Här finner du sex effektiva ridövningar som du kan göra med din häst i skogen. Perfekt för att variera underlag och sysselsätta hästen under uteritten. Faktum är att många övningar faktiskt går att göra ute i terrängen!
Sex ridövningar att göra i skogen:
- Övergångar
- Skänkelvikning
- Stockar och sten
- Galoppintervaller
- Backträning
- Ryggning
6 Ridövningar i skogen
Innan du börjar med övningarna behöver du se till att din häst är varm och farmskrittad. Här kan du läsa om hur du rider fram din häst om du känner dig osäker.
När hästen är uppvärmd i alla tre gångarterna kan du påbörja dina övningar ute i skog och mark! Har du problem med att din häst blir pigg när ni rider ut? Kolla in dessa kosttillskott för pigga hästar här.
Se också till att du bibehåller en god sits och hållning i sadeln när du rider ut. Även om ingen ser dig är det viktigt att vara balanserad för att utföra övningarna rätt och minska risken för skador.
Läs även: 8 Saker att tänka på vid uteritt
1. Övergångar
Övergångar är en klockren övning att göra när man rider ut! Det enda som krävs är ett underlag att rida i alla gångarterna på.
För att rida en bra övergång krävs det att din häst har bjudning framåt, så att den kan smala sig och på så sätt sätta sina bakben under sig. Du kan läsa mer om framåtbjudning här.
Syfte
Syftet med övningen är att få hästen lösgjord och lydig samtidigt som du stärker hästens bakben när du samlar hästen inför övergångarna.
Utförande
Gör såhär: Planera noga dina halter och övergångar. Förvarna hästen om att det snart kommer att komma en övergång genom att göra en halvhalt och hålla om med skänklarna. Rid in i övergången eller halten.
Variera gärna vart du rider övergångarna och hur frekvent. Övningen passar perfekt att rida utomhus, i skogen, på en grusväg eller på ett fält. Du kan rida en gångart en längre sträck eller endast några steg. Bara fantasin sätter gränserna.
Variera gärna vilka gångarter du gör övergångarna mellan. Försök att få hästen att kombinera alla gångarterna.
- Skritt till trav, skritt till galopp och skritt till halt.
- Trav till skritt, trav till galopp, trav till halt.
- Galopp till skritt, galopp till trav, galopp till halt.
- Halt till skritt, halt till trav, halt till galopp.
Läs även: 6 Övningar för att stärka hästens bakdel
2. Skänkelvikning
Sidorörelser är perfekta att rida på en grusväg eller på ett fält. Att flytta undan hästen för skänkeln är något man aldrig kan göra för mycket eller ofta.
Syfte
Att få hästen att förstå och flytta sig undan för skänkeln i balans. På så sätt gör du hästen uppmärksam på dina hjälper och som ryttare får du öva på att använda dina ytterhjälper under tiden som hästen stärker sina bakben.
Utförande
- Placera blicken på den punkt (förslagsvis ett träd eller annat föremål i naturen) där du bestämt att rörelsen ska sluta.
- Sträck på dig och krama om den blivande yttertygeln.
- Led in hästen på diagonalen för att visa åt vilket håll den ska flytta sig.
- Trampa ned yttre stigbygeln.
- Ställ hästen mot rörelseriktningen.
När ekipaget är på väg in på diagonalen ska hästen rätas ut så att den nästan blir rakriktad. Det gör du genom att:
6. Placerar höfterna parallella i sadeln. (Som att du rider rakt fram.)
7. Fångar upp energin med yttertygeln och skänkeln.
8. Led lite med inre tygeln.
9. Innerskänkeln placeras något längre bak än de normala skänkelläget.
10. Lätt omvridning av den inre handleden för att få hästen att ställa i nacken.
Nu är ekipaget på väg i skänkelvikning. För att få hästen att flytta undan skänkeln behöver du:
11. Inverka med den (nya) inre skänkeln för att hästen ska flytta undan bakbenen mot den riktning som hästen rör sig i. Skänkeln ska inverka när hästen lyfter sitt yttre bakben och är på väg att sätta det under sig.
12. Yttertygeln fångar upp energin genom att göra små halvhalter.
13. Innertygeln ställer hästen.
14. Ytterskänkeln har sin plats vid ett normalt skänkelläge och inverkar för att skapa framåtdriv.
Läs även: Hur man rider skänkelvikning
3. Stockar och sten
Stockar och stenar går att nyttja på flera sätt. Ett alternativ är att hoppa över dem, något som bör ske under kontrollerade förhållanden för att säkerställa att det inte är någon fara att hoppa.
Vill du hoppa över stockar och sten rekommenderar jag dig att läsa denna artikel om grenen fälttävlan. Vill du veta hur du kan använda stockar och sten för att få din häst mer uppmärksam? Läs vidare.
Syfte
Syfte med övningen är att få hästen mer uppmärksam på vart den sätter sina hovar, vilket den sedan kan ta med sig in på både hoppbanan och dressyrbanan. Övningen är bra för att stimulera pigga hästar som behöver ett lugnare ridpass.
Utförande
Hitta ett lämpligt ridområde, gärna en skogsstig, med lagom mycket rötter, fallna stockar och sten. Låt hästen trampa på i skritt, på långa tyglar och låt den själv lära sig att vara varsam på vart den sätter ner fötterna.
Rid ca 15-20 minuter första gångerna om underlaget kräver mycket ”höga kliv” för hästen, då det ofta är en ovanlig rörelse som kan ge träningsvärk. Som ryttare är det viktigt att du är aktiv i ridningen så att hästen inte snubblar.
Läs även: Hur man rider med benen
4. Galoppintervaller
Galoppintervaller är en bra övning att göra utomhus eftersom hästen får en naturlig framåtbjudning och obegränsat utrymme att ta ut sina steg.
Syfte
Syftet med galoppintervallerna är i främsta hand att stärka hästens kondition. Galoppintervaller kan också vara ett bra sätt för att få hästen att bjuda framåt mer samt en god övning för ryttaren att träna upp sin balans.
Utförande
Beroende på vilket fysiskt skick hästen är i behöver intervallerna anpassas efter hästens förutsättningar.
Om du har en otränad häst kan det räcka med 3-4 intervaller på 1-1,5 minut följt av 3-5 minuter vila mellan. Upprepa övningen 1-2 gånger i veckan och öka succesivt upp arbetet.
En vältränad häst kan rida 6-8 intervaller 1-2 minuter galopp, följt av lika lång vila, eller 3-4 intervaller 2-3 minuter galopp följt av lika lång vila. Du känner din häst bäst, sätt rimliga krav och öka succesivt.
Läs även: Konditionsträna hästen inför fälttävlan
5. Backträning
Att klättra i backar, både uppför och nerför, är en jättebra ridövning att göra utomhus med sin häst. Backklättring är en jättebra övning för att stärka hästens bakben, vilket du kan läsa mer om här.
Syfte
Klättring uppför stärker hästens bakben i första hand, medans klättring nedför stärker framdelen genom den excentriska fasen i att bromsa (hålla emot) i nedförsbacken. Att stanna mitt i backen kan vara en bra övning då den efterliknar samling, då hästen behöver balansera sina bakben.
Utförande
När du klättrar uppför är skritt och galopp att föredra. Skritten får hästen att jobba med ett bakben i taget och i galoppen trycker hästen ifrån med bakbenen samtidigt. Medans traven är en dialog rörelse som skapar onödigt mycket belastning på lederna runt hästens kors.
Läs även: Vilket kraftfoder passar din häst?
6. Ryggning
Ryggningar kan vara svårt innan hästen förstår vad den ska göra. Ibland kan det vara bra för hästen att rygga i en annan miljö än i ett ridhus. Därför är det en jättebra övning att lägga in ibland när man rider utomhus!
Det är viktigt att du som ryttare är lugn och tydlig när du övar ryggningar med din häst. Att dra den i munnen och vara arg och frustrerad är inte rätt lösning för att få din häst att rygga. Här kan du läsa mer om ryggningar.
Syfte
Ryggning är en effektiv övning för att stärka hästens bakben. Övningen är också användbar för att korrigera din häst vid olydnad, till exempel om den inte vill stå still på stallgången, bits, är svår att lasta, inte vill lämna stallet eller om du bara vill öka din häst förtroende för dig som ledare.
Utförande
När du börjar lära ut ryggningar är det bra att ha någon med från marken som kan visa hästen vart den ska någonstans, genom att flytta den bak med hjälp av ett lätt tryck på bogen med sin hand.
Här finner du en film som tydligt förklarar steg för steg hur man får sin häst att rygga.
Mer övningar:
Stärk hästens bakdel
Hoppning
- Hoppa studs
- Hoppa vattengrav
- Hoppövning för pigga hästar
- Få din häst att hoppa
- Förbättra språngkurva och teknik
- Ridövningar med bommar
- Lär dig bedöma avstånd till hinder
- Markarbete
Dressyr
- Öka dina procent i dressyr
- Lösgörande övningar
- Rakriktning och böjning
- Övergångar och halter
- Hur man rider hästen i form
Beteende/Lydnad
- Få din häst att sluta bocka
- Få din häst att sluta stegra
- Få din häst sluta skrapa med framhoven
- Få din lata häst piggare
- Få din häst gladare
Gångarter
- Övningar till uppvärmning
- Ridövningar i skritt
- Hur och varför du ska rida lätt
- Hur man fattar galopp
Longering & tömkörning
Utomhus
Nybörjare
- Ridning för nybörjare (Stor guide)
- Ridövningar för nybörjare
- Ridövningar för barn
- Ridövningar i skritt
- Ridövningar för bättre balans
- Den ultimata sitsguiden
Ridvägar & rörelser
- Snett igenom
- Halvhalt
- Volt
- Piaff
- Sidvärtsrörelser
- Skänkelvikning
- Serpentinbågar
- Ryggning
- Sluta
- Öppna
- Öppna på volt
- Enkla byten
- Förvänd galopp
- Övergångar
Unghäst