Hur du hittar rätt tränare för dig & din häst


Oavsett vilken gren du rider och hur bra du är i dagsläget, kommer du alltid vilja bli bättre. Även (eller snarare framförallt) de bästa ryttarna i världen tränar regelbundet för tränare, eftersom det alltid finns utrymme för förbättring.

Med det i åtanke är det viktigt att noggrant finns en tränare som du kan jobba tillsammans med på lång sikt, eftersom det kommer vara betydande för din utveckling och framgång.

I den här artikeln kan du läsa om rollen som tränare, vilken nivå av tränare du bör ha, hur frekvent du bör träna för optimala resultat, samt om skillnaden och vilka för-och nackdelar som finns med att rida individuellt jämfört med i grupp.

Du kan också följa våra fem steg för att hitta och välja rätt tränare för just dig, din häst och er utveckling.

Varför är det viktigt att välja rätt tränare?

Precis som med allt annat är det viktigt att ha någon mer erfaren än sig själv att ta rygg på när man ska utvecklas inom ett specifikt område. En tränare kan hjälpa eller stjälpa din utveckling på ett betydande sätt.

En bra tränare kan hjälpa dig att nå dina mål snabbare, mer hållbart, med färre misstag, omvägar och fruration på vägen. Medans en dålig eller opassande tränare för just dig kan göra att utvecklingen stagnerar, hästen skadar sig eller erat självförtroende går i bott.

Kort sagt är valet av tränare förmodligen ett av de mest betydelsefulla beslut du kan fatta när det gäller din framtida framgång inom ridning.

Läs även: 10 Sätt att stärka hästens självförtroende

De svenska kändisryttarnas tränare

Oavsett vilken nivå man är på kan man alltid bli bättre. Vår svenska elitryttare är praktexempel!

Även de kändaste och mest framgångsrika ryttarna i Sverige har tränare och mentorer som hjälpt dem utvecklas i karriären. Här är några exempel:

Hoppning:

  • Peder Fredricson – har tränats i flera år av sin far, Bo Kristoffersson, som likt Peder själv varit en framgångsrik ryttare. På senare tid har Peder även tagit hjälp av Peter Eriksson, som har fem OS i bagaget.
  • Malin Baryard-Johnsson – har tränats av flera erfarna tränare genom åren, inklusive den engelska tränaren och elitryttaren John Whittaker.
  • Henrik von Eckermann – var under många år anställd som beridare hos Ludger Beerbaum, som också tränade Henrik regelbundet.

Dressyr:

  • Tinne Vilhelmson Silfvén – har tränats av den tyska dressyrtränaren Kyra Kyrklund, en framstående ryttare och tränare.
  • Patrik Kittel – har tränats av den tyska dressyrtränaren och tidigare ryttaren Kyra Kyrklund, liksom av sin fru, dressyrryttaren och tränaren Lyndal Oatley.

Läs även: Världens Bästa Ryttare 2022: Peder Fredricson

Tränarens uppgift: 8 Ansvarsområden och roller

En tränare, oavsett disciplin, har ett större ansvar än att bara se till att häst och ryttare motioneras. De har ett viktigt uppdrag som innebär att på ett ansvarsfullt, säkert och strategiskt tillvägagångsätt ta ekipaget närmare sitt mål.

Vad som anses som ”en bra tränare” är upp till ryttaren att avgöra. Utöver kunskap handlar det också om kommunikation, personkemi, rimlig målsättning och strategi.

Här är åtta punkter som är tränarens roll och ansvarsområden:

1. Agera ”ett öga från marken”

Att ha en kunnig och erfaren person som ser ekipaget från marken är ovärderligt. Det du kan känna i sadeln och det som kan ses från marken kan vara mycket olika.

Faktum är att du som ryttare inte kan SE hur du sitter i sadeln, hur hästen trampar under sig eller hur mycket den tvärar på diagonalen. Du kan bara KÄNNA.

Till exempel kanske du inte känner att du lutar dig något framåt under dina övergångar från trav till galopp, men din tränare kommer att kunna se det.

Dessa ögon på marken är särskilt hjälpsamma när det gäller att positionera din häst korrekt för sidvärtsrörelser.

Läs även: Hur, när och varför du ska rida sidvärtsrörelse

2. Förebygga utveckling av dåliga vanor

Om du alltid rider och tränar på egen hand kan det vara väldigt lätt att anta dåliga vanor, och om du gör dem tillräckligt länge kan det vara mycket svårt att bryta dem.

En bra tränare kommer att påpeka dessa så snart de dyker upp, så att du kan sätta stopp för dem innan de blir inrotade.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

3. Hjälpa dig träna rörelser korrekt

Under din utveckling som ryttare kan en tränare hjälpa dig och din häst att lära olika nya rörelser. En erfaren tränare vet när det är dags att introducera nya rörelser och hur ni bäst ska lära er dem och hur man hanterar eventuella motgångar.

Exempel på nya rörelser kan vara piaff eller skänkelvikning, studs eller trekombination. Helt enkelt övningar som succesivt lärs, med en annan övning som grund.

Läs även: Hur man rider piaff

4. Förhindra platåer

En av tränarens uppgift är att hjälpa dig förhindra platåer i din utveckling. De kommer strategiskt utmana dig med nya rörelser och övningar som tar dig lite utanför din komfortzon, för att hjälpa dig att förbättras som ryttare.

Av erfarenhet kan de redan innan ni hamnat på en platå förutse att det kan komma, och på så vis jobba förebyggande redan innan platån. Ibland genom en programmering som innebär två steg fram och ett tillbaka, istället för att bli stillastående i veckor.

Läs även: Hur man rider övergångar

5. Hjälpa till med problemlösning

Om du har ett specifikt problem kommer din tränare att hjälpa dig att lösa det och skapa en plan för att rätta till det.

Med en erfaren tränare har de troligen redan stött på det problem du har och vet det bästa sättet att fixa det. Detta kan i sig spara dig mycket tid och frustration, samt förhindra att små problem förvandlas till stora problem, vilket kan hända med hästar om de inte hanteras korrekt.

Det kan vara allt från ovanor i ridningen som att succesivt tappa tygeln, till att hästen vägrar att hoppa vattenmatta.

Läs även: Hur du håller dina händer stilla när du rider

6. Besvara dina frågor

Många tror att ridlektioner innebär att man håller tyst och bara gör vad instruktören säger. Även om det finns en tid och plats för detta, kommer en bra tränare välkomna dina frågor och vara glad att klargöra eventuella förvirringar du kan ha.

Med en god tvåvägskommunikation kan ni tillsammans hitta den bästa lösningen för given situation. Du kan få individanpassade svar på dina frågor.

Läs även: 8 Anledningar till varför dina axlar gör ont när du rider (och hur du fixar det)

7. Någon att dela resan med

Ridning är en individsport, vilket kan innebära att ryttare ibland känner att de inte har någon att dela sin resa med. Det är inte ovanligt att vänner och familj inte är insatta och helt enkelt ”inte förstår”.

Med en tränare som har sett din och hästens utveckling, med-och motgångar har du någon att dela din resa med. Din och tränarens relation utvecklas över tid och oftast lär man känna varandra mycket väl.

En tränare ska finns med dig i både med-och motgångar.

Läs även: 10 Tips för att komma över sin ridrädsla

8. Planera långsiktigt

En bra tränare är en person som kan se och göra en långsiktig och hållbar plan för din utveckling. En plan som består av flera delmål för att komma till det slutgiltiga målet.

Tränaren bör ha förståelse för inom vilket tidsspann det är rimligt att uppnå olika delmål, samt förbereda ekipaget för de eventuella motgångarna som kan komma längst med vägen.

Läs även: Hur man ramlar av en häst & hanterar fallolyckor

Rida i grupp eller ta privatlektioner?

Innan du väljer tränare behöver du fundera över om du vill rida i grupp eller ta privatlektioner. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Låt oss gå igenom de olika fördelarna.

Fördelen med privatlektioner:

  • Du kan arbeta med specifika svaghetsområden
  • Om du stöter på ett problem kan tid ägnas åt att lösa det
  • Du har mer tid med tränaren att ställa frågor
  • Du får ”mer ridning per timme”

Fördelen att rida i grupp:

  • Oftast billigare än individuella lektioner
  • Du kan se och lära av de andra i gruppen
  • Du får fler pauser, vilket ger dig och din häst möjlighet att vila och smälta det ni lär er
  • Din häst vänjer sig med att vara omkring andra hästar

Det finns fördelar med att rida både i grupp och privat, därför kan det bästa vara att blanda båda alternativen. Grupplektioner håller kostnaden nere samtidigt som du kan lära av andra, medan en individuell lektion ger möjlighet att fokusera på de områden som behöver förbättras specifik för dig.

Läs även: Ryttarens utrustning på hopptävling


Följ ryttarens.se på sociala medier


Hitta rätt tränare med dessa 5 steg

Ett vanligt missförstånd när det kommer till att leta tränare är att tro att man som elev inte är ”bra nog” för en viss tränare. Bara för att du är nybörjare betyder inte det att du inte kan ha en tränare på elitnivå.

Det är sant att vissa tränare på toppnivå endast undervisar ryttare som redan har uppnått en viss nivå, men det finns många bra tränare som undervisar på alla nivåer, från nybörjare till professionella.

Med det sagt behöver du inte vara rädd för att kontakta en tränare på Grand Prix-nivå för lektioner. Det värsta som kan hända är att de säger nej, men om de säger ja har de färdigheter, erfarenhet och kunskap för att hjälpa dig att utvecklas.

Det finns en del saker du kan tänka på när du letar tränare, här går vi igenom 5 steg som underlättar processen.

Steg 1 – Ställ dig själv följande frågor

För att hitta rätt tränare behöver du till en början med veta vad du letar efter. Här är några frågor att ställa dig själv för att veta vad du letar efter hos en tränare.

Fråga 1 – Är du tävlingsinriktad?

Vill du lära dig att rida endast som en trevlig hobby hemma eller vill du tävla? På vilken nivå? Se till att din tränare matchar dina ambitioner genom att jämföra vilken nivå de befintliga eleverna rider på.

Fråga 2 – Vill du ha en allsidig tränare eller vill du fokusera specifikt på en disciplin?

Om du bara vill fokusera på dressyr är en tränare som specialiserar sig på dressyr det bästa valet. Om du vill hoppa är det viktigt att välja en tränare som både har förståelse för hoppning, markarbete och grunderna.

Vill du göra lite av varje kan en mer allsidig tränare vara ett bättre val. Du kan också ha flera tränare för olika discipliner.

Fråga 3 – Hur mycket kan du budgetera för lektioner?

När det gäller att betala någon för deras expertis är det billigaste sällan det bästa alternativet. Om du har en stram budget välj kvalitet över kvantitet; några få högkvalitativa lektioner ger bättre resultat än många lågkvalitativa lektioner.

Fråga 4 – Är du beredd att resa, eller behöver tränaren komma till dig?

Om du har tillgång till en hästtransport och kan resa har du ett större urval av tränare att välja mellan, eftersom inte alla tränare kommer till din anläggning.

Fråga 5 – Vilken typ av undervisningsstil passar dig bäst?

Personkemi och kommunikation är viktigt när det kommer till undervisning. Fundera över om du behöver en sträng och bestämd tränare som pushar dig att göra det du behöver? Eller behöver du en mer förstående tränare med en mjukare approach?

Steg 2 – Sök lämpliga tränare

Nu när du vet vilken typ av tränare du letar efter är ditt nästa steg att kontakta potentiella instruktörer.

  • Ett bra sätt att hitta en tränare är ofta att titta på andra ryttare, och när du ser någon som rider på det sätt du själv vill rida, ta mod till dig och fråga dem direkt vem deras tränare är. De ger dig också möjlighet att ställa frågor om hur de uppfattar tränaren.
  • Alternativt, om du ser en tränare som är med sina elever på en tävling, titta på hur de coachar och interagerar med sina elever. Om du gillar det du ser, närma dig dem och ta reda på om de tar emot nya klienter.
  • Fråga vänner och bekanta inom branschen. Fråga vilka tränare dina stallkompisar tränar för och skulle rekommendera dig. Men ta det med en nypa salt och prova dig fram. Det som passar den ena behöver inte passa alla.
  • Sök tränare på tränarportalen, en hemsida som samlat kontaktuppgifter till över 800 olika tränare runt om i Sverige.
  • Sök tränare via tävlingsdatabasen där du enkelt kan filtrera för att söka i rätt distrikt, gren och nivå.
  • Fråga i facebookgrupper. Det är vanligt att distrikt har facebookgrupper med information om olika tävlingar i länet. Ett perfekt ställe att fråga om lokala tränare.

Tränarlicenser

Ett sätt att säkerställa tränarens kunskap är att kolla på tränarens licens. Tränarlicenserna syftar till att säkerställa att tränarna har rätt kunskap, erfarenhet och kompetens för att undervisa och träna ryttare på ett professionellt och säkert sätt.

Hur tränarlicenser fungerar och vilka krav som ställs varierar mellan olika ridsportförbund och länder, men vanligtvis innebär det en genomför och godkänd utbildning som omfattar både teoretiska och praktiska moment.

I Sverige används ett bokstavsbaserat system för att kategorisera och klassificera tränare beroende på deras kompetensnivå och erfarenhet. Dessa bokstavsbeteckningar är inte standardiserade över hela världen, så namnen kan variera mellan olika länder.

  1. A-tränare: En A-tränare är en högkvalificerad tränare som har uppnått en mycket avancerad nivå av utbildning, erfarenhet och kompetens inom ridning och träning.
  2. B-tränare: En B-tränare är en tränare med god erfarenhet och kunskap inom ridning och träning.
  3. C-tränare: C-tränare har vanligtvis en grundläggande utbildning och erfarenhet inom ridning och träning.

Det är viktigt att komma ihåg att licenser kan vara värdefulla för att säkerställa att en tränare uppfyller grundläggande standarder, men det finns inget garanterat samband mellan en licens och tränarens förmåga att leverera effektiv träning.

Det är den enskilda tränarens kunskap, engagemang och anpassningsförmåga som ofta gör den största skillnaden i en elevs framsteg och utveckling.

Läs även: Hur man rider hästen i form

Steg 3 – Kontakta lämpliga tränare

När du hittat någon eller några tränare som du tror kan passa dig och din häst är det dags att söka kontakt och presentera dig.

Börja med att presentera dig med ett artigt tilltal. Därefter är det lämpligt att presentera följande punkter:

  • Presentera dig själv: Berätta kort om vem du är och ge relevant information om dig själv och din häst. Det kan inkludera ditt namn, din ålder, din ridvana och erfarenhet samt vad du är intresserad av att lära dig eller förbättra genom träningen.
  • Utryck dina mål och förväntningar: Informera tränaren om vad du hoppas uppnå genom träningen och vilka specifika mål du har. Detta hjälper tränaren att förstå dina behov och anpassa träningen efter dem.
  • Informera om eventuella hinder eller problem: Om du eller din häst har några specifika problem eller problemområden är det bra att ta upp det redan från start, så tränaren kan förhålla sig till detta. Till exempel om hästen är svår att lasta eller haft en tidigare skada.

Steg 4 – Titta på en lektion och boka en provlektion

Innan du bestämmer dig, fråga din potentiella tränare om du kan titta på dem när de undervisar. Bra tränare kommer att tillåta detta, men du behöver även deras elevs samtycke – alla gillar inte att bli tittade på under en lektion.

Oftast får man snabbt ett intryck och en magkänsla för personen. Men utöver magkänslan kan du också fundera på om du gillar sättet tränaren talar med sina elever? Hur blir resultatet av de instruktioner som tränaren ger ut?

Om du gillar det du ser kan du boka en provlektion.

TIPS: Kolla alltid upp detaljer i förväg, som längden och kostnaden för lektionen, så att det inte finns några otrevliga överraskningar i slutändan.

Läs även: Bli Medryttare! – Den Ultimata Guiden För Blivande Medryttare

Steg 5 – Bestäm om tränaren är rätt för dig

Efter att du provat att rida en lektion eller två för tränaren finns det en del frågor som kan hjälpa dig:

  • Tyckte du om lektionen? För de flesta är ridning en hobby, och dina lektioner bör vara trevliga både för dig och din häst.
  • Passade tränarens stil din personliga approach till ridning och ditt förhållande till din häst?
  • Om du ställde frågor (och vi rekommenderar att du gör det), tog tränaren sig tid att svara på dem, och var svaren tillräckligt tydliga för att du skulle förstå dem?
  • Lärde du dig åtminstone en ny sak?
  • Förklarade de övningar tillräckligt tydligt för att du skulle kunna följa dem utan att bli förvirrad?
  • Kände du att de visade tillräckligt intresse för dig/din häst för att motivera att boka en annan lektion?
  • Var de professionella, eller spenderade de en del av lektionstiden med att prata i telefon eller med andra – om det inte finns en mycket bra anledning, som en nödsituation, är detta oacceptabelt.
  • Kommer du att lära dig av den här personen, eller bara bli motionerad?

Om du svarade positivt på dessa frågor, grattis, du har hittat rätt tränare för dig! Om du inte svarade positivt på dessa frågor, gå tillbaka några steg och välj en annan tränare att prova. Till slut kommer du att hitta rätt.

Läs även: Hur man rider hästen i form

Vanliga frågor

Hur ofta bör du rida för en tränare?

Frekvensen av lektioner varierar beroende på dina mål, budget och tillgängligheten för dig och din tränare. Vissa väljer att träffa sin tränare tre gånger i veckan, vissa en gång i månaden och andra någonstans däremellan.

Som minimum rekommenderar vi en lektion för tränare minst en gång i månaden, eftersom det fortfarande är tillräckligt regelbundet för att du ska kunna bygga upp en kontinuerlig relation med din tränare och för att de ska lära känna dig och din häst.

På ett sätt kan man tänka ”ju oftare, ju bättre”, men fördelen med att inte rida allt för ofta för en tränare är att du hinner repetera hemma på de du lärt dig under lektionerna, utan kostnad.

Läs även: Hur mycket motion behöver en häst?

Behöver din tränare kunna rida?

Om du vill att din tränare ska rida eller träna din häst vid något tillfälle måste tränaren du väljer kunna rida. Men om det inte är ett krav för dig är det inte nödvändigt.

Att träna och rida är två separata färdigheter. Det finns många duktiga ryttare som är dåliga tränare, och många duktiga tränare som inte längre rider själva. Det viktiga är att de har erfarenhet av att undervisa på den nivå du vill nå.

Självklart vore det idealiskt om din tränare både red och undervisade på den önskade nivån. Detta är dock mycket svårt att hitta på lång sikt eftersom många tävlingsryttare fokuserar på sin egen ryttarkarriär och har begränsad tid att undervisa.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

Hur många tränare bör du ha?

Sanningen är att du kan ha så många eller få tränare som du vill.

Det är en bra idé att ha en huvudtränare med vilken du kan bygga upp en långsiktig relation. Det ger dem tid att lära känna dig och din häst och anpassa lektionerna efter det.

Med det sagt ska du inte vara rädd för att boka enstaka lektioner med andra tränare. Ofta kan ett par andra ögon vara till stor hjälp. De kanske uppmärksammar små detaljer som tidigare missades och kan ge dig nya tips och övningar för att hjälpa dig i din träning.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg