Hur man rider öppna på volt


Övningen öppna rids vanligtvis längs med långsidan av ridbanan, men det går också att rida det på en volt. Faktum är att öppna på volt är enklare för hästen och kan därför vara ett bra sätt att introducera öppna på.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att rida en öppna på volt. Du lär dig vad det är för något, vilka fördelarna är att rida öppna på volt, hur du rider det och vilka vanliga misstag du bör undvika.

Vad är en öppna?

”Öppna” är en lateral rörelse som ska utföras i dressyrprogram från och med Medelsvår C. I en öppna rids hästen med framdelen innanför spåret, med bogen på en vinkel av ungefär 30 grader.

Hästen har sina hovar på tre spår i en öppna. Inre frambenet på det inre spåret, yttre frambenet och inre bakbenet på mittenspåret och yttre bakben på det yttersta spåret.

Hästen ska vara formad runt ryttarens innerskänkel och ha en lätt böjning i hals och nacke. Öppna kan ridas i skritt, trav och galopp, men det bästa är att rida den i framåtbjudande trav med en aktiv takt.

Att rida öppnor är ett effektivt sätt att aktiverar hästens bakben, vilket i sin tur leder till förbättrade gångarter och rörelsefrihet i frambogarna, jämnare kontakt på tygeln, förbättrad form och stärkta bakben som underlättar samlingen.

Läs även: Hur man rider öppna

Vad är öppna på volt?

”Öppna på volt” är en dressyrövning som innebär att hästen ska röra sig diagonalt framåt och åt sidan på en volt. Övningens absoluta fokus är att hästen ska gå fram för innerskänkeln, vilket resulterar i en volt.

Öppna innebär att hästens framdel rids innanför spåret medan bakdelen förbli kvar på spåret, samtidigt som hästen är formad runt innerskänkeln. I en öppna på volt görs rörelsen på böjt spår och den viktigaste av ryttarens hjälper är en aktiv innerskänkel för att skapa böjning och bakbensaktivitet.

Öppna på volt är oftast en övning som görs innan man introducerar öppna på rakt spår, eftersom det är lättare för hästen att forma sin kropp runt innerskänkeln på böjt spår än på rakt.

Läs även: 6 Lösgörande övningar

Fördelen med öppna på volt

När öppna utförs korrekt finns det många fördelar med övningen. Tack vare viktfördelningen är det en bra övning för att stärka hästens bakben och minska tyngden på framdelen.

Öppna på volt kan hjälpa till att mjuka upp och böja hästen, förbättra hästens balans och koordination när den rör sig sidledes och framåt samtidigt, men kan också vara ett bra sätt att få in variation på träningen för att hålla hästen engagerad och intresserad av arbetet.

I en öppna på volt rör sig inte hästens framdel lika mycket i sidled som en öppna längs långsidan, vilket gör att stretchingen i bogmuskulaturen inte blir lika stor och passar därför bra för stela hästar.

Slutligen är det också ett bra sätt att förbättra ryttarens utveckling av koordination och balans, då övningen ställer krav på ryttarens sits och förhållningar i hjälperna.

Läs även: Hur man rider en volt

Hur rider man en öppna på volt?

Det finns olika sätt att påbörja en öppna på volt. Målet är alltid att separera framdelen och bakdelen så de rids på olika spår, med framdelen innanför bakdelen.

Det vanligaste sättet är att flytta framdelen inåt och behålla bakdelen på volten. Man kan också flytta ut hästens bakdel med hjälp av innerskänkeln medan framdelen är kvar på spåret.

När du rider en öppna på volt kan det vara till din fördel att börja i skritt, eftersom det är den långsammaste gångarten vilket ger dig mer tid att förstå vad som krävs för att utföra övningen.

Hur man rider en öppna på volt:

  1. Rid i aktiv skritt på en 10-meters volt.
  2. Rotera överkroppen i 30 grader och ta båda dina händer på insidan av hästens hals för att guida hästens bogar inåt.
  3. Mjukna i innertygeln för att skapa böjning i hästens hals. Använd yttertygeln för att reglera böjningen i halsen och förhindra att hästen faller ut med ytterbogen.
  4. Använd innerskänkeln för att forma hästen i insidan av magen samt för att uppmuntra bakbensaktivitet. Använd ytterskänkeln för att förhindra att hästens bakben driver utåt.
  5. Behåll rytmen under hela övningen.
  6. Avsluta övningen genom att rotera tillbaka överkroppen till dess neutrala position och placera hästens bogar tillbaka på ett spår och fortsätt rida framåt.

Kom ihåg att ge det tid och träning. Tänk kvalite framför kvantite! Bättre att hästen tar några korrekta steg i öppnan på volten än att den går en hel volt utan ett enda korrekt steg.

Läs även: Ryttarens hjälper

Hur stor ska volten vara?

När du rider en öppna på volt underlättar det att använda sig av en liten volt till att börja med, eftersom det efterliknar den naturliga böjningen i rörelsen, likt en 10 meters volt. Ju större volt du rider dest mer lik en rak linje blir den, vilket kräver mer tvärning för att uppnå samma böjning och vinkel.

Voltens storlek kan variera från 20-meters volt till 6-meters volt när man rider öppna på volt. En mindre storlek på volten underlättar för både häst och ryttare. 10-meters volt anses lämpa sig bäst för övningen.

En 10 meters volt gör det lättare för hästar att koncentrera sig eftersom det begränsar antalet intryck och lämpar sig därför för oroliga hästar. Den underlättar även för ryttare som rider ”olydiga” och stöddiga hstar edrersom det är enklare att kontrollera vart man är på väg och får en bättre kontroll och lydighet på hästen.

Läs även: Hur man får högre procent i dressyr

3 Vanligaste misstagen när man rider öppna på volt

Som med allt annat krävs det träning för att blir riktigt bra på någonting. Det gäller såklart även nya ridövningar och rörelser.

Men för att bespara dig tid, energi och missförstånd med din häst kan du här läsa om några av de vanligaste misstagen och hur du undviker dem!

1. För mycket tvärning

Ett vanligt misstag när man rider öppna på volt är att hästen har för mycket tvärning, vilket gör att mittpunkten i volten blir mitt framför hästen. I en öppna på volt ska hästens huvud ha voltens mittpunkt snett framför sig.

Blir tvärningen för stor beror det på att hästen saknar framåtbjudning och att hästens bogar inte rör sig framåt, eller att hästen inte är nog lösgjord och mjuk i sina sidor.

Lösning: För att stärka framåtbjudningen behöver ryttaren använda mer skänkel och forma hästens insida med en innertygel som trycker ut den yttre bogen.

2. Volten blir för stor

Det är inte ovanligt att volten blir för stor när man ska rida öppna på volt. Oftast beror det på att hästen saknar framåtbjudning = bogarna rör sig inte framåt och hästen sätter inte bakbenen under magen.

Som ryttare kan det kännas naturligt att minska volten genom att bromsa hästen på yttertygeln och försöka svänga med hästens ytterbog, vilket blir ”fel” när grundproblemet är framåtbjudningen.

Lösning: Om volten blir för stor krävs det framåtdrivande hjälper för att hästen ska orka röra bogarna framåt. Lätta på yttertygeln och använd mycket innerskänkel för att skapa framåtbjudning och bakbensengagemang.

3. Volten blir för liten

Om volten blir för liten när du rider öppna på volt kan du se det som ett bra tecken. Det tyder på att hästen har aktiverade bakben för att orka samla sig, men trots det tar den för små steg med frambenen.

Lösning: För att få volten större behöver du rida ut bogen med hjälp av innertygeln eller spö som förstärkning på innerbogen.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst


Följ ryttarens.se på sociala medier


Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg