Skillnaden på samlad-, mellan-, förlängd- & fri skritt


I dressyren är skritten en viktig gångart som inte bara används som en förflyttning för att ta sig från punkt A till B, utan också som en bedömning av hästens förmågor.

Dressyrryttare tränar intensivt på att förbättra hästens skritt och dess förmåga att reglera skritten, eftersom det finns flera varianter av skritt som bedöms under tävlingar; samlad-, mellan-, förlängd- och fri skritt.

Det är viktigt att visa tydlighet i växlingarna mellan dem. Det ska alltid synas en tydlig skillnad i hästens form och steglängd (övertramp) mellan de olika varianterna av skritt.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de olika typerna av skritt som bedöms i dressyr: samlad skritt, mellanskritt, ökad skritt och fri skritt. Vi kommer att gå igenom skillnaderna mellan dem och vad som krävs för att utföra dem på ett korrekt sätt.

Hur skrittar hästen?

När hästen går i skritt sätts hovarna ner i en bestämd följdordning som kallad skrittmönster. Hästens rörelse i skritt består av fyra taktmässiga steg, där varje ben sätts ner i följande ordning:

  1. Vänster bakben
  2. Vänster frambeen
  3. Höger bakben
  4. Höger frambeen

När samma sidas fram-och bakben rör sig med samma eller nästan samma takt, är skritten inte ren
(fyrtaktig), utan blir ”passgång” eller ”passaktig”. Denna oregelbundenhet beaktas som ett allvarligt fel
vid bedömning av gångarten.

När hästen skrittar är det viktigt att uppvisa en renhet, regelbundenhet och frihet i stegen. Hästen ska vara lätt i framdelen och balansera majoriteten av sin vikt på bakdelen för att skapa en energisk framåtbjudning.

Hästen ska gå i form med en mjuk kontakt mellan hästens mun och ryttarens hand utan spänning eller motstånd, som ger intryck av att rörelserna sker frivilligt och enekelt genom lydighet, lugn och uppmärksamhet på ryttarens hjälper.

Läs även: 5 Ridövningar i skritt

Samlad skritt

I samlad skritt är hästen mer samlad än i normal skritt, vilket innebär att den visar en högre grad av balans och engagemang i sina bakben samtidigt som stegen blir högre och kortare, vilket gör det möjligt för hästen att röra sig mer vertikalt än horisontellt.

För att rida samlad skritt krävs det en mjuk kontakt i tygeln mellan hästens mun och ryttarens hand. När hästen är samlad har den engagerade och aktiva bakben som trampar långt in under hästens kropp, vilket gör att hästen balanserar sig på bakbenen och blir lätt i sin framdel.

Man kan nästan beskriva det som att hästen ser lite lätt ihoptryckt ut när den skrittar samlat. Ju mer samlad den är, ju mer ”sätter den sig” på sina bakben och kommer upp med nacke och hals.

En sak att se upp för när man samlar sin häst är att inte huvudet går bakom lod, även kallat ”bakom hand”, eftersom det är en indikation på att hästen inte tar stöd i bettet eller jobbar korrekt med sina bakben.

Sammanfattning:

  • Samlad skritt innebär att hästen balanserar och ”sätter” sig på bakbenen
  • Hästens framdel kommer upp och nacken blir hästens högsta punkt
  • Stegen blir högre och kortare vilket gör att hästen rör sig mer vertikalt
  • Det är lätt att huvudet hamnar bakom lod, vilket indikerar felaktigt arbete med bakbenen

Läs även: Hur du samlar din häst

Mellanskritt

Den ”vanliga” skritten kallas inom dressyr för mellanskritt. I mellanskritt ska hästen skritta avspänt och energiskt med jämna och tydliga steg.

Hästen ska sätta bakhovarna i marken framför framhovarnas avtryck och ryttaren ska behålla en stadig kontakt med hästens mun. Hästen ska gå i form med nacken som högsta punkt.

I jämförelse med den samlade skritten där hästen lyfter sina ben mer vertikalt, tar den i mellanskritt istället längre och mindre vertikala steg, vilket gör att den tar sig en längre sträcka på ridbanan per steg i mellanskritt än samlad.

Mellanskritt

Sammanfattning:

  • ”Vanlig” skritt inom dressyr kallas mellanskritt
  • Hästen ska skritta avspänt och energiskt med jämna och tydliga steg
  • Bakhovarna ska sättas i marken framför framhovarnas avtryck
  • Mellanskritt tar längre och mindre vertikala steg än samlad skritt

Läs även: Hur man rider hästen i form

Ökad skritt

I den ökade skritten ska hästen röra sig så långt som möjligt i varje steg utan att förlota regelbundenheten och takten. Det är viktigt att hästen förblir avslappnad och det ska inte finnas några tecken på spänning.

För att rida ökad skritt behöver ryttaren tillåta hästen att sträcka ut benen och halsen, förlänga steglängden och arbeta genom ryggen utan att tappa kontakten med hästens mun.

Ökad skritt

Sammanfattning:

  • Hästen ska röra sig framåt och samtidigt arbeta aktiv genom ryggen utan att visa tecken på spänningar.
  • Steglängden ska ökas och bakhovarna ska sättas tydligt framför framhovarnas avtryck.
  • Hästen ska sträcka ut ben och hals utan att kontakten med tygeln går förlorad.
  • Rytmen ska vara regelbunden och konsekvent utan variation i tempo.

Läs även: Hur man får högre poäng i dressyr

Fri skritt

I den fria skritten ska ryttaren länga sina tyglar för att gradvis låta hästen stäcka huvudet framåt och nedåt tills munnen är i linje med bogspetsen. Kontakten ska förbli stbil och jämn medans hästens bogar är fria och bakbenen aktiva.

Friheten av att sträcka ut kroppen gör det möjligt för domaren att få en uppfattning om hästens balans, mjukhet, avslappning och lydighet. Domaren kollar bland annat på hästens steglängd och vill se bakhovarna sättas framför framhovarnas avtryck, vilket kallas att hästen ”trampar över”.

Hästen ska också acceptera bettet utan motstånd när tyglarna kortas upp och det är dags att återgå till mellanskritt eller annan gångart.

Fri skritt

Sammanfattning:

  • Ryttaren ska gradvis låta hästen stäcka huvudet framåt och nedåt tills munnen är i linje med bogspetsen
  • Sträckningen ger domaren information om hästens balans, mjukhet, avslappning och lydighet
  • Hästen ska acceptera bettet när tyglarna kortas upp för att återgå till mellanskritt eller annan gångart.

Läs även: Hur man räknar ut sin procent i dressyr

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg