Samlad-, arbets-, mellan- & förlängd trav


Trav är en av hästens tre naturliga gångarter. För den nya inom sporten kan man säga att det är mittengångarten, om skritt går långsammast och galopp snabbast.

Som om det inte vore nog med tre olika gångarter, finns det också olika tempon inom varje gångart. Om du är intresserad av dressyr kommer du förr eller senare möta på de olika tempona inom trav, eftersom det ombes uppvisas i dressyrprogram.

Men du behöver inte vara orolig! I den här artikeln går vi igenom de olika tempona inom trav, samlad trav, arbetstrav, mellantrav och ökad trav.

Läs även: Hur, när och varför man ska sitta ner i trav

Vad innebär tempoväxlingar?

Innan vi går igenom vilka olika tempon det finns i gångarten trav ska vi definiera vad en tempoväxling egentligen är för något.

Man kan lätt tro att tempoväxling bara är en förändring i hästens hastighet. Men det finns lite mer att tänka på än att bara rida snabbare eller långsammare.

När det kommer till tempoväxlingar finns det tre parametrar att hålla koll på:

  1. Takt
  2. Steglängd
  3. Tempo

Dessa tre hänger ihop på följande vis: takt x steglängd = tempo.

Exempel: Hästen tar 100 steg i minuten (takt) x hästens travsteg är två meter (steglängd) = 200 steg/minut, eller 12 kilometer i timmen (tempo).

Öka tempo och steglängd men behålla takten: Vi ber nu hästen behålla takten 100 steg/minut men länger hästens steglängd till 3 meter, då blir hästens tempo 300 steg/minut, eller 18 kilometer i timmen. Taken är oförändrad.

Varför ska man rida tempoväxlingar?

Då kanske du funderar på varför man ska rida olika tempon? Kan man inte rida ”bara” skritt, trav och galopp? Kan kan man, men det finns många fördelar med att rida tempoväxlingar.

Fördelar med att rida tempoväxlingar:

  • Förbättrar balans och koordination
  • Utvecklar takt och rytm
  • Ökar hästens lyhördhet för ryttarens hjälper
  • Underlättar kontrollen av hästens steglängd, vilket är viktigt inom hoppning och dressyr
  • Stärker hästens bakben och förmåga att samla sig

Framförallt är det viktigt att kunna reglera stegets längd och tempo på dressyrtävling när man ombes uppvisa tydliga skillnader mellan de olika typerna och på hopptävling för att rida på rätt antal galoppsprång till hinder och hoppa felfritt.

Läs även: Hur man rider övergångar

4 Olika typer av trav

På de svenska dressyrtävlingarna finns det fyra olika typer av trav. Samlad-, arbets-, mellan-, och ökad trav.

  • Arbetstrav är den grundläggande travgången och kännetecknas av lösgjordhet och jämvikt, med jämnt tempo, framåtbjudning och bakbensarbete.
  • Samlad trav innebär att hästen balanserar majoriteten av sin vikt på bakbenen, vilket gör hästen lätt i framdelen, hög i hals och nacke, steglängden blir kortare och högre.
  • Mellantrav är rundare än ökad trav och har ökat påskjut från bakbenen och kräver därför mer samling än arbetstrav. Hästen tillåts att föra nosen något lägre framför lodplan än i arbets- och samlad trav.
  • Ökad trav kännetecknas av ökad men liksidig steglängd genom kraftigare påskjut från bakbenen. De diagonala benparens skenor är parallella, tydligt övertramp och stegen vinner mycket mark. Framhoven sätts ner i marken vid stegets längsta del.

Det som skiljer de olika tempona åt när det kommer till samlad trav, mellantrav, arbetstrav och ökad trav är takten, steglängden och hästens form.

Här kan du läsa om hur de olika typerna av trav skiljer sig från varandra.

TaktStegets längd och höjdForm
Arbetstrav260-280 steg/minutSteglängden är något längre än i mellantrav.Avslappnad form med längre och lägre hals.
Samlad trav200 steg/minutKortaste och högsta steglängden. Formen är samlad och kompakt.
Mellantrav220-240 steg/minutNågot längre steg än i samlad trav, men fortfarande runda och högre än i arbetstrav och ökad trav.Mjuk och rund form, något högre nacke och hals än arbetstrav.
Ökad trav300 steg/minutLånga men platta steg.Formen är mer sträckt, fri och framåtsträvande.

1. Arbetstrav

Arbetstrav är en av de tre huvudgångarterna, tillsammans med arbetsskitt och arbetsgalopp. Man kan säga att arbetstrav är den naturliga traven som en häst använder för att förflytta sig framåt med en naturlig arbetsbelastning.

Det kanske låter enkelt? Att bara låta hästen trava?

Faktum är att många hästar går i undertempo med oengagerade bakben när de rids i det som ryttaren tror är arbetstrav. Jämför arbetstraven istället med sättet hästen travar i hagen eller vid löshoppning.

Arbetstrav kännetecknas av:

  • Aktivt bakbensengagemang som skapar en framåtdrivande kraft.
  • Framåtbjudning som är naturlig och avslappnad, utan att ryttaren behöver tvinga hästen framåt.
  • Rytm och takt som skapar en behaglig känsla för både ryttare och häst.
  • Balans som gör att hästen kan fördela sin vikt jämnt på alla fyra benen.
  • Lyhördhet för ryttarens hjälper.

Sammanfattningsvis är en bra arbetstrav när hästen visar en stark och aktiv bakbensanvändning, en naturlig framåtbjudning, en jämn rytm och takt, balans, lyhördhet och uppmärksamhet på ryttarens önskningar.

Läs även: Allt du behöver veta för att tävla i dressyr

2. Samlad trav

Först när hästen kan gå balanserat med en naturlig framåtbjudning i arbetstrav är det möjligt att implementera samling i hästens rörelse.

Samling är ett sätt att beskriva hästens förmåga att bära sig själv och ryttaren på ett balanserat och harmoniskt sätt genom att förflytta majoriteten av balansen till bakbenen.

Att rida hästen i samlad trav ställer högre krav på hästens styrka och balans, samt uppmärksamhet och lydighet för ryttarens drivande och samlande hjälper.

Samlad trav kännetecknas av:

  • Aktiva och starka bakben som gör det möjligt för hästen att sätta bakbenen långt under kroppen.
  • Bärighet i framdelen till följd av att hästen förflyttar majoriteten av sin balans till bakbenen.
  • Kortare steglängd och högre taktfrekvens.
  • Ökad vertikal stegriktning i frambenen.
  • Högre form med mer upprätt hals och nacke.

Sammanfattningsvis kan man säga att samlad trav kännetecknas av en rundare och högre form till följd av att hästen ”sätter sig” på bakbenen genom att trampa in bakbenen långt under kroppen och på så vis komma upp med sitt överliv.

Läs även: Hur du samlar din häst

3. Mellantrav

Mellantrav kan beskrivas som ett tempo mellan samlad trav och arbetstrav, där hästen rör sig i jämn takt och i en balanserad form.

Traven ska inte vara så samlad som i samlad trav, men inte heller så utsträckt som i arbetstrav. Stegen ska alltså vara längre än i samlad trav, men kortare än i arbetstrav.

Mellantrav kännetecknas av:

  • Framåtbjudning och vilja att röra sig framåt
  • Lösgjordhet i ryggen som gör att hästen kan röra sig effektivt.
  • Runda steg utan en överdriven samling i formen.
  • Kortare steglängd än arbetstrav och ökad trav.
  • Jämn takt och bibehållen kontakt i bettet.

Sammanfattningsvis kan man beskriva mellantrav som ett tempo där hästen förblir relativt samlad, med högre steg än i arbetstrav och ökad trav, tack vare sin lösgjordhet i ryggen och framåtbjudning.

Läs även: Hur man rider med benen

4. Ökad/förlängd trav

I den ökade traven länger hästen sina steg i jämförelse med samlad-, arbets- och mellantrav. Stegen blir längre och mer utsträckta, vilket gör att hästen täcker mer mark per steg.

Ett vanligt misstag i ökad trav är att hästen inte förblir samlad utan ryttaren ”släpper iväg” hästen, vilket gör att hästen tappar bakbensengagemanget och släpar bakbenen bakom kroppen istället för att placera hovarna långt in under kroppen.

Ryttaren behöver ha kunskap om hur den ska använda sina drivande och bromsande hjälper och göra halvhalter för att kunna få hästen att öka steglängden utan att springa iväg.

Mellantrav kännetecknas av:

  • Stegen blir längre och lägre när benen sträcks ut framåt.
  • Bibehållen balans trots att tempot ökar.
  • Framåtbjudning som gör det naturligt för hästen att länga sina steg.
  • Formen blir plattare och rakare tack vare att hästen sträcker ut rygg och hals.

Man kan säga att den ökade traven är i stort behov av framåtbjudning. Hästen behöver ha en egen önskan att röra sig framåt för att kunna förlänga sina steg. Till följd av steget längd-ökning blir formen plattare, lägre och rakare.

Läs även: Framåtbjudning och att ”rida mellan hand och skänkel”

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg