Hur man rider en volt


Oavsett vilken nivå du tävlar på inom dressyr kommer du som ryttare att mötas av volter i olika storlekar och kombinationer. Volter är en ridväg formad som en cirkel och används för att testa hästens balans, liksidigt samt smidighet i böjning och är en viktig del i bedömningen.

Du kan aldrig träna för mycket på volter. Men… Vad är då en bra volt? Hur rider man den och vad ska man tänka på för att få så höga poäng som möjligt i dressyr?

Läs även: Hur man rider hästen i form

Emilia och Lucille i en 20-meters volt

Voltens storlek

När du rider volter i dressyrprogram är det otroligt viktigt att vara noggrann. Ryttaren behöver planera voltens storlek och se till att hästen bibehåller samma böjning genom hela volten.

I dressyrprogram finns volter i tre olika storlekar. 10-meters volter, 15-meters volter och 20-meters volter. För att veta hur stor volten är kan man använda sig av bokstäverna på ridbanan.

  • I en 10-meters volt från långsidan ska hästen ta ett par steg på långsidan och ett par steg på medellinjen. Från kortsidan ska hästen vara 5 meter från båda långsidorna.
  • I en 15-meters volt ska hästen vara 2,5 meter från långsidan.
  • I en 20-meters volt ska hästen ta ett par steg på vardera långsida för att uppnå rätt dimension på cirkeln.
10-meters volt
15-meters volt
20-meters volt

Det är viktigt att rida korrekt storlek på volten när man tävlar i dressyr, eftersom det är ett sätt för domaren att bedöma hur lyhörd och lydig hästen är för ryttarens hjälper.

Tänk på: Det kan vara bra att tänka på att de flesta ridbanorna har måtten 20×40 eller 20×60. Det innebär att kortsidan är 20 meter, vilket kan vara bra att förhålla sig till när man rider volter.

Läs även: Hur man rider snett igenom

Hur man rider en volt

När du rider en volt är det viktigt att hästen har framåtbjudning, går i ett bra tempo och har en jämn böjning genom hela volten. Ju mindre volt, ju mer böjning behöver hästen ha i kroppen.

  1. Placera din inre skänkel något framför hästens sadelgjord för att bibehålla takten och engagemangen i frambenen.
  2. Placera den yttre skänkeln något bakom sadelgjorden för att skapa aktivitet i bakbenen samt förhindra att bakbenen flyter ut från volten.
  3. Led lite med innerhanden genom att vinkla tummen mot mitten av volten för att begära ställning och böjning i hästens nacke.
  4. Använd ytterhanden och halvhalter för att kontrollera tempot och förhindra för mycket böjning som kan leda till att hästens ytterbog åker utåt.
  5. Håll höfterna och axlarna parallella med hästens bogar.
  6. Håll kroppen upprätt och blicken dit du är på väg i volten.

Det kan vara bra att använda olika typer av ”märken” när man tränar på volternas storlek. Till exempel genom att använda ridhusets bokstäver eller ställa ut koner som gör det lättare att förhålla sig till dimensionerna.

Som i alla övningar krävs det att ryttaren rider med benen för att skapa bakbensaktivitet och framåtbjudning i hästen.

Läs även: 6 Ridövningar för nybörjare

Hur man byter volt

Ibland händer det att ridlärare eller tränare ber sina elever att byta volt, vilket innebär att man byter till en annan volt i ridhuset eller på ridbanan. Till exempel om ridhuset är 20×40 meter kan det pågå två volter samtidigt i ridhuset.

Att byta volt kan i det fallet innebära att ryttaren förflyttar sig från volten vid A till volten vid C.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg