Så Här Mycket Hö Behöver Din Shettis


Även våra minsta fyrbenta hästvänner behöver hö. Hur mycket hö en häst behöver varierar beroende på näringsbehovet. En liten häst gör av med mindre energi än en stor häst och behöver därför äta mindre mängd.

Den lägst rekommenderade mängden hö för en shettis är 1,2kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt om dagen. Exakt hur mycket hö din shettis ska ha varierar beroende på fodrets näringsinnehåll, övrig föda och tillskott samt nivån av fysisk aktivitet.

I det här inlägget går vi igenom hur man beräknar hur mycket hö en shetlandsponny ska äta.

Läs även: De 8 Minsta Hästraserna I Världen & Världens Minsta Häst (3 Hästrekord I Miniformat)

Kan Alla Hästar Äta Samma Hö?

Hö och ensilage kan ha mycket olika och varierande näringsinnehåll. Val av rätt fröblandning, gödselstrategi och skördetidpunkt är exempel på faktorer som påverkar fodrets näringsinnehåll.

Därför är det viktigt att göra en näringsanalys av höet för att förstå dess näringssammansättning och av den informationen matcha både mängden hö samt tillskott, som kraftfoder eller mineraler, så att det blir rätt mängd näring för just din shettis.

I regel kan alla hästar kan äta samma hö men i olika mängd för att matcha just deras näringsbehov, därför finns det inget gemensamt näringsmässigt optimalt foder för alla hästar. Det är viktigt att hästar tuggar mycket för en optimal mag-tarm hälsa, vilket gör att en häst med låg energiförbrukning behöver ett mindre energitätt hö än en häst med låg energiförbrukning, för att uppnå samma volym hö med mindre energi.

Läs även: Shettis & Ponnyutrustning

Vad Påverkar Hästens Energibehov?

Hästar har precis som människor olika näringsbehov. En högpresterande tävlingshäst har ett högre energibehov än en fritidshäst, eftersom den tränas på ett annat, mer energikrävande sätt. Avelsston vill ha mer protein i sitt grovfoder än en aktiv sporthäst, som istället behöver mer kolhydrater för snabb energi. Unghästar och föl som växer behöver mer protein än en fullvuxen häst.

Hästens kön

Hästens kön (hingst, valack eller ett sto) påverkar näringsbehovet, alltså hur mycket hö din häst ska äta. En hingst har vanligtvis mer muskler och ett större behov av att röra sig i hagen än en valack eller sto, de har ofta 10% högre energibehov.

Hästens rörelsemängd

Rörelsemängden, hur mycket hästen rör på sig om dagen, har stor påverkan på din hästs energibehov. Både hur fysiskt aktiv den är i form av ridning, körning eller trickträning – men även uppstallningsformen har stor betydelse. Om hästen går på lösdrift har den ett högre näringsbehov en än häst som står still i en box flera timmar om dygnet.

Läs även: Lösdrift VS Stall (För och nackdelar) & Hur Mycket Motion Behöver En Häst?

Temperaturen

Temperaturen och klimatet påverkar hästens energibehov. På vintern går det åt extra mycket energi för att hästen ska hålla värmen. Om temperaturen är under -10 grader kan man behöva ge sin häst extra hö.

Varför Ska Shettisar Äta Hö?

Hästar behöver nästan konstant beta små mängder foder. Hö innehåller fibrer, näringsämnen och vitaminer trots en låg kaloritäthet kan utfodras på detta sätt året runt, vilket ger dem möjlighet att äta på det viset deras magar är gjorda för att göra. Hästar i naturen betar ungefär 18 timmar om dagen, vilket deras magar är gjorda för att göra.

Därför bör hästägare skapa en miljö för sin häst som är gjord för att efterlikna det naturliga beteendet i största mån. Något som inte alltid fungerar i praktiken eftersom många hästar blir för tjocka, framförallt av för mycket kaloritätt foder som kraftfoder.

Genom att öka det kalorifattiga grovfodret (hö) och minska på det kaloritäta kraftfodret kan du hjälpa din lilla häst till en god mag- och tarm hälsa utan att riskera att hästen blir överviktig. Magsår och kolik är tyvärr inte ovanligt när det kommer till shettisar. Hästar har känsliga mag-tarmsystem och därför ska de få så mycket grovfoder (hö, hösilage och halm) som möjligt, och hålla ner kraftfodret.

Läs även: Hästförsäkring Kostnad

Vad Ska Min Shettis Äta?

Hästar har olika energibehov beroende på hur mycket energi hästen gör av med under ett dygn. Vissa hästar är i behov av extra tillsatt energi i form av tillskott som olja eller kolhydrater som kraftfoder.

Shettisar har generellt en låg energiförbränning och behöver därför sällan extra energi från kraftfoder, utan klarar sig fint på grovfoder (minst 1,2kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt) och eventuellt mineraltillskott (15-20g) för att täcka det dagliga näringsbehovet.

Läs även: Vilka tillskott behöver min häst? & Hästens Storlek: Vikt, Höjd & Ras

Foderstat Shettis

Det är flera faktorer som påverkar hur mycket hö just din shettis ska äta om dagen. Till exempel:

  • Vikt
  • Hull
  • Lättfödd-svårfödd
  • Träningsmängd
  • Växande, färdigvuxen, dräktig, digivande
  • Kön
  • Temperament
  • Temperatur
  • Uppstallningsform

För att ta reda på hur mycket just din shettis ska äta behöver du göra en foderstat. En foderstat är en utförlig beräkning av de näringsintag som din shettis behöver för att hålla sig frisk kroppsligt och mentalt. Utöver näringsintag är det också viktigt att ha kolla på hästens salt- och vätskeintag.

Läs även: Allt Du Behöver Veta Om Hästarnas Saltbalans & 7 Tips För Att Få Din Häst Att Dricka

Steg 1: Hullbedömning

För att räkna ut hur mycket din häst ska äta börjar du med att göra en hullbedömning för att sedan utifrån resultatet göra en foderstatsberäkning. En hullbedömning avspeglar hur ditt foder har påverkat din shettis den senaste perioden. Med hull menar man egentligen fett och det vi vill ta reda på är hur tjockt fettet är i hästens fettdepåer.

Det finns ett starkt samband mellan din shettis fettdepåer (både ytligt och djupare i kroppen) och dess foderstat. Om du tittar och känner på din shettis ytliga fettdepåer kan man bilda sig en uppfattning om hästens hull.

En viktig sak att komma ihåg vid en hullbedömning är att hästen kan ha en stor buk utan att ha fetma. Ett stort bukomfång kan bero på att hästen ätit mycket foder med låg smältbarhet, vilket innebär att kroppen inte kan nyttja fodret i så hög grad, så det är mycket mat som pressas genom tarmen, som såklart tar plats. Att mäta din shettis hull kan vara svårt, ta gärna hjälp av en opartisk person som inte ser din shettis dagligen.

Gör En HullBedömning Genom Att Känna På Hästens Revben

En hull bedömning görs genom att titta och känna på hästens revben, från området bakom bogen i riktning mot hästens höftknöl. Att känna och se revbenen är det eklaste och mest använda sättet att göra en hullbedömning, men det finns andra sätt som tar hänsyn till fler områden på hästen än endast revbenen.

  • Optimalt är att känna individuella revben under ett tunt lager av underhudsfett. Då bör hästen vara i lagom hull.
  • Om hästen är överviktig kan man inte känna revbenen utan att trycka ner fingrarna i fettet ordentligt.
  • Om hästen är i underhull syns revbenen med ögat.

Gör En HullBedömning Genom Bedömning På Skala

De lite mer komplexa systemen är Hennekes niogradiga skala, samt en sexgradig skala som arbetats fram av Carroll och Huntington.

Hennekes niogradiga skala kan användas som hjälp för att hullbedöma en häst. (Bilden är en modifikation av originalet och lånad av hastsverige.se)

1. Extremt utmärglad
Ryggkotor, revben, svansrot och höftben kraftigt utstickande, skelettstrukturen kring manke, bogblad och hals klart synliga samt inget fettlager.
2. Mycket mager
Ryggkotor, revben, svansrot och höftben utstickande, skelettstrukturen kring manke, skuldror och hals svagt synliga.
3. Mager
Revben och ryggrad synliga, svansroten utstickande men individuella ryggkotor är inte synliga, höftknölen rundad men klart synlig, bäckenbenet inte skönjbart, manke, skuldror och hals markerade.
4. Slank
Lätt åsformad rygg, revbenen svagt skönjbara, lite fett runt svansroten, bäckenbenet inte skönjbart, manke, skuldror och hals inte tunna.
5. Måttlig
Jämn längs ryggen, revbenen inte synliga men lätta att känna, fettet runt svansroten börjar kännas ”svampigt”, skuldror och hals övergår mjukt till kroppen.
6. Måttligt fet
Kan ha en liten ränna längs ryggen, svampigt fett över revbenen, mjukt fett runt svansen, börjar tydligt ansätta fett längs manken, bakom skulderbladen och längs halsen.
7. Fet
Kan ha en ränna längs ryggen, går att känna individuella revben men också fett mellan dem, mjukt fett runt svansroten, fettansättning runt manke, skuldror och längs halsen.
8. Mycket fet
Ränna längs ryggen, svårt att känna revbenen, väldigt mjukt fett runt svansroten, tjockt fettlager runt manke, skuldror, ”förtjockad” hals, fettansättning på insidan av benen.
9. Extremt fet
Tydlig ränna längs ryggen, varierande tjockt fettlager över revbenen, ”bulligt” fettlager runt svansrot, manke, skuldror och längs halsen. Insidan av bakbenen kan ”skava”.

Steg 2: Foderstatsberäkning

Efter att du kartlagt hur din häst ser ut i dagsläget genom hullbedömning är det dags att göra en foderstatsberäkning. Beräkningen har både hälsomässiga och ekonomiska fördelar eftersom du kan räkna ut hur mycket hö du behöver köpa och minskar på så sätt svinnet.

För att beräkna en foderstat behöver du uppgifter om hästens grovfoders energi- och näringsinehåll. Här kan du läsa hur du tar en analys av ditt hö.

Här kan du göra en foderstatsberäkning

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg