Ryttarens

Hur man rider öppna

Ridövningen öppna är en utmärkt övning för att förbättra hästens balans, engagemang och laterala smidighet. Övningen är också användbar som introduktion för bland annat halvpiruetter.

Öppnor och slutor kan kännas som avancerade övningar när man ser dem första gången. Därför kommer vi här att bryta ner övningen öppna, för att se vad det egentligen innebär. Hur man rider det och vilka fördelar som kommer av att applicera det i hästens vardagsridning.

Läs även: Hur man rider öppna på volt

Vad är öppna?

Öppna heter på engelska ”skuldra in” vilket beskriver rörelsen väl. Det är en sidvärtsrörelse som utförs på tre spår när hästens skuldra förs innanför spåret samtidigt som bakdelen förblir kvar på spåret.

I en öppna är hästens inre framben på det innersta spåret, hästens yttre framben och inre bakben på mittenspåret och hästens yttre bakben på det yttersta spåret. Rörelsen kan utföras i både skritt, trav och galopp, på rakt eller diagonalt spår samt på volt.

Hästen ska böja kroppen runt ryttarens innerben med nacken böjd åt insidan, bort från färdriktningen. Det enklaste sättet att träna öppna på är att använda sig en tiometersvolt i hörnet som leder in hästen med korrekt böjning i hals, nacke och sida när den sedan fortsätter ridas rakt längs med långsidan.

Läs även: Hur man rider med säte-och vikthjälperna

Hur skiljer sig en öppna från en skänkelvikning?

För ett otränat öga kan en skänkelvikning och en öppna se ut att vara samma rörelse, vilket det inte är. En öppna och en skänkelvikning är båda sidorörelser i ridning, men de utförs på olika sätt och har olika syften.

Skillnaden mellan öppna och skänkelvikning är framförallt hur hästen i en skänkelvikning tar sig från ett spår till ett annat genom att korsa fram och bakben, medan en öppna innebär att hästen är kvar på två spår och endast korsar sina framben. Öven böjningen i kroppen skiljer rörelsena åt.

Läs även: Hur man rider skänkelvikning

Fördelarna med öppna

Det finns många fördelar med att rida öppna på sin häst. Ryttaren lär sig att separera hästens framdel från bakbenen utan att tappa bogarna, vilket i sin tur gör det enklare att vända hästen på ett balanserat tillvägagångsätt.

Det är också mjuk-och lösgörande vilket kan hjälpa hästen att utveckla sina gångarter och lyfta på sina framben vilket är värdefullt i både hoppning och dressyr.

Här är några av fördelarna med öppna:

  1. Förbättrar hästens smidighet tack vare böjning och sträckning i sidorna.
  2. Utvecklar hästens balans och koordination tack vare viktfördelningen.
  3. Ökar hästens styrka då hästen behöver använda sina bakben mer effektivt.
  4. Förbättrad samling då hästen lär sig bära mer vikt på bakbenen.
  5. Förbättrad kommunikation mellan häst och ryttare.

Läs även: Hur du samlar en häst

Hur man rider öppna

I en öppna ska hästen böja sig lite i innersidan, bort från färdriktningen. Det enklaste sättet att lära sig och hästen att rida öppna är att använda sig av en 10 meters volt på kortsidan av ridbanan, då böjningen i en öppna ska vara desamma som böjningen i en 10 meters volt.

  1. Börja med att rida en 10 meters volt i hörnet av kortsidan.
  2. Böj hästen naturligt runt ditt innerben och se till att hästen är ställd i innersidan.
  3. När du når väggen, gör en halvhalt, placera innerbenet vid sadelgjorden och flytta både dina händer något mot insidan av hästens hals.
  4. Placera ditt yttre ben bakom sadelgjorden för att aktivera bakbenen.
  5. Rid framåt och behåll vinkeln i öppnan genom att stäcka på yttertygeln för att undvika att hästen skjuter ut ytterbogen.
  6. Använd yttertygeln för att indikera att hästen fortsätter längst med långsidan medan innertygeln håller hästen mjuk och lagom böjd.
  7. I en öppna ska din överkropp vara vänd mot hästens inre öra och det inre sittbenet ska ha lite mer tyngd än det yttre.
Vinkel i öppna = hästens yttre bog i linje med ryttarens tyngdpunkt

För att hitta lagom mycket tvärning i en öppna brukar man säga ungefär 30 graders vinkel, vilket motsvarar vinkeln på en 10 meters volt. En annan riktlinje är att ryttarens tyngdpunkt ska vara i linje med hästens ytterbog. (Se bild)

Läs även: Hur man håller skänklarna still när man rider

Ryttarens position i öppna

Det är viktigt att sitta korrekt i sadeln för att på ett tydligt sätt kommunicera till hästen vad du som ryttare förväntar dig av den. Innan du rider en öppna bör du vara medveten om hur du använder dina hjälper.

För att sitta korrekt i sadeln i en öppna behöver du ha koll på följande punkter:

I en öppna ska ryttarens överkropp ha samma vinkel och riktning som hästens bogar. Ryttarens tyngdpunkt i sadeln kamnar tack vare hästens böjning i kroppen på inre sittbenet.

Läs även: Den ultimata sitsguiden


5 Vanliga misstag när man rider öppna

Som med allt annat finns det massa misstag att lära sig av. Det bästa är dock att veta vad man ska undvika att göra redan innan man sätter sig i sadeln, eftersom det besparar häst och ryttare både tid och förtroende för varandra.

Här kommer därför 5 vanliga misstag när man rider öppna och hur man kan lösa/undvika dem!

1. Hästen saknar böjning

En hästen går rak i kroppen när ryttaren försöker rida en öppna kan det bero på brist i kommunikationen (att hästen helt enkelt inte förstår vad den ska göra), eller på begränsningar i rörelserna på grund av stelhet.

Lösning: För att böja hästens nacke och hals behöver ryttaren använda innerskänkeln och leda med den inre tygeln. Ryttaren kan behöva lätta på yttertygeln för att minska tvärandet och tillåta mer böjning i halsen.

2. Hästen böjer i halsen men är rak i sidorna

Det är inte ovanligt att se en häst som är smart och lat i en öppna och endast böjer i sin hals, istället för att böja i hela kroppen. Kom ihåg att böjningen på hela hästen ska vara som om den går på en 10 meters volt.

Lösning: För att få hästen att böja mer på kroppen behöver ryttaren använda mer innerskänkel och innertygel. För att hästen inte ska sväga behöver ytterskänkeln förbli drivande framåt och yttertygeln används för att kommunicera halvhalter och undvika överböjning i halsen. Om den begränsade böjningen i sidorna beror på allmän stelhet kan det vara bra att implementera lösgörande övningar på veckobasis.

3. Hästen böjer för mycket i hals och nacke

Om hästen rids med överdriven böjning i hals och nacke blockeras möjligheten att böja i kroppen, vilket är en förutsättning för att kunna rida en öppna.

Lösning: Undvik problemet genom att vända in hästen i öppnan med mer ytterhjälper och mindre böjning i hals och nacke. Tänk dig att du plockar in hela hästens framdel innanför spåret, inte bara styra in halsen.

4. Hästen tappar takten

Om hästen tappar taken i öppnan beror det vanligtvis på att hästen blir framtung. Det innebär att den går för mycket på sina framben och tappar framåtbjudning och bakbensaktivitet.

Lösning: Tappar hästen takten i öppnan kan en lösning på problemet vara att bli snabbare i sina skänklar och låta hästen ta kortare och mindre tvära steg tills balansen och framåtbjudningen återupptas. Det kan också lösa sig med hjälp av en korrekt position i sadeln, läs nedan.

5. Ryttaren sitter snett i sadeln

Ett vanligt misstag som kan ses i öppna är att ryttaren inte använder sina säte-och vikthjälper korrekt, utan sitter snett i sadeln. Den ojämna sitsen begränsar hästens rörelse och kan göra det svårt för hästen att trampa under sig och få en ärlig framåtbjudning i öppnan.

Lösning: Ryttarens axlar och höfter bör vridas lätt inåt för att vara parallella med hästens bogar så att den yttre höften och axeln rör sig framåt som om du färdades på en diagonal linje bort från väggen.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst


Följ ryttarens.se på sociala medier


Exit mobile version