Hur Du Hoppar Studs Med Din Häst


Studs är en bra hoppövning för att förbättra ryttarens noggranhet och kontroll, samt stärka din hästs muskulatur i framförallt gluteus och hamstrings. Hästen får också träna upp sin styrka, rörelsefrihet, balans och självförtroende, vilket gör studs till en bra övning för både hopp och dressyrhästar.

Studs hoppas genom att ställa upp hinder med relaterat avstånd efter varandra, på böjt eller rakt spår, som ekipaget sedan rider an mot i en lugn och jämn galopp. Hästen tar 0 galoppsprång mellan studsen, vilket innebär att hästen bara nuddar marken med frambenen och sedan trycker ifrån med mycket kraft i bakbenen medans ryttaren trycker ner underskänkeln, är följsam i handen och är stabil i sin överkropp.

Här hoppar jag och Eo en variant av studs, med varannan bom på marken och varannan bom upphöjd

Bygga Studs

Innan du börjar hoppa studs behöver du veta hur du bygger fram hindren. Studs hoppas lågt och därför räcker det oftast att använda sockerbitar som hinderstöd.

Hur många studs ska man hoppa?

Hur många hinder du vill ställa upp på rad beror på vad hästen är kapabel att göra, vanligtvis hoppar man 3-5 studs men variationen är oändlig.

Hur långt ska det vara mellan studsen?

Du finner en avståndstabell för studs nedan. Det går dock att göra många olika varianter på studs. Du kan t ex hoppa 3 studs, sen rida 3-6 galoppsprång och sedan 3 nya studs.

Avståndstabell För Studs

Stor häst3,00 – 3,25 meter
D-ponny2,75 – 3,00 meter
C-ponny2,50 – 2,75 meter
B-ponny2,25 – 2,50 meter

Hur Man Hoppar Studs

Uppvärmning: När du ska hoppa studs är det viktigt att värma upp ordentligt innan ni börjar. Se därför till att rida hästen i alla tre gångarterna innan ni börjar, skritt, trav och galopp.

Vad är studs: Studs är flera hinder på rad som ger ”0” galoppsprång mellan, eftersom hästen direkt efter landning ska hoppa igen.

Under träningen: Att hoppa studs kan ge hästen en hel del del träningsvärk och mjölksyra. Se därför till att ta skrittpauser mellan övningen, och hellre att ni hoppar studs ofta men färre språng, än ett pass med många språng.

Syftet med övningen: är att stärka hästens bakdel, vilket gör det till en styrkeövning. Studs hoppas lägre än många andra hinder, eftersom det inte finns något syfte med att hoppa dem högt, det sliter bara på hästen, spara de höga sprången till smartare övningar.

Läs även: Hur ger man hästen eftergift?

Hur Ofta Ska Man Hoppa Studs?

Jag brukar hoppa studs 1-3 gånger i veckan med mina hästar, eftersom det är en bra övning att ha med som ett delmoment i serier eller som uppvärmning för banhoppning. Dessutom är det väldigt kul!

Men som jag skrev ovan, få språng ofta är bättre än många språng sällan!

Att Tänka På När Du Hoppar Studs – Ryttare

Att hoppa studs är jättebra för ryttare som vill träna upp sin följsamhet och sits, eftersom det är enkla relaterade avstånd. Det är också en övning som passar bra att rida utan stigbyglar för att utmana sig och träna upp sin balans.

Som ryttare behöver du tänka på att sitta så stilla som möjligt när du hoppar studs, eftersom hästen kan lösa så mycket som möjligt själv.

När du rider studs behöver du tänka på att:

  • Trampa ner underskänkeln.
  • Låta armarna jobba med eftergiften.
  • Ha blicken uppåt
  • Hålla i dig i manen om du känner dig vinglig.
  • Hålla överkroppen upprätt.

Ett vanligt misstag som sker är att ryttaren upplever att det går för fort över studsen och kastar överlivet framåt och skänkeln bakåt, vilket får hästen att springa ännu snabbare.

Försök istället att sänka handen mellan studsen, sträcka upp överlivet och trycka ner skänkeln. Tänk att du vill stå rakt upp över hindret, som ett ljus, istället för att kasta dig över. Den typen av eftergift behövs inte på dom höjderna som studs är.

Jag och Eo hoppar en kombination av två studs, 4 korta galoppsprång till ytterligare två studs

Anridning Mot Studs

Det går att rida an studs på olika vis. Du kan hoppa dem i sväng, till exempel genom att ha studsen i hörnet eller på en volt, eller hoppa dem rakt. Det går att ha en lång anridning för att öva på anridning och avståndsbedömning, eller en kort anridning för att öva på att svänga och hoppa med kort anridning likt en omhoppning.

Beroende på studsens placering och syfte behöver de ridas ann på olika sätt.

Det kan lätt bli att ryttaren minskar galoppen mycket innan studsen, speciellt om du har en häst som rusar mycket. Försök att undvika att minska inför studsen, eftersom det leder till att hästen tar korta galoppsprång och vill då rusa ännu mer för att kunna nå fram.

Våga istället bibehålla rytmen och galoppsprångens längd, rid mjukt och använd sitsen och rösten så mycket som möjligt när du rider an studsen.

Hoppa Studs På Volt Eller Böjt Spår

Man kan rida studs på volt eller på rakt spår, på volt räcker det oftast med ”sockerbitar” som hinderstöd.

Hästen ska vara formad runt innerskänkeln och följa ett ledande tygeltag. Precis som om du gör en volt utan hinder. Som ryttare är det viktigt att se till att hästen inte tappar yttersidan, vilket kräver att du håller i yttersidan med en sträckt yttertygel och en stadig ytterskänkel.

När du hoppar studs på volt rekommenderar jag att du börjar med 3-4 bommar på marken vid flera tillfällen, tills det känns lätt, då kan ni börja sätta upp små studs och öka höjden efterhand.

Mer övningar:

Vill du läsa mer om grunderna i ridning? Här kan du läsa mer om grunderna, säkerhet och vanliga misstag.

Stärka hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Longering

Utomhus

Nybörjare

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg

[class^="wpforms-"]
[class^="wpforms-"]