Hur du hoppar studs med din häst


Studs är en bra hoppövning för att förbättra ryttarens noggranhet och kontroll, samt stärka din hästs muskulatur i framförallt gluteus och hamstrings. Hästen får också träna upp sin styrka, rörelsefrihet, balans och självförtroende, vilket gör studs till en bra övning för både hopp-och dressyrhästar.

Studs är flera hinder som hoppas efter varandra på böjt eller rakt spår med noll galoppsprång mellan. Det innebär att hästen bara nuddar marken med frambenen efter hindret och sedan trycker ifrån med mycket kraft i bakbenen för att hoppa andra, medans ryttaren trycker ner underskänkeln, är följsam i handen och stabil i sin överkropp.

Läs även: 8 Vanliga misstag när du hoppar studs

Här hoppar jag och Eo en variant av studs, med varannan bom på marken och varannan bom upphöjd

Vad är studs?

Vad är studs? Studs är flera hinder på rad som ger ”0” galoppsprång mellan, eftersom hästen direkt efter landning ska hoppa igen. Studs hoppas lägre än många andra hinder, eftersom det inte finns något syfte med att hoppa dem högt – det sliter bara på hästen, spara de höga sprången till smartare övningar.

Varför ska man hoppa studs? Syftet med övningen är att stärka hästens bakdel, vilket gör det till en styrkeövning. Det är också en bra övning för ryttare som vill träna upp sin följsamhet och sits, eftersom det är enkla relaterade avstånd, samt för att träna upp sin balans genom att hoppa dem utan stigbyglar.

När ska man hoppa studs? Övningen lämpar sig perfekt under säsongens uppbyggnadsfas. Övningen kan hoppas 1-3 gånger i veckan och är en bra övning att ha med som delmoment i serier eller som uppvärmning för banhoppning.

Hur ofta ska man hoppa studs? Studs är en jobbig övning för hästen, därför är få språng ofta bättre än många språng sällan. Anpassa alltid efter hästens förmåga och fysiska förutsättningar. En riktlinje för en vältränad tävlingshäst är att hoppa studs 1-3 gånger i veckan med 10-15 språng per varv och gång.

Kom ihåg! Att hoppa studs kan ge hästen en hel del del träningsvärk och mjölksyra. Se därför till att ta skrittpauser mellan övningen, och hellre att ni hoppar studs ofta men färre språng, än ett pass med många språng.

Läs även: 6 Övningar som förbättrar hästens språngkurva

Innan man hoppar

Innan du hoppar studs med din häst eller ponny krävs en viss grundläggande ridkunskap. Här är några tips på hur du kan förbereda dig inför att hoppa studs första gången.

  • Börja med att känna dig säker i ridningens grunder. Du behöver kunna rida i alla gångarter, svänga och rida övergångar innan du hoppar studs. Det är viktigt att ha en bra grund och känna sig trygg i sadeln innan du börjar hoppa studs.
  • Träna på att hoppa enstaka hinder innan du hoppar studs. Det gör att du tränar upp din egen balans och lär känna hästens beteende och hoppteknik vilket gör att ni får en känsla för varandra.
  • Var noga med att hästen är i god fysisk form och har rätt förutsättningar för att kunna hoppa studs, eftersom det är en övning som kräver en hel del bakbensstyrka.
  • Se till att både du och hästen har rätt och passande utrustning när ni hoppar studs. Att använda ridhjälm är en självklarhet. Hästen behöver en passande sadel, träns och ett bett som hästen trivs med.

Läs även: Ridning för nybörjare

Bygg upp studshinder

Innan du börjar hoppa studs behöver du veta hur du bygger fram hindren. Studs hoppas lågt och därför räcker det oftast att använda sockerbitar som hinderstöd. Två sockerbitar eller hinderstöd och en till två bommar räcker gott och väl per studs.

Hur många studs ska man hoppa?

Hur många hinder du vill ställa upp på rad beror på vad hästen är kapabel att göra. Det är vanligt att placera mellan 3-5 studs i en serie, men variationen är oändlig och bör anpassas efter ekipagets förmåga.

Exempel på studskombinationer:

  • 2-3 studs följt av X antal galoppsprång för att sedan hoppa 2-3 studs igen.
  • 2 studs följt av 1 galoppsprång följt av ytterligare 2 studs.
  • En åttvolt med 3 studs på mitten.
  • En åttvolt med 2-4 studs per båge.

Hur högt ska man hoppa studs?

Studs är en styrkeövning som inte behöver hoppas högt för att fylla sin funktion. Spara de höga höjderna till andra övningar för att minska slitage på hästens senor och ligament.

Hur högs studs ni ska hoppa beror på din och hästens erfarenhet. För en nybörjare kan det vara lämpligt att börja med studs som är mellan 30 och 50 centimeter höga, medan en mer erfaren ryttare och häst kan hoppa studs som är mellan 50 och 80 centimeter höga.

Välj en hinderhöjd som passar dig och hästens utbildningsnivå. Att hoppa studs som är för höga kan vara farligt både för dig och hästen. Var tålmodig och öka svårighetsgraden succesivt när du, tillsammans med din häst, känner er redo.

Hur långt ska det vara mellan studsen?

I avståndstabellen finner du det avstånd som ska vara mellan bommarna i studsen. Lägg bommarna på marken när du stegar eller mäter upp avståndet och lägg sedan upp dem på sockerbitar eller hinderstöd.

Stor häst3,00 – 3,25 meter
D-ponny2,75 – 3,00 meter
C-ponny2,50 – 2,75 meter
B-ponny2,25 – 2,50 meter
Avståndstabell studs

Hur man hoppar studs

När du byggt upp studsen och förberett dig och din häst med rätt utrustning är det dags att börja hoppa. Du behöver inte vara nervös! Se till att ha koll på följande moment innan du hoppar studs så kommer det gå lysande!

Annridning

Annridningen till studsen kan ske på olika vis. Du kan hoppa dem i en sväng genom att ha studsen i ett hörn eller på en volt, eller hoppa dem rakt på till exempel medellinjen, långsidan eller snett igenom.

Om du vill hoppa på volt eller böjt spår ska hästen vara formad runt innerskänkeln. Precis som om du gör en volt utan hinder. Som ryttare är det viktigt att se till att hästen inte tappar yttersidan, vilket kräver att du håller i yttersidan med en sträckt yttertygel och en stadig ytterskänkel.

Det går att ha en lång eller en kort anridning mot studsen. En lång anridning för lämpar sig för att öva på anridning och avståndsbedömning eller en kort anridning för att öva på att svänga och hoppa med kort anridning likt en omhoppning.

Hoppning

  1. Börja med att värma upp hästen i skritt, trav och galopp i både höger och vänster varav.
  2. Se till att hästen bjuder framåt och har aktiva bakben innan du rider mot studsen.
  3. Trava eller galoppera i ett jämnt tempo mot första hindret i studsserien.
  4. Håll om med skänklarna och sträck tygeln för att rama in hästen.
  5. Placera blicken dit du ska.
  6. Ställ dig rakt upp i stigbyglarna, trampa ner underskänkeln, undvik att falla fram med överkroppen.
  7. Handen ska vara låg och följsam under hela serien.
  8. Låta armarna jobba med eftergiften.

Läs även: Hur ger man hästen eftergift?

Jag och Eo hoppar en kombination av två studs, 4 korta galoppsprång till ytterligare två studs

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg