Lär känna din nya häst med dessa 10 steg


Att välkomna en ny häst till sitt liv är en spännande och berikande upplevelse. Det är en tid fylld av förväntningar, möjligheter och framför allt, ett nytt partnerskap som ska byggas. För både häst och ägare.

För att kunna förverkliga de drömmar och förväntningar som finns tillsammans med den nya hästen, är det viktigt att ha realistiska mål och bygga en trygg grund som förhållandet kan utvecklas på.

I den här artikeln går vi igenom flera värdefulla tips och råd för att hjälpa dig skapa de bästa förutsättningarna till att lära känna din nya häst.

1. Sänk dina förväntningar

Kanske en tråkig punkt att börja med, men den absolut viktigaste för att inte bli besviken över ditt köp. Om din nya häst inte visar samma sida av sig själv i det nya stallet som när du provred, få inte panik!

Hästen du provred har förmodligen ridits i flera veckor, månader eller år av en ryttare som känner den väl och kan hästen ”knappar”. Ni behöver bara lära känna varandra, så du också hittar dessa knappar!

Sänk dina förväntningar med den nya hästen och satsa på att lära känna varandra. Man brukar säga att det tar sex månader att börja hitta knapparna på en ny häst.

Dessutom är hästar känsliga djur och ett miljöombyte kan ha en stor påverkan på hästen. Det är inte ovanligt att hästar blir stressade av den nya miljön innan de känner sig helt trygga.

Ge det lite tid så kommer hästen förhoppningsvis att lugna sig inom bara några dagar!

Läs även: Hur du lugnar en rädd & spänd häst

2. Skapa goda förutsättningar för anpassning

När hästen kliver av transporten på den nya stallplanen är det viktigt att den får tid på sig att anpassa sig till den nya miljön, rutinerna och hästarna.

Undvik att stressa hästen eller utsätta den för överdrivet mycket intryck de första dagarna. Om möjligt, be människor att avvakta från att hälsa på den nya hästen till en början, för att ge hästen lugn och ro.

En viktig anpassning som behöver göras är att vänja hästen med det nya grovfodret. Det gör smidigast genom att köpa med lite grovfoder från tidigare ägare och successivt blanda i den nya grovfodret, för att slutligen byta helt.

Se till att introducera hästen på rätt sätt till de nya kompisarna i hagen. Ibland kan även det behöva göras succesivt om det är större hagar med tydlig rangordning.

Läs även: Hur man introducerar en ny häst till en befintlig flock

3. Var konsekvent

Att vara konsekvent med en häst är viktigt för att bygga en stark relation och skapa trygghet. Genom att vara konsekvent i beteende, förväntningar och kommunikation ger du tydliga ramar och minskar förvirring.

Att vara konsekvent underlättar hästens inlärning och skapar trygghet. Det hjälper den veta när den ska gå in från hagen, få mat och vad den får och inte får göra på stallgången. Förutsägbarheten bidrar till en säkrare miljö för häst och ägare.

Försök därför att släppa in och ut hästen från hagen, fodra och rida ungefär samma tid på dygnet. Ge hästarna mat i samma ordning varje dag och var konsekvent när du tillrättavisar hästen.

Precis som med barn bör du vara bestämd, konsekvent men också rättvis i ditt ledarskap. Kommunicera tydligt dina förväntningar när det gäller hästens uppförande och rätta den vid behov. Men förvänta dig inte att hästen ska göra mer än vad den är tränad för ännu eller fysiskt klarar av.

Läs även: 5 Förtroendeövningar med din häst (Så får du hästen att lita på dig)


Följ ryttarens.se på sociala medier


4. Umgås inte bara med din häst när det är arbete

Det är inte ovanligt att vi i dagen samhälle upplever tidsbrist. Trots ett pressat schema är det viktigt att inte bara umgås med hästen när det är ridning på agendan, framförallt i början.

Genom att spendera tid och umgås med din häst utanför tränings eller arbetspassen kan du skapa en bättre relation med din häst. Att bara umgås med hästen vid arbete kan föra att hästen förknippar dig vid arbete och kan påverka er relation negativt.

Att vara tillsammans även utanför träning, utan mål och krav kan vara stressreducerande för både dig och hästen och ge möjlighet att njuta av varandras närvaro och lära känna varandra.

Ni kan utforska av olika aktiviteter som inte är kopplade till arbete, som att promenera, rykta, klappa eller leka. Med hjälpa av de positiva upplevelserna kan ni stärka er relation och främja fysiskt och mentalt välbefinnande hos båda parter.

Läs även: 7 Leksaker som aktiverar din häst i hagen

5. Använd mutor och positiv förstärkning

När du lär känna din nya häst är det som tidigare nämnt viktigt att inte bara bli förknippad med arbete och krav.

Lätta pluspoäng att få är genom att ta med en godsak! Äpple eller morot i lagom mängd går nästan alltid hem hos hästar!

Andra typer av positiv förstärkning kan vara beröring av olika slag. Du kan tillexempel rykta hästen, göra olika beröringsövningar eller massera hästen för att skapa en positiv förstärkning.

Läs även: Massera hela din häst (Steg för steg & olika verktyg)

6. Förstå hästens kroppsspråk

Genom att förstå hästens kroppsspråk och lära dig kommunicera med ditt egna kommer det bli betydligt lättare att skapa en god relation.

Hästar är känsliga och uttrycksfulla djur, bara man lär sig att läsa av signalerna! Du kan kolla på hästens hållning, ögon, öron, svans och näsborrar för att förstå vad hästen försöker säga dig.

Att läsa av hästens kroppsspråk är något som behöver göras konsekvent, eftersom hästens mående aldrig är permanent. Hästen kan plötsligt uppleva oro eller rädsla och behöva en trygg ledare för lugn.

Läs även: Förstå hästens kroppsspråk

7. Respekt

En viktig sak att ha i åtanke när du lär känna din nya häst är att det är en häst, inte en människa och inte heller en hund.

Även om hästen lär sig att tillbringa tid med dig så kommer den också behöva sällskapet av andra hästar och strosa runt i hagen.

Hästar bryr sig inte om samma saker som vi gör. Din nya häst kommer förmodligen inte att sakna dig lika mycket som du saknar den, eftersom det är en häst. Den bryr sig inte om att du rider andra hästar eller att du inte har putsat dens utrustning idag.

Din nya häst bryr sig mer om att få skydd från dåligt väder, foder, vatten, sällskap, bra betesmark och ledarskap från någon de kan lita på.

Läs även: Kan hästar äta hö det regnat på?

8. Jobba från marken

Ett sätt att stärka bandet mellan hästägare och häst är genom att arbeta från marken. Med hjälp av olika övningar från marken kan du lära din häst att respektera ditt personliga utrymme och se dig som ledare.

Försök att hålla det enkelt i början. Du kan tillexempel öva på att få hästen att stanna still och backa ner du ber den. Kom ihåg att belöna vid rätt timing.

Även tömkörning och longering kan vara effektivt för att stärka kommunikationen från marken.

Läs även: Hur man tömkör en häst

9. Var noga med ditt känslomässiga tillstånd i närheten av din häst

Hästar tenderar att uppfatta och spegla de känslor som människor visar omkring dem. De kommer att återspegla energin och stämningen som du utstrålar. Till exempel, om det finns en situation som gör dig nervös och du tillåter det att påverka dig, kommer din häst troligtvis att känna av det och bli nervös inför samma situation.

Om du kan behålla lugnet i en svår situation, kommer det inte bara att ge en viss ro åt din häst, utan det kommer också att visa dem att situationen inte är något att oroas över. Om du blir uppjagad varje gång du arbetar med din häst kommer de att börja associera dig med stress och frustration.

Det är viktigt att reflektera över ditt eget tillstånd innan du påbörjar en träningspass med din häst. Att vara lugn, avslappnad och samlad kommer att erbjuda en fristad åt din häst.

Din häst kommer börja se dig som en trygg plats. De kommer att lita mer på dig och söka din vägledning om de hamnar i en obehaglig situation. Detta kommer att hjälpa dig att minska hästens reaktioner och skrämsel eftersom din närvaro får dem att känna sig trygga.

Läs även: Hur du lugnar en rädd & spänd häst

10. Dela upplevelser

Precis som när människor delar upplevelser med andra människor, förstärks banden av delade upplevelser även mellan häst och ryttare.

Bara hästen fått landa i den nya miljön är det dags att uppleva nya saker tillsammans. Det betyder inte att det kommer gå lätt från början, men varje gång ni utsätts för en ny situation kommer ni att utvecklas tillsammans.

Ni kommer att lära känna varandra av allt ni delar. Första gången ni ska rida igenom en vattenpöl, tävla på en ny anläggning, duschar, får nya skor eller klipper manen.

Njut av att lära känna varandra och ha förståelse för din häst!

Läs även: Tävla i hoppning (Allt du behöver veta inför din första tävling)

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg