrollera först positionen på benen, och låt sedan hästens frambogar gå först in i rörelsen. Resten av hästens kropp följer sedan och därefter kan du arbeta på att göra hästen mer parallell när ni båda förbättras.

Läs även: 6 Övningar för att stärka hästens bakben

2. För mycket böjning i nacken och ytterbogen skjuter ut

Hästen som skjuter ut sin ytterbog gör det för att ryttaren har överböjt i nacken. Det gör att hästen inte kommer förflytta sig framåt-sida-framåt utan snarare springa rakt med bogen utåt.

Lösning: Sträck på yttertygeln och stöd upp med ytterskänkeln får att hålla hästens nacke rak och i linje med resten av ryggraden. Be om en liten flexion vid nacken, inte böjning i hästens hals.

Läs även: Hur man rider hästen i form

3. Hästen tvärar för mycket

Det är inte helt ovanligt att vinkeln är för brant och hästen rör sig mer sidledes än framåt. Det är varken uppskattat av hästen eller domaren på tävling. Om du begär för mycket tvärning i skänkelvikningen kommer hästen vara oförmögen att röra sig tillräckligt framåt.

Alla laterala rörelser (och skänkelvikning, om du inte klassificerar det som en lateral rörelse) ska ridas framåt först och åt sidan sedan.

Lösning: Om du känner att hästen tvärar för mycket behöver du rida framåt för att fräscha upp tempot. När hästen har framåtbjudning och arbetar i en bra rytm och tempo med god bakbensaktivitet kan du prova igen med mindre tvärning och behålla hästens framåttänkande.

Läs även: Hur man rider snett igenom

4. Hästen är lat och smart

Efter att ha ridit skänkelvikningsövningen några gånger (särskilt om du fortsätter att rida den på samma plats i ridhuset), kan hästen börja förutse rörelsen och börja glida åt sidan på egen hand istället för att faktiskt flytta benen under sig.

Lösning: För att motverka detta problem kan du rida övningen på olika platser i ridhuset och blanda in några steg framåt tillsammans med skänkelvikningen, så att hästen inte kan förutse vad som kommer.

Läs även: Hur du håller händerna stilla när du rider

5. Ryttaren lutar och/eller vickar i sadeln

Även om du bör ha lite mer vikt på det inre sittbenet bör du inte luta dig åt insidan (eller utsidan för den delen). Din kropp bör förbli central och du ska sitta rakt i sadeln.

En obalanserad kropp i sadeln kommer göra hästen obalanserad och det kommer bli svårare att utföra övningen.

Lösning: Om hästen inte flyttar sig för din innerskänkel, betona det igen. Om du fortfarande inte får en tillräcklig reaktion kan du använda ett spö eller sporrar för att förstärka dina hjälper.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst


Följ ryttarens.se på sociala medier


Exit mobile version