Hur man får hästen att länga stegen


På samma sätt som en häst kan samla sig och korta stegen kan hästen också länga ut sina steg, vilket kallas att hästen länger stegen.

I dressyrtävlingar blir du redan på låg nivå ombedd att visa att du kan länga ut din hästs steg i skritt, trav och galopp.

De allra flesta hästar har en imponerande naturlig förlägning, kanske har du sett din häst springa lös i hagen och förundrats över den vackra gångarten och frågat dig vart den är när du sitter på ryggen? Tja, den glada nyheten är att det går att rida fram!

Vissa hästar har mer naturligt än andra att länga sina steg, men oavsett naturliga förutsättningar kan alla alltid bli bättre! Aldrig har jag sett en häst med ”för stort rörelseregister”.

I den här artikeln kan du läsa om hur du får din häst att länga på sina steg.

Vad innebär det att förlänga stegen?

Hästar kan röra sig i olika gångarter, men även olika tempon i respektive gångart. En häst kan gå mycket samlad med stegen uppåt (till och med röra sig på stället i en piaff), men kan också länga sina steg framåt.

Förlängda steg är en variant av skritt, trav och galopp som är mellan arbetsgång och mellangångarter. I den förlängda gångarten ska hästen arbeta i medelgångarterna utan att ändra för mycket på sin takt eller balans i gången.

När en häst förlänger sina steg så förlänger den hela sin kropp och täcker mer mark per steg genom att sänka ryggen, bibehålla stöd på bettet, aktivera bakbenen för maximal framåtbjudning, samtidigt som den bibehåller samma rytm, takt och balans i gången.

Det innebär att hästen inte går snabbare i sin rytm när den förlänger sina steg, utan tar sig bara längre stäcka per steg på grund av reglerad steglängd. Takten förblir densamma.

Läs även: 6 Lösgörande ridövningar

Vad dressyrdomarna bedömer

I dressyrprogram letar domaren efter följande punkter under en förlängning:

  • Korrekt, jämn rytm
  • Korrekt, jämnt tempo
  • Ökad marktäckning på både bak och framben
  • Hästen förblir balanserad på bakbenen
  • Hästen förblir rund över rygglinjen
  • Hästen söker och bibehåller stöd på bettet
  • Tydliga, balanserade, mjuka övergångar in och ut ur förlängningen

Om du kan visa allt detta ska du få en mycket bra bedömning, även om din hästs gångarter inte är särskilt extravaganta.

Vanliga fel som syns i förlängningen inkluderar:

  • Hästen bryter rytm, t.ex. går över i galopp under mellantrav
  • Stegen blir oregelbundna
  • Hästen ökar hastigheten (springer)
  • Hästen höjer huvudet
  • Hästen blir framtung
  • Hasorna hänger efter
  • Hästen förlänger fram men inte bak
  • Hästen blir för kort i halsen och förlänger inte sin ram
  • Hästen tappar balansen in och ut ur övergångarna

De flesta av dessa misstag sker om ryttaren försöker ”skjuta iväg” hästen in i den ökade gångarten utan att först upprätta en god balans, framåtbjudning och kontakt med bettet.

Vissa ryttare tror också att det är bättre att inte visa någon skillnad alls i stegen och nöja sig med en säker ”5” än att riskera ett misstag. Men det är inte en så bra strategi, eftersom oförmågan att förlänga kommer att återspeglas i samlingsbedömningen för gångarter, liksom i de enskilda momenten i testet.

Läs även: Hur man rider en häst i form

Travhästar är expert på at länga stegen

Innan du lär hästen länga stegen

Innan du lär din häst att förlänga stegen behöver du som ryttare ha koll på vissa grundläggande saker för att kunna hjälpa hästen.

  • Ryttaren behöver ha en säker, självständig och balanserad sits som kan följa hästens rörelse. Om du klämmer med benen och spänner kroppen kan du ge missvisande signaler till hästen.
  • Ryttaren behöver ha en följsam och stilla hand som tillåter hästen att stäcka ut och ned huvud, nacke och hals. Om handen är stötig och glappar eller fast och hård kommer inte hästen att söka kontakt på bettet och kunna jobba igenom hela kroppen för att förlänga stegen.
  • Ryttaren behöver kunna rida korrekta halvhalter för att rida tempoväxlingar i balans.
  • Ryttaren behöver veta hur man engagerar hästens bakben för att ”ladda upp” energin i bakbenen innan stegen förlängs med hjälp av ryttarens elastiska kontakt med den något framåtställda handen.

Läs även: Skillnaden på att vara pigg och ha framåtbjudning

Hur du rider en förlängning i stegen

När du ska länga hästens steg är det viktigt att rida med ”viskningar” istället för ”skrik”. Det innebär att du som ryttare vill göra dina hjälper så diskreta som möjligt och undvika att sparka eller peta sporrarna i sidan på hästen.

Det är viktigt att använda olika hjälper för övergångar och tempoväxlingar för att minska risken för att hästen ska missförstå vad som förväntas av den.

Tänk att du vill rida fram hästen från skänkeln till handen, så att hästens bakben skapar energi som landar i bettet och till ryttarens hand.

Hur du länger hästens steg:

  1. Rid i valfri gångart i ett aktivt och rytmiskt tempo där hästen är uppmärksam och responsiv på dina hjälper.
  2. Börja med att gradvis öka impulsen från skänkeln samtidigt som du behåller tempot och energin genom att be om halvhalter.
  3. Rid hästen ur en sväng eller snett igenom ridbanan, undvik att rida mot en vägg.
  4. Håll hästen rak och släpp fram handen något. Be om att hästen tar några större steg utan att tappa energin.
  5. Be hästen gradvis att förlänga stegen med bibehållen tempo och rytm genom att sträcka fram handen något och följa med i höfterna. Var försiktig så att du inte lutar dig bakåt för att försöka driva hästen eftersom det kan orsaka obehag i hästens rygg.
  6. När du vill rida tillbaka till den tidigare gångarten, sitt rakt i sadeln, krama hästen med benen och håll händerna nära kroppen för att bibehålla energin.

Försök att under hela övningen bibehålla en kontakt i tygeln och energi i bakbenen, så kallt framåtbjudning. Framåtbjudningen är ett absolut måste för att kunna reglera hästens tempo med bibehållen balans.

Börja att rida de förlängda stegen i lätt sits istället för att sitta ner, detta för att undvika att hästen spänner sig och blir motsträvig.

Läs även: Hur du håller dina skänklar still

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg