Ryttarens

Hoppa Vattengrav – Steg För Steg & Allt Du Behöer Veta

Vattengrav är en typ av längdhinder, som får finnas i LA klasser och högre för ponny och för häst i 1,10 klasser och högre. Många hästar tycker det är läskigt med vattenhinder, min var en av dom. Jag har därför samlat mina bästa tips för att få hästen att hoppa vattengrav!

This trick made my horse jump water for the first time (teamwork makes the dream work)
Kurre hoppar vattengrav för första gången!

Hur Du Får Din Häst Att Hoppa Vattengrav

När du börjar träna vatten med din häst är det viktigt att börja lätt. Hoppa inte en vattengrav innan hästen är säker på vattenmattan.

1. Börja från början – stega successivt upp

 1. Börja med att bara cirkulera runt en vattenmatta. Här behöver ni inte gå nära. Rid i en stor volt runt tills hästen börjar slappna av. Trav är en gångart att rekommendera.
 2. Få hästen närmare mattan. När hästen kan trava runt vattenmattan avslappnat kan ryttaren börja lägga in små volter och vända igenom den stora volten för att successivt få hästen närmare mattan.
 3. Rid ann mot mattan. När hästen är avslappnad med att rida runt mattan kan vi börja rida ann mot den.
 4. Använd inramning. När du ska rida an mot ett vattenhinder kan det vara smart att ha bra inramning i form av bommar eller personer på sidan av hindret.
 5. Ta hjälp av bommar. Trava gärna mot hindret första gången. Det kan vara fördelaktigt att använda en eller flera travbommar innan för att hjälpa hästen inför det lilla hindret.
 6. Använd dina hjälper. Håll om med skänklarna och våga kicka till hästen innan hindret lite lätt med skänkeln för att övertyga den om att ni ska hoppa. Rid ann hindret med en god kontakt i munnen, men var snabb med att ge eftergift (det kan bli ett stort språng första gången) Var noga med att berömma efteråt!

När hästen väl hoppar vattenmattan, upprepa upprepa och upprepa. Se till att det är enkelt innan du ger dig ann vattengraven.

När det väl är dags för vattengraven kan du göra samma sak som med vattenmattan. Börja enkelt och trappa sedan upp succesivt. På så sätt kan du bygga upp en god tillit och självförtroende för din häst.

Läs även: 5 Förtroendeövningar Med Din Häst (Så Får Du Hästen Att Lita På Dig)

2. Du Är Ledaren Och Tryggheten

Du som ryttare bör inte visa för din häst att du är nervös om så är fallet. Det är viktigt att du är trygg och bestämd i din ridning. Har ni inte denna relationen bör ni vänta med att hoppa vattenhindret då det lägger grunden för att ni ska lyckas. Om du känner dig osäker kan du be någon annan hoppa din häst över vattenhindret.

Läs även: 6 Anledningar Till Varför Din Häst Inte Vill Hoppa – & Tips För Att Lösa Problemen

Anridning Mot Vattengrav

Eftersom vattengrav är ett längdhinder krävs det en stor galopp mot hindret.

Det är viktigt att du som ryttare stöttar hästen hela vägen mot hindret genom att hålla om med benen och skänklarna och ha ett stöd i bettet. Det kräver både stadig skänkel och hand. Ett vanligt misstag är att ryttaren lägger fram handen för tidigt, vilket kan skapa en osäkerhet hos hästen.

Som ryttare krävs det också att du är lite mer bestämd än när ni hoppar ett vanligt hinder. Galoppen bör längas inför vattenhindret för att hästen ska ”räcka till” över det. Tanken är att hästen ska hoppa långt och inte högt på detta hinder.

Sex Snabba Tips För Att Få Din Häst Hoppa Vattengrav

 1. Träna ofta. Om din häst är rädd för vatten kan det vara en bra ide att träna ofta. Vattenmattor av olika slag kan vara med varje ridpass och till och med ligga i hagen. Du behöver inte hoppa högt utan låt hindret vara lågt och försök att få din häst känna att det är enkelt och roligt. Var nog med att berömma!
 2. Använd draghjälp. Precis som på videon ovan kan man använda en trygg häst som draghjälp för att hoppa över vatten.
 3. Träna i Trygg miljö. Se till att hästens första kontakt med vatten är hemma och inte på tävling. Träna hemma i lugn och ro så att hästen känner sig trygg och säker och kan hoppa vattnet med självförtroende.
 4. Var trygg i din ridning. Som ryttare är det viktigt att du håller dig lugn och inte blir arg på din häst. Var konsekvent och tydlig och visa att du är ledaren.
 5. Våga ta hjälp. Var inte rädd för att ta hjälp av en mer erfaren ryttare som kan hjälpa er över vattnet de första gångerna.
 6. Vänj hästen. Cirkulera runt vattnet utan att göra en grej av det. Rid i 8or och cirklar. Ställ in mot vattnet och bort från vattnet, så att hästen vänjer sig med att det är där innan det är dags att hoppa.

När Börjar Man Hoppa Vattengrav På Tävling?

Vattengrav är en hindertyp som kommer i de högre klasserna eftersom det kräver en viss skicklighet att rida på. Som ryttare krävs det att du kan se vart din häst ska hoppa av och därefter kunna justera din anridning mot hindret för att hästen ska hoppa av på rätt plats för att klara hindret felfritt.

Läs mer om anridning till hinder här.

Vattengraven kan finnas med på tävling från:

Hur lång är en vattengrav?(Vattengravens mått)

I TR är vattenhindrets längd specificerat för varje klass. I lägsta klassen får längden på vattengraven vara:

För ’hinder med vatten’ gäller samma längd som för motsvarande hinder utan vatten.

Längsta tillåtna måttet på vattengrav för häst:

1,10 klass = 2,00 meter

1,20 klass = 2,50 meter

1,30 klass = 3,00 meter

1,40 klass = 3,50 meter

1,50 klass = 4,00 meter

1,60 klass = 4,50 meter

Längsta tillåtna måttet på vattengrav för B,C,D – ponny:

Lätt A = maximalt 2,00 meter

Msv B = maximalt 2,50 meter

Msv A: Kategori C och D = maximalt 3,00 meter.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Exit mobile version