Hur man rider enkla byten (+ 3 vanliga misstag)


Även om enkla byten förekommer först i MsvC på dressyrtävling finns det många fördelar med att rida dem tidigare än så.

Enkla byten är en bra introduktion för galoppombyten, men man ska inte underskatta övningen i sig som kan vara svår, men komma med många goda effekter!

För att göra det så enkelt som möjligt för dig att lära både dig och din häst enkla byten har vi samlat allt du behöver veta om övningen i denna artikel.

Luta dig tillbaka och om bara några minuter vet du vad enkla byten är, när du ska göra dem, hur du gör och några enkla övningar som förbättrar dina enkla byten.

Vad är enkla byten?

Ett galoppombyte innebär att hästen byter från höger galopp till vänster galopp (eller tvärt om), enkla byten innebär att hästen gör det med några skrittsteg emellan. För att utföra övningen korrekt behöver hästen förbli avslappnad, balanserad och rak med framåtbjudning.

I grund och botten är enkla byten en övergång mellan galopp-skritt-galopp. De två galopperna avbryts av tre till fem tydliga steg i skritt, innan den nya galoppen fattas.

Vissa upplever att hästen blir spänd, sned och visar brist på balans vid galoppombyten. Då kan enkla byten vara ett effektivt sätt att succesivt lära hästen galoppombyten.

Läs även: Vad är framåtbjudning?

Varför ska man rida enkla byten?

Enkla byten är ett effektivt sätt att byta hästens galopp om den inte kan göra rena byten. Framförallt är det en bra förberedande övning för att lära hästen galoppombyten.

Förutom att det är en bra övning att börja med när man introducerar galoppombyten bär den också med sig flera andra positiva fördelar till hästen och ryttarens utveckling. Till exempel:

  • lär hästen att reagera på ryttarens skänkel- och säteshjälper,
  • uppmuntrar hästen att aktivera sina bakben och stärka samlingen,
  • testar och förbättrar ryttarens förmåga att använda sina hjälper,
  • förstärker ryttarens timing och känsla,
  • ökar framåtbjudningen med hjälp av bakbensaktiveringen.

Listan går egentligen att göra lång till följd av den bakbensaktivitet som krävs av hästen för att samla sig i övergångarna. Samlingen leder till ökad styrka och balans, samt bättre lyhördhet.

Läs även: Hur du samlar din häst

Innan du rider enkla byten

Innan du börjar inlärningen av enkla byten finns det några saker att tänka på. Att lära hästen enkla byten föresätter att hästen kan göra följande två övergångar:

  • skritt till galopp,
  • galopp till skritt.

När hästen kan göra båda överkångarna korrekt och avslappnat med en bibehållen tre-taktsrytm och framåtbjudning i samling kan du sätta ihop dem och påbörja inlärningen av enkla byten.

Ryttaren behöver ha förståelse för och kunna använda sina hjälper på ett tydligt och effektivt sätt för att hästen ska förstå vad den ska göra. Ryttaren bör kunna rida halvhalter, ha förståelse för eftergift, säte- och vikthjälperna och hur man rider med benen.

Läs även: Hur man fattar galopp

Vart ska man rida enkla byten?

På dressyrtävling har du inte möjlighet att välja vart du ska rida dina enkla byten eftersom du behöver följa dressyrprogrammet för en rättvis bedömning. Men på träning har du lyxen att rida dem var som helst.

Om det är i början av processen att lära hästen enkla byten bör du göra det så lätt som möjligt för hästen att förstå ryttarens hjälper och svara på förhållningarna korrekt.

Det enklaste sättet att lära hästen enkla byten är med hjälp av en åttvolt eftersom det hjälper till att engagera och balansera hästens galopp. Riktningsbytet mellan volterna hjälper till att få rätt galopp vid byte av ledande ben.

Enkla byten går att rida med hjälp av olika ridvägar. Här kommer två förslag, ett lite enklare och ett mer avancerat. Anpassa efter hästens utbildningsnivå.

Åttvolt

Enkla byten görs lättast på en åttvolt.

Rid en halv 10-meters volt till vänster i galopp – övergång till skritt – övergång till galopp och fortsätta rida en halv 10-meters volt till höger.

Rak linje

Enkla byten går att rida på rak linje, men är mer utmanande eftersom du måste byta galopp utan hjälp av att ändra riktning.

Enkla byten på linje passar därför mer erfarna ekipage och rekomenderas inte vid inlärning.

Hur man rider enkla byten (steg för steg)

Enkla byten kräver att hästen är lydig och att ridningen är väl planerad av ryttaren. Börja med att värma upp hästen och se till att den är lyhörd och uppmärksam på arbetet innan ni börjar öva på enkla byten.

Bestäm redan innan vart du ska rida dina övergångar och planera din ridning väl. Det gör det lättare för både dig och hästen att vet vad som förväntas vart.

Enkla galoppombyten på åttvolt

Så här rider du enkla byten:

  1. Rid en åttvolt (där vardera volt är cirka 15 meter) på mitten av ridbanan i galopp.
  2. När du närmar dig mitten av åttvolten förbereder du hästen för en övergång till skritt genom att samla den med hjälp av sätet, skänkeln och halvhalt.
  3. Rid en övergång till skritt genom att flytta ditt yttre ben till neutral position, sitt djupare ner i sadeln, krama om tygeln och sluta följ hästens rörelse med höfterna.
  4. Mjukna i handen och rid in skritten med sätet, skritta 4-6 steg.
  5. Forma hästens kropp runt nya innerskänkeln och led med nya innertygeln för att ställa hästen i hals och nacke.
  6. När hästen är balanserad och redo fattar du galopp genom att flytta bak ytterskänkeln något bakom sadelgjorden och smacka.
  7. Rid galoppen med framåtbjudning för att undvika att hästen tappar kontakten med tygeln eller blir framtung.

3 Vanliga misstag när man rider enkla byten

Det finns en del problem och missförsånd som kan uppstå vid enkla byten. Här går vi igenom de tre vanligaste och vad du kan göra för att undvika dem.

Hästen faller fram på bogarna

Ett vanligt misstag som sker vid enkla byten är att hästen faller fram på boagarna vilket gör att den tappar samling, framåtbjudning och bakbensengagemang.

Det inträffar vanligtvis när den initiala galoppen är obalanserad, som i sin tur leder till att hästens vikt hamnar på bogarna i övergången till skritt – vilket gör det svårt att få in hästens bakben under kroppen och lyfta framdelen i förberedelsen till ny galopp.

Lösning: Det bästa sättet att undvika att hästen faller fram på bogarna är genom att förbereda övergången väl i förväg. Se till att hästen är välbalanserad och i en viss grad självbärande innan du begär övergången till skritt eller galopp.

Läs även: 6 övningar för att stärka hästens bakdel

2. Hästen travar i övergångarna

Om hästen travar i övregången mellan skritt-galopp eller galopp-skritt kan det bero på flera anledningar, men oftast orsakas det av spänning, förväntan och/eller att ryttaren rider med för mycket hand.

Lösning spänning: Om hästen inte är mentalt och fysiskt avslappnad kommer den inte behålla en korrekt och tydlig 4-taktig skritt. I så fall behöver du se till att hästen är avslappnad innan du försöker övningen igen. Här kommer några relevanta lästips:

Lösning förväntan: Hästar är smarta djur, men ibland även lata. Det är lättare för en häst att göra övergången mellan galopp till skritt med travsteg eftersom det inte kräver att den trampar in bakbenen under sig.

Efter några försök börjar hästen lära sig att du ber om övergång från skritt till galopp och kan börja trava på den platsen. Om det sker, försök att variera övningen genom att utföra övergångarna på olika ställen och vaiera mellan olika gångarter.

Lösning för mycket hand: Om ryttaren rider med för mycket hand i övergången kan hästen bli spänd och hänga sig i handen, vilket leder till travsteg i övergången. Mjukna i handen och använd istället sätes- och vikthjälperna.

3. Hästen fattar fel galopp

Att hästen fattar fel galopp vid enkla galoppbyten beror på att hästen inte är nog förberedd för den nya galoppen. Det kan bero på att ryttaren inte varit tydlig nog eller att hästen är stel i sin kropp och svår att ställa om.

Lösning: Se till att ställa om hästen i skritten så att den nya riktningen är tydlig. Var tydlig med dina galopphjälper och önskad galoppfattning genom att placera inre benet vid sadelgjorden, yttre skänkeln bakom sadelgjorden och vikten på det inre sittbenet.

Läs även: Hur man rider med ben och skänkel


Följ ryttarens.se på sociala medier


Sammanfattning

Enkla byten är en övergång mellan galopp-skritt-galopp där hästen byter galopp och varv. Övningen kräver att hästen sätter sig på bakbenen och är ett bra sätt att samla hästen och förbereda den för ”riktiga” galoppombyten.

Övningen förbättrar hästens helhetsbalans, styrka, samling och förmåga att vara självbärande, vilket har positiv påverkan på hästens galopp.

När du introducerar övningen är det lättast att använda sig av en åttvolt där fokuset är kvaliten på övergångarna snarare än antalet skrittsteg mellan galoppen.

Kom ihåg att enkla byten rids mer från sätet och benen än från handen. Lycka till!

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg