Är ridning farligt? (7 Tips för säkrare ridning)


Med alla sporter medföljer risk för skada, ridsporten är långt ifrån ett undantag. Hästar är oförutsägbara varelser, vilket i kombination med hinder och ridning ger upphov till komplikationer.

I Sverige är det ungefär en halv miljon människor som utövar ridning som fritid eller tävling. Enligt Svenska Ridsportförbundet är fördelningen mellan grenar 2020; hoppning 77%, dressyr 20%, fälttävlan 2% och övriga grenar 1% I takt med att sporten växer ökar också sannolikheten för olyckor, skador och till och med dödsfall.

Om ridning är farligt? Ja, alla ridsporter har en risknivå som är mycket högre än andra sporter på grund av hästarnas involvering som levande varelser. Fälttävlan tar täten i det farligaste grenen inom ridsporten.

Läs även: 10 Tips för att komma över sin ridrädsla

Så, vad är det som gör ridsporten så farlig? Det har varit många diskussioner bland experter, ryttare och till och med åskådare kring skälen till varför så många hästar och ryttare skadas under träning och tävling.

Det finns inget kortfattat svar, men i hela artikeln kommer vi att diskutera de farliga konsekvenserna i de olika grenarna och vad man kan göra för att hålla sig så säker som möjligt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården.

Är hoppning farligt?

Alla hästrelaterade sporter bör anses vara farliga, eller i alla fall att det finns en hög risk. Hoppning är inte ett undantag. När du kombinerar aktiviteterna att hoppa över hinder med häst och ryttarens skicklighet, innehåller varje rörelse en variabel som kan leda till en olycka.

Alla ryttare ramlar av, både erfarna och oerfarna. För det mesta skadas inte ryttaren allvarligt när de ramlar av sina hästar, men det finns alltid en risk med att ramla av en stor häst på 500 kg i hög hastighet.

En forskningsstudie som genomfördes 2017 visar att över 60% av hästrelaterade olyckor var förebyggbara. Detta resultat lägger stor skuld på ryttare, men det finns fortfarande ett fönster på 40% kvar för olyckor som beror på omständigheter.

Jämför man hoppningens skaderisk med dressyr kan man konstatera att hoppning är farligare, helt enkelt på grund av hoppmomentet. Alla grenar inom ridsporten kräver enorm skicklighet och träning, men hoppgrenarna (banhoppning och terrängritt) innebär större krav på både ryttaren och hästens balans.

Den farligaste sporten: Fälttävlan

Hoppning är definitivt en av de farligaste grenarna inom ridsporten, men det finns en gren som anses vara värre. En av världens mest farliga sporter sett till antalet dödsfall. Fälttävlan.

Fälttävlan är en mycket fysiskt krävande sport som ställer höga krav på både ryttare och häst. Det krävs en toppkondition, mod och en god strategisk plan för att genomföra ett tävling som avgörs över en, två eller tre dagar.

Fälttävlan finns världen över, tävlas av både män och kvinnor, av ryttare i alla åldrar och på alla nivåer. I Fälttävlan ingår tre grenar, dressyr, hoppning och terrängmomentet.

Fälttävlan är, till skillnad från hoppning, fasta hinder ute i naturen. Detta gör att hästarna inte har någon möjlighet att riva hindret, utan riskerar istället att fastna eller slå omkull.

Här kan du läsa mer om fälttävlan.

Hur farligt är fälttävlan?

I en studie från Australien beräknade man antalet skador per språng eller försök till språng. Resultatet var då 0,2 skador per 1.000 försök till språng.

Fälttävlan kan ibland kallas för världens farligaste sport. I en mycket uppmärksammad studie från Australien räknades skadefrekvensen per deltagare till 0,88 procent, mycket högre än för exempelvis motorsport (0,24 procent). Forskarens namn är Danzil O’Brien och han har funnit 59 fälttävlansryttare omkommit under perioden 1993 till 2015.

Fälttävlan

Det är svårt att med forskning räkna ut hur farligt en sport egentligen är. Forskningen som finns idag har använt sig av olika metoder, vilket gör det svårt att jämföra resultaten.

En metod har varit att jämför antalet fall med antalet deltagare.

En annan metod är att mäta antalet skador i förhållandet till antalet timmar som aktiviteten tar. I en svensk studie redovisades skadefrekvensen som antalet skador per timme och den blev då 0,35 skadehändelser per 1.000 timmar terrängprov för erfarna ryttare.

Ryttarens.se bästa tips för att utveckla din ridning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company

Genom att filma och analysera din ridning både på träning och tävling kommer du att utvecklas som ryttare. Kolla gärna på filmen i slowmotion, antigen själv eller tillsammans med din tränare.

Analysera följande punkter för att se om du kan göra någon förbättring:

  1. Hur är din sits, inverkan och hållning? Här kan du läsa vad du behöver tänka på i din hopposition.
  2. Går hästen fram för skänkeln? Här kan du läsa mer om framåtbjudning.
  3. Vad kan du göra annorlunda/öva på till nästa ridpass?

Idag har de flesta möjlighet att filma sin ridning med mobilkamera. Här är tre tips för att optimera dina ridfilmer.

  1. Se till att hålla din telefon laddad i stallet, på träning och tävling med hjälp av en Powerbank.
  2. Håll kvalitén hög på filmen trots avståndet från läktaren med hjälp av ett objektiv till mobilkameran.
  3. Fäst din mobil på läktaren för att filma dig när du rider ensam med hjälp av ett stativ.

Varför är ridning farligt?

Det finns flera anledningar till att ridsport är en riskabel sport:

  1. Hästar är levande, oförutsägbara varelser
  2. Människan har bristande kunskap om hästars beteende
  3. Miss i kommunikationen mellan häst och ryttare
  4. Ryttaren överskattar sin egna förmåga
  5. Hästens utrustning är inkorrekt fastspänd
  6. Ryttarens bär inte skyddsutrustning
  7. Olyckliga omständigheter

Främsta anledningen till ridolyckor beror på att hästar är oförutsägbara djur. Om en häst blir skrämd eller skräms av något kan de plötsligt stanna eller fly. Även en skicklig ryttare kan ramla av eftersom allt detta sker på en bråkdels sekund.

Många skador går att förhindra genom förbyggande arbete. Här kan du läsa om ridning för nybörjare som handlar om ridningens grunder, säkerhet och vanliga misstag.

Ridsport: en hög skaderisk

Runt 13 000 människor skadas årligen under ridning eller annan hästhantering. Värst drabbade är flickor i åldern 10–19 år. Och de allra flesta skador, tre av fyra, sker då ryttaren faller av hästen.

De vanligaste skadorna från ridning är brutna ben och blåmärken. Jag själv fick mitt revben söndersparkat för något år sedan, och min lillasyster ramlade av och bröt armen något år innan det. Jag har även en bekant som gick bort i en ridolycka 2014.

Men de vanligaste skadorna som orsakas av hästar är frakturer, blåmärken och hjärnskakning, varav många händer när en häst sparkar eller trampar på en person. Människor skadas inte endast när de rider, utan också från marken nära hästar. Det är därför viktigt att vara medveten om din omgivning när du placerar din fot i stallet.

De allvarligaste skadorna uppstår när ryttare ramlar av hästen och:

  1. Ryttaren landar på huvudet
  2. Ryttaren kläms under hästen

7 Tips för säkrare ridning

  1. Använd rätt utrustning
  2. Lär dig hästens beteende
  3. Rätt häst för rätt ryttare
  4. Kolla utrustningen innan du rider
  5. Ha en sadel som passar
  6. Var bekant med din miljö
  7. Ta professionell hjälp

1. Använd rätt utrustning

Ridhjälm byta efter avramling

Genom att använda rätt skyddsutrustning minskar du risken för fallskador. Ridhjälmen räddar liv och bör inte underskattas.

Här kan du läsa ryttarens sex viktigaste utrustning. Här kan du läsa om när du behöver byta ut din ridhjälm efter fallskada.

2. Lär dig hästens beteende

Genom att lära sig om hästens naturliga beteenden kan man förebygga många skador. Hästar är flyktdjur och har därför som instinkt att fly vid fara.

Jag har en hel kategori med artiklar kring hästars beteenden som du kommer till genom att klicka här. Där finner du bland annat artiklar om hur du fångar din häst i hagen (x), Varför din häst inte vill hoppa (x) & Om hästar kan vara deprimerade (x). Här kan du läsa om 6 övningar för att få din häst att lita på dig (x).

3. Rätt häst för rätt ryttare

Ett sätt att minska risken för skador är att välja en häst som passar din utbildningsnivå. Om du är en grön ryttare kommer du minska risken för skador genom att välja en snällare, tryggare, stabilare och mer tålig häst än en häst som är på tårna.

Här kan du läsa mer om vilken typ av häst som passar just dig.

4. Kolla utrustningen innan du rider

Innan du rider iväg bör du alltid kontrollera så att utrustningen sitter korrekt. Ett vanligt misstag som många gör är att de glömmer att dra åt sadelgjorden innan de rider iväg. Kolla därför sadelgjorden en gång extra innan du beger dig.

5. Ha en sadel som passar

En sadel som ligger korrekt på hästens rygg kommer att minska risken för skador. En passande sadel gör både att sadeln ligger still på ryggen och inte glider runt, men gör också att hästen inte känner sig besvärad och försöker göra sig av med obehaget (ryttaren inkluderad i obehaget).

Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du köper en sadel.

6. Var bekant med din miljö

Ett sätt att minska risken för skador är genom att vara bekant med den miljön du rider i. På så vis minskar du risken för att stöta på yttre faktorer som gör din häst rädd.

Med det sagt ska du inte undvika att rida i nya miljöer eller lämna gården. Men ett sätt att minska risken för skador kan vara att vara medveten om de saker som hästen kan reagera på.

Här kan du läsa mer om hästar i trafiken, och här kan du läsa om vad du ska göra om din häst inte vill lämna gården.

7. Ta professionell hjälp

Att ta professionell hjälp med din ridning kommer att minska risken för skador i jämförelse med att pröva sig fram. Varför göra egna misstag när man kan lära sig av andra?

Försök att lära dig av ridlärare, analysera andra duktiga ryttare och sök information från trovärdiga källor på internet.

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg