6 Steg till en oberoende sits


Myten om att ridning inte är en sport och att ryttaren ”bara sitter” har vi för länge sedan krossat. För att bli en duktig ryttare behöver du både förstå hur du ska använda dina hjälper och dessutom göra det med en oberoende sits.

Du behöver lära dig att rida i balans utan att förlita dig på tyglarna som stöd, kunna reglera en kroppsdel utan att påverka en annan och ha rätt timing.

I den här artikeln kan du lära dig mer om hur du kan få en oberoende sits och varför det är så viktigt som ryttare, oavsett vilken gren de rider.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

Vad är en oberoende sits?

Ryttaren kommunicerar med hästen genom olika hjälper, som till exempel skänklar, säte och hand. För att göra det så tydligt som möjligt och minska risken för missförstånd är det viktigt att ryttaren har en oberoende sits.

En oberoende sits i ridning handlar om att kunna röra olika delar av kroppen oberoende av varandra samtidigt som man behåller balansen och kontrollen. Det är som att kunna göra olika saker med olika delar av kroppen samtidigt och förbli balanserad.

Till exempel behöver ryttaren i en skänkelvikning åt vänster kunna flytta sin högra skänkel bakåt utan att falla fram med överkroppen och förbli öppen i höften för att kunna driva framåt.

Det handlar alltså om att ha en jämn fördelning av vikt och balans, vilket möjliggör att kunna flytta en kroppsdel utan att hela sitsen fallerar.

Att få en oberoende sits kräver tid, träning och medvetenhet. Arbetet börjar innan du ens sätter dig i sadeln. I grund och botten handlar det om att röra sin kropp på ett samordnat sätt, vilket även går att träna upp från marken.

Här kommer 6 steg som kan hjälpa dig att utveckla en oberoende sits!

Läs även: Hur man rider med sätet & vikthjälperna

1. Kontakt i tygeln

En korrekt balanserad sits möjliggör en lätt och konsekvent kontakt med tygeln. När ryttaren är i balans kan hen hålla en mjuk och följsam hand som är känslig för hästens mun och svarar på dess signaler.

Om ryttaren förlitar sig för mycket på tygeln för att upprätthålla balansen eller för att styra, kommer det att begränsa ryttarens förmåga att utveckla en oberoende sits.

En ryttare som klamrar sig fast i tygeln för balans eller styrning kommer att få spända armar, axlar och överkropp. Det kan leda till att ryttaren förlorar känslighet och finess i tygelhjälperna, vilket i sin tur kan förvirra hästen och förhindra utveckling i ridningen.

För att rida med kontakt i tygeln behöver hästen ha framåtbjudning och gå i balans. Det gör det möjligt för ryttaren att rida från skänkel till hand och skapar en kontakt i tygeln.

Läs även: Hur du håller dina händer stilla när du rider

2. Rätt längd på stiglädren

Att ha en passande sadel och rätt längd på stiglädren är A och O är minst sagt nödvändigt för att utveckla en oberoende sits.

Om stiglädren är för långa eller för korta kommer det att påverka skänkelns läge och ha en negativ påverkan på ryttarens position och balans. Till exempel kan skänkeln hamna framför skänkelläget (så kallat stolsits), hälen kan åka upp eller tårna kan peka utåt.

Läs även: Bli stilla i skänklarna

3. Fokusera på balans

Genom att utveckla din balans och kroppskontroll både genom övningar från marken och på hästryggen kan du utveckla din oberoende sits.

Övningar som pilates, yoga, dans och balansövningar förstärker din kroppskontroll och balans, vilket du sedan har nytta av när du kommer upp på hästryggen.

Om du föredrar att öva upp balansen från hästryggen är exempel på lämpliga övningar barbackaridning eller ridning utan stigbyglar.

Läs även: 6 Ridövningar som förbättrar ryttarens balans

4. Slappna av

Avslappning hjälper ryttaren att uppnå en mer oberoende sits genom att minska spänningar, förbättra balansen, öka kroppsuppfattningen och minska påverkan på hästen. En avslappnad kropp kan lättare balansera sig jämnt över hästen och vara mjuk och följsam i sina rörelser.

För att bli mer avslappnad som ryttare finns det flera saker du kan göra:

  1. Djupandning: Ta djupa andetag, in genom näsan och ut genom munnen, och fokusera på att andas ut långsamt.
  2. Medveten närvaro: Var närvarande i stunden och fokusera på dina egna känslor och kroppsliga upplevelser. Undvik att fastna i negativa tankar eller distraktioner.
  3. Kropsmedvetenhet: Utforska och känn igen spänningar i din kropp med hjälp av stretching och avslappningsövningar.
  4. Visualisering: Använd dig av mentala bilder och visualiseringstekniker för att skapa en känsla av avslappning. Fokusera på att se dig själv som avslappnad och i harmoni med hästen.
  5. Fysisk träning och stretching: Regelbunden träning och stretching kan hjälpa till att förbättra flexibiliteten och lösgöra spänningar i kroppen, vilket kan bidra till avslappning.
  6. Avkopplande aktiviteter: Utöva avkopplande aktiviteter utanför ridningen, såsom yoga, meditation eller promenader i naturen. Dessa aktiviteter kan hjälpa till att reducera stress och främja en generell känsla av avslappning.

Läs även: 10 Tips för att komma över sin ridrädsla

4. Stärk din core

Träna din bålmuskulatur, inklusive mage, rygg och bäckenmuskler. En stark bål ger stabilitet och stöd i sadeln och hjälper dig att hålla en balanserad sits i sadeln.

Se din core som en grund, där alla andra kroppsdelar sitter fast. En stark core möjliggör en mer precisionsrik och effektiv användning av hjälperna, då ryttaren kan använda sina händer, skänklar och säte mer oberoende av varandra.

Tack vare styrkan i coren och den ökade möjligheten att använda hjälperna kan ryttaren ge tydliga signaler till hästen och minska risken för missförstånd och dålig kommunikation.

Läs även: Träning för ryttare (11 Övningar som gör dig till en bättre ryttare, utan häst)


Följ ryttarens.se på sociala medier


5. Öva oberoende rörelser

Träna på att kunna röra olika delar av din kropp oberoende av varandra. Till exempel kan du öva på att röra dina skänklar utan att påverka övriga delar av kroppen, eller röra ditt bäcken utan att påverka din överkropp.

För dig som vill träna även utanför sadeln dessa övningar hjälpa dig:

  • Arm- och benrörelser: Stå med fötterna i axelbrett avstånd och sträck armarna rakt ut på sidorna. Börja röra den ena armen framåt samtidigt som du sträcker ut det motsatta benet bakåt. Byt sedan sida och upprepa rörelsen. Detta tränar kroppens balans och koordination.
  • Torso-rotationer: Stå med fötterna i axelbrett avstånd och placera händerna på höfterna. Vrid överkroppen åt ena sidan samtidigt som du håller höfterna stilla. Återgå till mitten och upprepa rörelsen åt andra sidan. Detta övar upp kroppens förmåga att vrida sig oberoende av höfterna.
  • Sidoplanka med benlyft: Gå ner i en sidoplanka på ena armbågen och placera den andra handen på höften. Lyft det övre benet uppåt och sänk det igen. Upprepa övningen och byt sedan sida. Detta stärker bålmusklerna och tränar upp kroppens stabilitet och balans.
  • Balansövningar: Stå på ett ben och lyft det andra benet framåt eller bakåt. Försök att hålla balansen så länge som möjligt. Byt sedan ben och upprepa övningen. Detta tränar kroppens stabilitet och oberoende av benen.
  • Pilates & yoga: Båda dessa träningsformer fokuserar på att bygga upp kroppens styrka, flexibilitet och kroppskontroll. Övningar som utförs i dessa träningsformer, såsom plankan, rygglyft och balanspositioner kan hjälpa till att träna upp kroppens oberoende och koordination.

Läs även: 10 Steg till ett säkert & lyckat hästköp

6. Sitt korrekt i sadeln

Att sitta korrekt i sadeln är avgörande för att uppnå en oberoende sits som ryttare. En korrekt sittställning innebär att du är balanserad och i harmoni med hästens rörelser.

Här är några nyckelpunkter för att uppnå en korrekt sittställning:

  1. Sitt centralt i sadeln med en rak rygg och avslappnade axlar.
  2. Din vikt bör vara jämnt fördelad över båda sittbenen.
  3. Du bör vara i linje med hästens tyngdpunkt.
  4. Låt dina ben hänga avslappnat ner längs hästens sidor.
  5. Sätesbenet, knäna och tårna bör vara i en rak linje.
  6. Undvik att spänna eller knipa med låren eller att dra upp benen.
  7. Håll dina händer mjuka, avslappnade och i en neutral position.
  8. Dina armar ska vara nära kroppen, avslappnade, med lätt böjda armbågar.

Med en korrekt sits och medvetenhet om hur kroppens olika delar och hjälper kan fungera för att kommunicera med hästen kan ryttaren få en bättre förståelse för varför det är viktigt med en oberoende sits.

Läs även: Ryttarens hjälper

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst

Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg