Hur man rider serpentinbågar (5 vanliga misstag)


Ridvägen ”serpentinbågar” är vanligtvis en av de första ridvägarna en ryttare får lära sig och finns med från det enklaste dressyrprogrammet LC:1. Anledningen till att den tidigt introduceras är för att den är otroligt användbar som bas för att sedan avancera med andra övningar och tillägg.

Serpentinbågar består av lika stora halvcirklar som förbinds med lodräta linjer över medellinjen. Ridvägen sträcker sig från långsida till långsida och består vanligtvis av tre eller fyra bågar.

Övningen tränar hästens smidighet, jämnhet och balans, samtidigt som ryttaren får lära sig att rakrikta över medellinjen, forma hästen för innerskänkeln i bågarna och svänga med ytterhjälperna.

Det finns många sätt att använda serpentinbågar till mer avancerade övningar som galoppbyten, förvänd galopp och övergångar som gör hästen mer samlad, lösgjord, stark och lydig.

Läs även: Ridning för nybörjare (Steg för steg & vanliga misstag)

Varför ska man rida serpentinbågar?

Serpentinbågar är en bra övning för både nybörjare och mer avancerade hästar och ryttare, eftersom det finns oändligt med varianter. Den mest basala serpentinbågen finner du redan i det lättaste av våra svenska dressyrprogram, LC:1.

Förutom att det är en av bedömningsmomenten på dressyrtävling finns det många andra fördelar med att rida serpentinbågar för båge häst och ryttare, bland annat:

  1. Bra övning för uppvärmning: Serpentinbågar är en utmärkt övning till uppvärmningen eftersom den avslöjar hästens balans och stelhet utan att vara påfrestande för hästen.
  2. Förbättrad smidighet och balans: Tack vare riktningsbytena i bågarna behöver hästen böja på sin kropp vilket förbättrar hästens smidighet och balans.
  3. Utvecklad rörlighet: Med hjälp av serpentinbågar kan hästen utveckla sina steg, rörlighet, lösgjordhet och flexibilitet.
  4. Stärkt kommunikation & lydnad: Tack vara de olika delarna i serpentinbågarna (rakriktning, böjning & formning) lär sig hästen att vara uppmärksam på ryttarens hjälper samtidigt som ryttaren får lära sig hjälpernas funktion.
  5. Förbättrar ryttarens förmåga att planera: Övningen kräver att ryttaren planerar sin ridning och lyfter sin blick. Det hjälper ryttaren att komma till ridning istället för att ”åka häst”.
  6. Grund för framframtida övningar: Serpentinbågar är en bra grund för mer avancerade övningar inom ridning. Att rida bra bågar skapar förutsättningar för vidareutbildning.

Läs även: Hur man rider volter


Följ ryttarens.se på sociala medier


Hur rider man serpentinbågar?

Det finns en del saker att tänka på när man rider serpentinbågar. Innan du börjar rida är det viktigt att ha koll på hur stor ridbanan är och hur många bågar du ska rida, så att du kan planera din ridväg.

Vanliga ridbanor är 60×20 meter eller 40×20 meter. Använd bokstäverna på ridbanan som hjälp för att planera din ridning.

Att tänka på när man rider serpentinbågar:

  • Ridbanans storlek, så man kan planera för att alla bågarna är lika stora.
  • Antalet bågar.
  • Hästen kommer ut på spåret något steg i varje båge.
  • Tempot och takten är konsekvent under hela bågen.
  • Hästen är böjd i kroppen i bågarna, men rak i kroppen när den passerar medellinjen.
  • Ryttaren sitter rakt i sadeln med höfterna parallella med hästens bogar.
Serpentinbågar med 3 bågar
Serpentinbågar med 4 bågar

Hur man rider serpentinbågar:

  1. Börja vid bokstaven A eller C.
  2. Rid en halvvolt och använd innerskänkeln och en mjuk kontakt på yttertygeln för att forma hästens kropp och hals samt hindra den från att skjuta ut ytterbogen.
  3. Använd ytterskänkeln och yttertygeln för att räta ut hästens hals och kropp när du når medellinjen.
  4. Ställ om hästens nacke över medellinjen.
  5. Använd den nya inre skänkeln och en mjuk kontakt på den nya yttre tygeln för att forma hästens hals och kropp i den nya bågen.
  6. Upprepa tills du har ridit önskat antal bågar.

Läs även: Hur man rider med benen

5 Vanliga misstag

Som med allt annat i ridning (och livet i stort) finns det vissa misstag som är vanligare än andra. För att underlätta träningen av serpentinbågar går vi här igenom de vanligaste misstagen och hur du undviker dem!

1. Bågarna får olika storlekar och form

Det är inte ovanligt att se ojämna bågar, både sett till form och storlek. Något som inte uppskattas av domaren.

Lösning: Undvik att bågarna får olika storlekar genom att planera din ridning väl. Om du ska rida 4 bågar behöver du ha gjort två styckna när du är på mitten av ridbanan. Vänd med yttersidan för att inte riskera att bågen ”flyter ut”.

2. Hästen förlorar sin rytm eller varierar tempot

I serpentinbågarna ska tempot och takten vara jämn genom hela bågen. Det finns olika anledningar till att hästen tappar tempot och rytmen men oftast beror det på bristande framåtbjudning.

Lösning: Bibehåll hästens tempo och rytm genom att se till att engagera bakbenen och se till att hästen har framåtbjudning.

Tänk på att rida hästen framåt med hjälp av skänkeln när ni vänder ur bågarna och över medellinjen. Det kan hjälpa hästen att få framåtbjudning och minska risken för att falla ur den raka linjen och avslöja bristande framåtbjudning.

Läs även: Framåtbjudning och att ”rida hästen mellan hand och skänkel”

3. Hästen är stel och böjer inte igenom kroppen ordentligt

Domaren vill se en lätt böjning i hals, nacke och sidorna, men om hästen är stel kan det vara svårt att få igenom ställningen i bågarna. Det är inte heller ovanligt att se olika ställning i hästens höger och vänster sida.

Lösning: Om hästen är tillfälligt stel bör du se till att hästen är ordentligt uppvärmd innan ni går in på dressyrbanan. Är hästen stel i allmänhet krävas en hel del lösgörande arbete både på tävlingsdagen och på veckobasis för att träna bort hästens stelhet.

4. Hästen lyssnar inte på ryttarens hjälper

Det är svårt att rida perfekta serpentinbågar om man inte kan styra sin häst. Om hästen inte lyssnar på ryttarens hjälper kommer den med största sannolikhet att ”flyta ut” med sina bogar, ridas i ett undertempo eller springa ifrån ryttaren.

Lösning: Till att börja med behöver ryttaren ha en förståelse för sina hjälper och hur de används. Därefter kan ryttaren lära hästen vad de olika hjälperna betyder och jobba fram en respekt för dem. En bra övningar för att få hästen lyhörd och uppmärksam på hjälperna är sidvärtsrörelser.

5. Ryttaren sitter ostabilt och snett i sadeln

Om ryttaren sitter snett i sadeln kan det vara svårt för hästen att förstå vart den ska gå, eftersom en stor del av kommunikationen görs via ryttarens säte-och vikthjälper. En sned position i sadeln kan lätt skapa missförstånd, dessutom döms det ner av domaren som vill se en lodrät linje genom ryttarens kropp.

Lösning: En bra och stabil sits kräver mycket träning. Det är fördelaktigt att rida för tränare eller någon annan som kan korrigera ens felaktiga sits regelbundet. Utöver det kan du också filma dig själv när du rider och korrigera sitsen efteråt.

Se också till att sadeln passar både ryttare och häst. Sadeln har en stor påverkan på ryttarens sits och position i sadeln. Till exempel kan ryttaren hamna för långt fram eller bak i sadeln eller skänkeln kan åka framför eller bakom skänkelläget.

Läs även: Hur man blir still i skänkeln när man rider

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg