Hur man rider förvänd galopp (+ tre ridövningar)


I vanliga fall rider man höger galopp i höger varv och vänster galopp i vänster varv, men man kan faktiskt göra tvärt om, det kallas för förvänd galopp. Det innebär att hästen galopperar i ”fel” galopp, det vill säga med det yttre frambenet som ledande istället för det inre.

Förvänd galopp är lättast att rida på en rak linje och detta moment finns med i dressyrtävling från Lätt A:1. Ju mer erfarenhet ekipaget har, desto högre förväntningar ställs på dem, inklusive att rida förvänd galopp på volt.

En del rider ofrivilligt i fel galopp, då borde det inte vara så svårt att rida i förvändgalopp? Men riktigt så enkelt är det inte. När det kommer till förvänd galopp ser man ofta det motsatta problemet, helt plörsligt vill hästen bara galoppera i ”rätt galopp”.

Men vad är egentligen poängen med att rida hästen i förvänd galopp? Hur rider man det korrekt? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta!

Läs även: Hur vet man om det är rätt galopp?

Här rids höger galopp i vänster varv

Vad är förvänd galopp?

Förvänd galopp är den vanliga 3-takts galoppen, men leder med motsatt ben sett till riktningen. Till exempel om hästen rids i höger varv är det vänster framben som leder. Det kan vara en utmanande övning eftersom det kräver mycket balans och koordination från både ryttaren och hästen.

I vanliga fall galopperar hästen i höger galopp i höger varv och vice versa. När hästen galopperar i höger galopp kommer hästens högra bakben att träffa marken först, följt av vänster bakben, sedan höger framben och slutligen vänster framben.

I förvänd galopp galopperar hästen i vänster galopp i höger varv och höger galopp i vänster varv. Det innebär att i förvänd galopp i höger varv sätter hästen ner sitt vänstra bakben först i marken. Från hästryggen kan ryttaren uppleva att det yttre frambenet ”leder” och tar större kliv än det inre.

Läs även: Den ultimata sitsguiden


Följ ryttarens.se på sociala medier


Varför ska man rida förvänd galopp?

Kanske låter det märkligt att rida runt i ”fel” galopp när man kan rida i ”rätt”? Det kan man tycka, men faktum är att det finns flera anledningar till att rida förvänd galopp.

Det finns flera anledningar till att rida förvänd galopp trots att det är en utmanande och avancerad övning. Förvänd galopp hjälper hästen att bli mer balanserad, lydig, smidig och korrigera obalanser i hästens kropp.

För dressyrryttare är förvänd galopp också en viktig del av tävlingsprogrammen, där det är en obligatorisk övning från LA och uppåt. Genom att visa korrekt utförd förvänd galopp kan ekipaget få högre poäng och bättre placeringar i tävlingar.

Läs även: Allt du behöver veta för att tävla i dressyr

Innan man rider förvänd galopp

Innan du börjar träna förvänd galopp tillsammans med din häst behöver du se till att hästen har de förutsättningar som krävs. Det är en avancerad övning som ställer krav på hästens styrka och balans.

Innan du rider förvänd galopp, se till att:

  • Hästen har en välbalanserad galopp, med en jämn takt och god bärighet.
  • Hästen är tillräckligt tränad och stark för att bära sin egen och ryttarens vikt på de inre bakbenen.
  • Ryttaren har en god sits och balans, samt en mjuk och följsam hand som kan följa hästens mun.
  • Ryttaren har god koordination för att kunna hjälpa hästen att hitta rätt position och balans.
  • Ryttaren kan läsa hästens kroppsspråk och känna av när hästen är redo och villig att rida förvänd galopp.

Om hästen hänger sig på bettet beror det på att den inte jobbar med bakbenen in under kroppen och saknar bärighet. Då är det klokt att stärka den vanliga arbetsgaloppen (med till exempel övergångar) innan det är dags att börja med förvänd galopp.

Läs även: 6 Övningar för att stärka hästens bakdel

Hur man rider förvänd galopp

När man pratar om förvänd galopp brukar man referera till ”galoppsidan”, eftersom inner och ytter kan vara förvirrande. Galoppsidan är desamma som den galopp hästen galopperar i. Galopperar den i vänster galopp, i höger varv, är vänstersidan galoppsidan.

I förvänd galopp ska hästen vara rak i halsen med lätt ställning i nacken mot galoppsidan. Det ledande frambenet är det motsatta sett till färdriktningen. Ryttaren använder vikt-och säteshjälperna med extra tyngd på inre sittben och tillbakadragen ytterskänkel för att hålla den förvända galoppen.

Notera att ryttarens ytterskänkel i förvänd galopp är den skänkel som är mot mitten av ridbanan. Innersidan är alltid det håll som hästen är ställd åt, i det här fallet galoppsidan (yttersidan).

När den förvända galoppen sitter kan man börja introducera förvänd galopp med motställning, vilket innebär att hästen ställs i nacke och hals åt motsatts håll.

Läs även: Hur man rider hästen i form

3 Ridövningar i förvänd galopp

Det finns många övningar som kan användas för att introducera förvänd galopp. Det absolut lättaste sättet är genom att rida en båge från långsidan – halvvägs till X – tillbaka till långsidan, där endast några steg på bågen blir i förvänd galopp.

Genom att börja med en båge där vi enkelt kan ”svänga tillbaka” till rätt galopp, kan vi med tiden succesivt minska bågens storlek och slutligen introducera volter.

Ju rakare ridvägen är desto lättare är det för hästen att galoppera i förvänd galopp, vilket innebär att det svåraste ridvägen är på en volt.

Övning 1: Förvänd galopp på båge

Svårighetsgrad: Lätt

Att använda sig av en båge är vanligtvis det enklaste sättet att introducera förvänd galopp för en häst. Om det är första gången du rider det tillsammans med din häst kan det vara lämpligt att endast rida innanför spåret några steg, för att sedan succesivt öka storleken på bågen och antalen steg.

Förvänd galopp på båge
  1. Börja med en välbalanserad arbetsgalopp på fyrkantspåret.
  2. Vid bokstaven M, rid in på bågen båge mellan fyrkansspåret och bokstaven X.
  3. Sitt djupt i sadeln på inre sittbenet på galoppsidan och undvik att styra med vikt-hjälperna, så att du tydligt sitter för rätt galopp sett till galoppsidan.
  4. Se till att hästen är rak i halsen med lätt ställning i nacken mot galoppsidan.
  5. Flytta bak ytterskänkeln tydligt när hästen kommer i förvänd galopp (galoppsidan åt ena håller men förväntad ställning åt andra). Använd ytterskänkeln för att trycka bakdelen åt sidan.
  6. Använd innertygeln för att trycka framdelen utåt, samma håll som vi svänger.
  7. Fortsätt ut på fyrkansspåret där galoppen återgår till ”rätt galopp”.

Läs även: 6 lösgörande ridövningar för stela hästar

Övning 2: Förvänd galopp i serpentinbågar

Svårighetsgrad: Medium-Svår

I den här övningen är det endast den mittersta bågen som är i förvänd galopp. Eftersom förvänd galopp är svårare på böjt spår än rakt – eftersom hästens kropp får en naturlig böjning på volt eller böjt spår, är det ändå en mer avancerad övning och rekomenderas inte till den gröna hästen.

  1. Börja med en välbalanserad arbetsgalopp på fyrkantspåret.
  2. Rid sedan tre serpentinbågar.
  3. Ställ hästens nacke mot galoppsidan i bågarna och rakrikta över medellinjen.
  4. Sitt med vikten betonad på inre sittbenet med en tillbakadragen och stöttande ytterskänkel.
  5. Rid övningen i båda varven.

Läs även: Hur man rider med säte-och vikthjälper

Övning 3: Förvänd galopp på linje och volt

Svårighetsgrad: Medium

Den här övningen kan vara en bra första övning för hästar som ska lära sig gå i förvänd galopp. Eftersom övningen innehåller både raka linjer och en halvvolt kan det vara en bra ide att börja med de raka sträckorna från C till B eller A till E (eller om övningen utförs i höger varv: A-B/C-E), innan man lägger till halva 20-metersvolten på mitten av ridbanan.

  1. Börja med en välbalanserad arbetsgalopp på fyrkantspåret.
  2. Vid bokstaven M: Rid en halv tio-meters volt i ”rätt galopp”.
  3. Vid medellinjen: Vänd snett igenom mot bokstaven B vid medellinjen, behåll samma galopp som på den raka sträckan kommer bli i förvänd galopp.
  4. Vid bokstaven B: Fortsätt i samma galopp och rid en halv 20-meters volt i förvänd galopp.
  5. Vid bokstaven E: Rid rakt och galoppera mot medellinjen och bokstaven C.
  6. Vid bokstaven C: Avsluta övningen med en halv tiometers volt i ”rätt galopp”.

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg