Många ryttare kan uppleva att det är problematiskt om deras häst är lat eller seg. Hästar är individer, vissa av dem är helt enkelt piggare, andra är latare och mer sällan pigga.
Om det skapar problem för ryttaren att hästen är seg eller lat så går det att hjälpa hästen att bli piggare och få mer energi genom att reglera kosten efter din häst och dess behov, öva på framåtbjudning genom olika ridövningar, se över hästens fysiska hälsa och form eller byta klimat och miljö för din häst.
Det finns olika typer av foder som kan göra din häst piggare. Om din häst är överviktig kan den bli piggare av att gå ner i vikt och kan behöva ett foder med mindre energi. Om din häst behöver extra mycket energi kan det vara en bra ide att komplettera med ett foder som innehåller havre som till exempel Krafft Sport Original.
Inlägget innehåller länkar till Granngården
Skillnaden på att vara pigg och att ha framåtbjudning
Man kan lätt tro att man vill få en lat häst pigg, men det är egentligen inte det man bör satsa på. Alla hästar är, precis som vi människor, födda olika och det är väldigt svårt att ändra sådant som är del av hästens personlighet.
Att hästen är pigg innebär att den har mycket energi, medan framåtbjudning handlar om hur hästen använder sin energi.
Vad man istället borde fokusera på är att skapa framåtbjudning hos hästen. Framåtbjudning kan ibland tros vara samma sak som att hästen är pigg, men det finns en väsentlig skillnad;
Framåtbjudning
Framåtbjudning innebär att hästen rör sig framåt, utan att ryttaren behöver använda mycket hjälper. Det innebär också att hästen är samarbetsvillig och uppmärksam på ryttarens hjälper. Det underlättar för ryttaren på väldigt många sätt.
Framförallt så gör det att ryttaren kan fokusera på att be hästen om den uppgift som ska göras just då, utan att behöva se till så att hästen håller den gångart och det tempo som den ska ha. Man kan lätt tro att en häst har framåtbjudning för att den är pigg, men det är inte säkert.
En häst med framåtbjudning, oavsett hur snabbt den rör sig, ska samla sig, utan att reglera sin fart, när man använder de hjälper som ber hästen att göra just det. En pigg häst utan framåtbjudning kan istället spänna sig och bli irriterad på ryttarens hjälper.
Läs även: Hur du lugnar en rädd & spänd häst
Därför är din häst lat (anledningar till hästens lathet)
Det kan finnas många anledningar till att hästar är lata eller saknar framåtbjudning.
- Latare i sin natur. Vissa hästar är precis som oss människor födda latare, det är del av deras personlighet.
- Hästens fysiska hälsa. Om en häst blir matad för mycket och blir fet så kan den tappa sin energi. Då orkar den helt enkelt inte längre med lika mycket.
- Klimatet. Vissa hästars energinivåer kan vara beroende av temperaturen i luften. Många hästar kan exempelvis bli piggare på vintern, när det är kallt. På samma vis kan sommarvärmen ibland göra att hästar känner sig utmattade och inte orkar lika mycket.
- Obehag. Hästar kan också verka lata om de upplever obehag någonstans. Exempelvis om de har träningsvärk från dagen innan, om de skadat sig eller om de känner sig deprimerade. Kolla och känn igenom din häst dagligen. Kontakta veterinär om du misstänker skada på din häst.
Läs även: Är du för tung för din häst? (Hur du vet och vad du kan göra åt det)
Följ ryttarens.se på sociala medier
Foder som hjälper hästen att bli piggare
En annan faktor till att hästen verkar lat kan vara att den inte får i sig rätt ämnen i sitt foder. Att hitta rätt foder till sin häst kan vara svårt och allt foder passar olika bra på olika hästar.
För att få hästen piggare vill man tillsätta mer energi, men med risk för att hästen ska få i sig mer energi än den gör av med och på så sätt gå upp i vikt. En överviktig häst kan bli lat pga. övervikt istället.
Det finns olika typer av foder som kan göra din häst piggare. Om din häst är överviktig kan den bli piggare av att gå ner i vikt och kan behöva ett foder med mindre energi. Om din häst behöver extra mycket energi kan det vara en bra ide att komplettera med ett foder som innehåller havre, som till exempel Krafft Sport Original.
Därmed finns det inget exakt svar på vad för foder som gör hästar piggare eller mindre pigga. Eftersom alla hästar behöver olika sorters foder, i olika kombinationer.
Det vanligaste kraftfodret för hästar är havre. Havre sägs göra hästen extra pigg och är lätt för hästen att smälta. Dock så beror det på vem man frågar.
Läs även: Vilka tillskott behöver min häst?
6 Tips för bättre framåtbjudning
Framåtbjudning handlar om att hästen själv ska vilja ta sig framåt, till ett mål. För att hästen ska kunna ta sig framåt, alltså ha framåtbjudning, så behöver ryttaren visa hästen vart ”framåt” är.
Det innebär att det är lättare för hästen att ha framåtbjudning om ryttaren ger den tydliga instruktioner på vart den ska gå och hur den ska ta sig dit. Därför är det första steget till att få framåtbjudning att vara medveten om sin egen ridning.
1. Få hästen att trampa under sig
För att skapa framåtbjudning i sin ridning behöver hästen vara mellan handen och skänkeln. Det innebär att hästen har ett naturligt sug i bettet och en vilja att gå framåt. För att få framåtbjudning behöver energin komma från aktiva bakben och samlas upp i ryttarens hans som ger stöd i bettet.
Övningar som hjälper hästen att aktivera bakbenen:
- Klättring
- Gymnastikhoppning
- Galoppfattningar
- Övergångar
- Ryggningar
- Laterala rörelser
Läs även: Vad är framåtbjudning?
2. Planera din ridning
Genom att planera din ridning väl kan du samla ihop hästen och vara noga med att behålla energin i alla moment. Planera hela tiden vart du ska, varje sväng, varje steg, varje övergång och var noga med att kommunicera med hästen så att den vet vad du som ryttare förväntar dig av den.
Med en fast blick dit du är på väg påverkar du hela ditt kroppsspråk. Om du ska svänga från ena långsidan av ridbanan till den andra, håll blicken på den punkt där du vill befinna dig när du når den motsatta långsidan. På så sätt visar du hästen till målet, så att den lättare förstår din plan.
Läs även: Övningsbank med ridövningar
3. Låt inte hästen tröttna
En annan viktig del i att skapa framåtbjudning är att inte låta hästen tröttna. Hästen ska vara pigg och alert på ryttarens hjälper. Ett sätt att hålla hästen engagerad i ridningen är att ofta byta övning eller arbeta mycket med tempoväxlingar. Kanske så ofta som var tionde steg.
När ryttaren visar hästen att det är dags för en ny uppgift ofta kommer hästen lättare behålla fokus på ryttaren, ryttarens signaler och övningen.
Genom att rida i bågar, svängar, övergångar och reglera hästens tempo ofta hinner inte hästen tappa fokus innan nästa uppgift. Det gör att hästen blir mer uppmärksam och kan skapa en egen nyfikenhet och framåtbjudning.
Tänk på: Rid inte övningar som är för svåra för hästen. Om du exempelvis nyss börjat träna på öppnor och slutor i samråd med din tränare, så kan det vara bra att undvika dessa övningar när du ska byta övning ofta.
Det kanske tar tio steg innan hästen förstår att den ska göra en öppna och för den att klara av det. Då kan det bli psykiskt påfrestande för hästen om du direkt byter till att göra en sluta.
Har du däremot en häst som kan göra öppnor och slutor lätt så kan dessa övningar vara bra exempel att ha med. Anpassa helt enkelt vad du gör utifrån hästens egna förutsättningar.
Läs även: Hästar kan vara deprimerade? (Tidiga symtom & 5 tips för en gladare häst)
4. Belöna hästen
Glöm inte bort att berömma hästen. Låt den slappna av på långa tyglar och pusta ut emellanåt. Passa då på att släppa alla hjälper och istället fokusera på att klappa den på halsen och ge den beröm.
På så sätt vet hästen om när den gjort rätt och känner sig duktig. Då kommer det bli lättare för hästen att bjuda framåt själv nästa gång.
Läs även: Lär känna din nya häst med dessa 10 steg
5. Ha kul!
Vad tycker din häst är kul? Försök att kompromissa med din häst, om din häst gillar att galoppera ute kanske ni ska göra det oftare, för att få en gladare, piggare och mer motiverad häst.
Att galoppera ute och sedan samla ihop galoppen är ett bra sätt att skapa en naturlig framåtbjudning med din häst.
Läs även: 7 Leksaker som aktiverar din häst i hagen
6. Variera Din Ridning
Du kan till exempel börja passet med att rida fram utomhus i skogen. På så sätt kan ekipaget skapa en naturlig framåtbjudning och sedan ta med den in i ridhuset eller paddocken. Det finns många övningar som du kan göra utomhus.
Läs även: 6 Ridövningar I Skogen (Övningar Utan Ridbana)
Olika temperament passar olika ryttare
Latare och lugnare hästar: Att hästen är lat behöver inte alltid vara något dåligt. Vissa ryttare föredrar hästar som är sega. Med sådana hästar kan ryttaren ofta känna sig mer säker när den rider, eftersom lata hästar tenderar att ställa till med mindre bus än vad pigga hästar gör.
Piggare hästar: Vissa ryttare föredrar piggare hästar. Piggare hästar kan vara mer spännande och ha ett bredare spektrum att rida i. Oftast är tävlingshästar mer pigga och alerta, men man vill fortfarande ha ett gott psyke på dem. Man vill ha en pigg och känslig häst som ändå inte blir stressad och orolig.
Läs även: Vilken hästras är lugnast? (5 Lugnaste hästraserna)
Vilket temperament passar bäst?
Vissa hästar passar bättre med vissa typer av ryttare och tvärtom. Att hitta en häst som du trivs med och tycker om att rida är ofta viktigare än varför du tycker om att rida den.
Man kan ibland behöva anpassa sig. Om man tycker om att tävla i höga klasser i hoppning, exempelvis, men också tycker om att rida kallblod, så kan det bli ett problem.
Självklart går det att hoppa med kallblod och med mycket träning så kan de överträffa ens förväntningar, men de kommer troligen inte kunna hoppa svåra klasser eftersom den typen av häst inte är avlad för det och därför saknar vissa av de grundegenskaperna som krävs för att hoppa högre klasser – men har istället andra egenskaper som många hopphästar kan sakna!
Därför kan man ibland behöva välja mellan vilken typ av häst man vill rida och vad man vill göra med den.
Läs även: 8 Bästa Hästraserna För Hoppning & 11 Kända Hästraser (Arbets- och draghäst edition)
Blir hästen latare med åldern?
Om hästen blir latare med åldern? Det är lite av en definitionsfråga.
Hästar får sämre energi när de blir äldre, precis som människor. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att de är lata. En lat häst är en häst som inte gör sitt bästa, som inte försöker lika mycket som den hade kunnat, vilket inte behöver vara ett beteende som kommer med ökad ålder.
Gamla hästar kan alltså uppfattas som lata, då de är sega och inte klarar av samma saker som de gjorde när de var unga, men jag skulle snarare säga att de då är slitna; inte lata.
Det är individuellt hur hästarna åldras. Vissa hästar är pigga, glada och arbetsvilliga länge. Andra tappar intresset med åldern och blir bekväma.
Det finns alltså inget exakt svar på denna fråga. Det bästa man kan göra för att hjälpa hästen att hålla så länge som möjligt är att ta hand om den.
Genom att ge den rätt foder, motionera regelbundet utan att överanstränga den, lära känna hästens begränsningar, ha roligt tillsammans & håll utkik efter skador eller andra obehag ökar du hästens livslängd och livskvalité.
Läs även: Hur mycket motion behöver en häst?