6 Lösgörande övningar för stel häst


En lösgjord och balanserad häst är grunden till all annan ridning. Utan en lösgjord, balanserad och lydig häst är det svårt att öva på vägar, språngkurva, koordination, precision och styrka. Därför är det viktigt att se till att din häst är lösgjord.

Bara för att det är grundläggande behöver det inte vara tråkigt eller enkelt. Här kommer sex olika övningar som utmanar fantasin och lösgör din häst.

Sex lösgörande övningar:

 1. Flytta hästen för skänkeln på volt
 2. Galoppfattningar och byten
 3. Rakriktning och böjning på medellinjen
 4. Serpentinbågar
 5. Övergångar och halter
 6. Upphöjda travbommar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Petster & Granngården

Vad är lösgjordhet?

En lösgjord häst kan röra sin kropp utan spänningar. Hela kroppen är engagerad i varje rörelse, från bakhoven hela vägen genom kroppen till nacken. Hästen kan böja sig i sidan och ryggen rör sig i varje steg.

När hästen är lösgjord ska den kunna bibehålla sitt tempo och takt även på längre tyglar som erbjuder hästen att sträcka ut halsen.

Hästens huvud kan vara både i en högre eller lägre form, det är inte det som avgör hur lösgjord hästen är. Ett kvitto däremot är att hästen ska kunna sträcka ut halsen framåt och nedåt, och därigenom stretcha sina ryggmuskler men samtidigt vara bärig.

Lösgjordhet kommer både mentalt och fysiskt på en häst, då en stressad, besvärad eller bekymrad häst knappast är lösgjord. Bara en nöjd häst kan vara lösgjord. Ibland kan spärren även sitta fysiskt i kroppen och hästen kan behöva en massage.

Läs även: Massera Hela Din Häst (Steg För Steg & Olika Verktyg)

Hur vet man om hästen är lösgjord?

Du vet att din häst är lösgjord när den:

 • Har en mjuk gång
 • Arbetar genom hela kroppen
 • Bakbensaktivitet bidrar till ryggverkan
 • Jämn kontakt i bettet
 • Reglerbar energi
 • Mjuk och ställbar i sidorna

6 Lösgörande övningar för stela hästar

Innan du börjar med det lösgörande arbetet behöver du se till att din häst är varm och farmskrittad. När hästen är uppvärmd i alla tre gångarterna kan du börja jobba på hästens lösgjordhet med hjälp av eller i kombination med någon av följande övning.

Läs även: Hur Långt Ska Ett Ridpass Vara? & 5 Ridövningar I Skritt

1. Flytta hästen för skänkeln på volt

Att flytta undan hästen för skänkeln går att göra på många olika sätt och i alla gångarter. Flytta din häst efter dess förmåga, så att det passar dens utbildningstillstånd. En unghäst kan börja med att flyttas bara något steg, medans en mer kunnig häst kan flytta undan längre sträckor. Kom ihåg att berömma hästen direkt den gör rätt.

Syfte:

Syftet med övningen är att lösgöra hästen i sidorna. Hästen ska flytta undan för skänkeln och öka sin bakbensaktivitet som därigenom bidrar till aktivt ryggverkan samtidigt som den formar sig för innerskänkeln.

Det finns många övningar för att flytta undan hästens bakben. Det går att göra ute i skogen eller hemma i ridhuset. På volt eller rakt spår. Här kommer en övning för dig som vill flytta undan din häst på volt. Vill du läsa om hur du flyttar undan din hästs bakben med hjälp av en diagonal kan du göra det här.

Utförande:

Rid övningen i skritt eller trav. Rid på en 20-metersvolt, för bakbenen åt sidan i tre till fem steg på den öppna delen av volten, så att hästen korsar dem. Fortsätt tills din häst ger efter på innertygel i båda varven och stödjer på yttertygeln.

Om du har en äldre och mer utbildad häst kan du rida på en mindre volt och flytta undan hästen för skänkeln vart du vill på volten.

Tänk på:

Om din häst har en egen motor kan det vara lätt att glömma skänklarna, men använd dem som stöd och se till att hästen går fram för skänkeln.

Det går att förstärka sin skänkel med hjälp av sporrar. Se till att sporren används just som en förstärkning och inte som ett konstant gnagande på din häst eller ponny.

Läs även: Vad Är Hjälper?

2. Galoppfattningar

Galoppfattningar är en lösgörande övning för din häst eftersom det krävs mycket bakbensengagemang att samla hästen inför, under och efter en galoppfattning. En korrekt galoppfattning kräver att hästen är lyhörd och i balans.

Syfte:

Aktivera hästens bakben för att skapa bakbens engagemang som aktiverar rörelse i ryggen och på så sätt få hästen lösgjord.

Utförande:

För att få till en bra galoppfattning krävs det mycket övning. Här kommer förslag på olika övningar som du och din häst kan göra för att stärka både galopp och galoppfattningar.

Försök att variera vart du fattar galopp, eftersom det är lätt att alltid göra dom på samma ställen.

 • Fatta galopp vid bestämd punkt, till exempel vid en bokstav eller vid ett träd om du rider utomhus.
 • Vänd snett igenom och fatta galopp på medellinjen.
 • Fatta galopp efter en öppna – fortsätt gärna att galoppera i en öppna.
 • Fatta galopp eftre en sluta – fortsätt gärna att galoppera i en sluta
 • Trava på långsidan och lägg en 10 meters volt på mitten, när du kommer ur volten tillbaka på spåret fattar du galopp och fortsätter långsidan ner i galopp.
 • Serpentiner med galopp varannan både och trav eller skritt varannan.
 • Serpentiner med förvänd galopp varannan både och rätt galopp varannan båge.
 • Rid serpentiner över medellinjen med varannan båge i galopp och varannan i trav eller skritt.
 • Rid samma serpentin med varannan båge i galopp, men fattar förvänd galopp istället
 • Flytta hästen undan skänkeln när du rider snett igenom, fatta galopp när du kommer ut på långsidan.
 • Räkna steg och till exempel från halten skritta fem steg och låta det sjätte vara galopp.
 • Träna på att från skritt galoppera fem språng för att sedan skritta igen.

Tänk på:

Galoppfattningar kräver att ryttaren är välbalanserad på hästen rygg, hästen har framåtbjudning och är lyhörd för ryttarens hjälper. Det är viktigt att grunderna och kommunikationen sitter för att kunna göra en okomplicerad galoppfattning. När det väl sitter är det en utmärkt övning för bakbensengagemang som lösgör hästen.

Läs även: Så Här Fattar Du Galopp & Hur Ska Man Sitta I Galopp?

3. Rakriktning och böjning på medellinjen

Här kommer en fantastisk övning som mjukgör och lösgör hästen med hjälp av rakriktning och böjning. Övningen kräver inga redskap eller material.

Syfte:

Att kontrollera att hästen går stadigt och ärligt på tygeln med framåtbjudning i balans. En övning med flera moment som lösgör hästen.

Utförande:

Börja övningen i skritt. Kom i höger eller vänster varv och vänd rätt upp på medellinjen. Lägg en åtta-metersvolt till höger, rid sedan rakt fram några steg innan du lägger en likadan volt till vänster, rid rakt fram och fortsätt övningen.

Rid sedan samma övning i trav, med en avsaktning till skritt under rakriktningen mellan volterna. Samma sak om du vill göra övningen i galopp. För att göra övningen ännu svårare rider du halt istället för skritt mellan volterna.

Tänk på:

Vilket bett du använder på din häst eller ponny spelar en stor roll. Prova gärna olika bett för att se vilket just din häst gillar. Ibland kan man behöva ett skarpare eller ett mjukare bett. Använd inte ett skarpare bett än du som ryttare kan hantera att rida på.

Jag använder vanligtvis något av följande bett på mina hästar:

Läs även: Bett Till Din Häst (Vilket bett ska man välja?) & Bett Till Stark Häst

4. Serpentinbågar

Serpentinbågar med fokus på takt och tajming för att lösgöra din häst. Serpentinbågar går att rida på många olika sätt, med olika svårighetsgrader. Är du eller din häst gröna rekommenderar jag att ni börjar med att rida stora serpentinbågar med fokus på att forma hästens innersida för innerskänkel.

Om du är på jakt efter en lite mer avancerad övning kommer det en här.

Syfte:

Böja, ställa och rakrikta hästen för en följsam och lösgjord effekt. Dessutom får ryttaren träna på att rida i takt, balansera sig över hästen och förfina sin egen sits.

Utförande:

Rid en serpentinbåge med fyra bågar. För att få bågarna så jäma som möjligt kan du dela upp ridhuset i två delar, där du ska hinna rida två bågar innan första halvan av ridhuset och två bågar efter andra halvan. Ta gärna hjälp av bokstäverna för att få bågarna så jämna som möjligt.

Varje gång du passerar medellinjen bryter du av till skritt, skrittar tre till sex steg och ställer sedan om hästen genom att forma den för den nya innerskänkeln. I övergångarna ska hästen vara rakriktad.

Tänk på:

Behåll takten genom hela övergången genom att rida hästen mellan hand och skänkel. Kom ihåg att sträcka på dig i övergångarna.

Läs även: Hur Ska Man Sitta På Hästryggen?


Tillskott för smidiga leder

 Krafft Joint Support

 Krafft Joint Support är ett effektivt fodertillskott som stärker och ökar rörligheten i hästens leder.

Krafft Joint Support är ett effektivt fodertillskott som stärker och ökar rörligheten till hästens leder och ledbrosk. Ett tillskott som passar hästar som utsätts för intensiv träning, är växande eller seniora samt hästar vid rehabilitering efter skada eller operation.

 • Glukosamin har en effektiv effekt på exempelvis artros då det motverkar förändringar som uppstår i ledbrosket, som är en av de typiska generna vid artros.
 • Kondroitin har också visat sig ha en positiv effekt på artros eftersom ämnet minskar smärta och förbättrar rörligheten i lederna med upp till 40%.
 • Metylsulfonmetan är ett naturligt svavelämne som har en antiinflammatorisk effekt. MSM har en signifikant effekt på behandlingen av till exempel reumatism, liksom muskel och ledvärk.

5. Övergångar och halter

Övergångar och halter kräver likt en galoppfattning att hästen samlar sig och aktiverar bakbenen. För att rida bra övergångar krävs det att hästen har framåtbjudning och att ryttaren rider sin häst i balans. Hästen ska inte vara ställt åt något håll under övergången utan bör vara rakriktad.

Genom att rakrikta hästen, få in bogarna och samtidigt få hästen att arbeta med bakbenen under sig kommer hästen att bli lösgjord.

Syfte:

Syftet med övningen är att lösgöra hästen med hjälp av att samla den inför övergångarna. Genom att rida övergångar tränar man också upp hästen bakben, lydnad och uppmärksamhet.

Utförande:

Planera noga dina halter och övergångar. Förvarna hästen om att det snart kommer att komma en övergång genom att göra en halvhalt och hålla om med skänklarna. Rid in i övergången eller halten.

Variera gärna vart du rider övergångarna och hur frekvent. Du kan till exempel rida övergångarna ute i skogen, eller inne i ridhuset. Du kan rida en gångart en längre sträck eller endast några steg. Bara fantasin sätter gränserna.

Tänk på:

Variera gärna vilka gångarter du gör övergångarna mellan. Försök att få hästen att kombinera alla gångarterna.

 • Skritt till trav, skritt till galopp och skritt till halt.
 • Trav till skritt, trav till galopp, trav till halt.
 • Galopp till skritt, galopp till trav, galopp till halt.
 • Halt till skritt, halt till trav, halt till galopp.

Läs även: Hur Man Rider Övergångar & Hur Man Stannar En Häst (Gör Halt)

6. Upphöjda travbommar

Syfte:

Syftet med de upphöjda travbommarna är att få hästen lydig och lösgjord. Övningen tränar även hästens takt, koordinationsförmåga och uppmärksamhet. Övningen är gymnastiserande och får hästen att aktivera sina bakben och arbeta genom sin rygg. Dessutom tränar den hästens takt, koordinationsförmåga och uppmärksamhet.

Utförande:

 1. Rid över bomserien med 3-4 bommar på böjt spår med ca 1-1,10 meter mellan bommarna.
 2. När du kommit ut från bomserie nummer ett rakriktar du hästen och rider ann bomserie nummer två med 3-4 bommar med 1 meter mellan bommarna.
 3. Därefter är det dags att forma hästen för nya innerskänkeln och fånga upp på ytter tygel innan du rider ann bomserie nummer tre med 3-4 bommar med avståndet 1,20 meter mellan bommarna.

För ponny kortas avstånden med ca 1 dm mellan bommarna. 

När övningen känns bra är det dags att lägga upp bommarna, varannan höger och varannan vänster på sockerbitarnas lägsta sida.

Tänk på:

Anpassa din ridning och inverkan beroende på avståndet mellan bommarna genom att rida fram mer vid längre avstånd, och korta tygeln och rid lätt snabbare för att minska hästens steglängd. Att variera avståndet mellan bommarna gör att hästen får öva på att länga och ko

Tänk på att forma hästen för innerskänkeln på bommarna på volten, men tappa inte yttersidan genom att stötta upp med ytter skänkel.

Läs även: 5 Ridövningar Med Bommar

Mer övningar:

Vill du läsa mer om grunderna i ridning? Här kan du läsa mer om grunderna, säkerhet och vanliga misstag.

Stärka hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Longering

Utomhus

Nybörjare

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg