Hur man rider sluta (& undviker vanliga misstag)


Övningen sluta är en grunläggande rörelse inom dressyr som kommer med många positiva effekter för både häst och ryttare. Den lämpar sig även som förberedande övning för mer avancerade rörelser som piruetter och piaff.

I en sluta ska hästens kropp formas runt ryttarens innerskänkel samtidigt som den fortsätter gå framåt på rakt eller böjt spår med frambenen och bakbenen innanför spåret.

I den här artikeln går vi igenom hur och varför man ska rida sluta, vilka de vanligaste misstagen är och hur man undviker dem, för att göra det så enkelt som möjligt att lära sig.

Läs även: Hur du får högre procent i dressyr

I en sluta har hästen frambenen på spåret och bakbenen innanför, samtidigt som den är ställd i kroppen runt ryttarens innerskänkel.

Vad är sluta?

Ridövningen sluta är en av de fyra rörelserna som man vanligvis kallar laterala rörelser eller sidvärtsrörelser, eftersom hästen rör sig både framåt och korsar benen i sidleds.

I en korrekt sluta är hästens kropp, hals och nacke formad runt ryttarens innerskänkel. Framdelen förblir kvar på spåret samtidigt som bakbenen går innanför spåret, vilket gör att hästen går på tre spår:

  1. Främre ytterbenet på ett,
  2. inre frambenet och yttre bakbenet på ett annat,
  3. och det inre bakbenet på ett.

Rörelsen påminner om öppna, där hästen istället går med frambenen framför spåret och bibehåller bakbenen på spåret, men med samma böjning i kroppen som i en sluta.

Sluta kan ridas på rakt spår, diagonal eller volt i alla tre gångarterna. På tävling rids den oftast i trav och förekommer först på medelsvår nivå inom dressyr.

Läs även: Hur man rider hästen i form

Varför ska man rida sluta?

Sluta är en bra övning för att öka hästens balans, styrka och rörlighet som förbättrar hästens gångarter och minskar risken för skador. Genom böjning och stretching i sidan kan hästens muskler mjukas upp och vara lösgörande för stel bog, nacke och bakben.

Att hästens bakre ytterben korsar framför innerbenet för att nå in under tyngdpunkten (ryttarens rumpa) gör rörelsen sluta till en stärkande, stretchande och gymnastisk övning som förbättrar hästens styrka, balans och lösgjordhet.

Övningen förbättrar också kommunikationen mellan häst och ryttare eftersom det kräver att hästen lyssnar och svarar på ryttarens hjälper, framförallt den förflyttande skänkeln.

Läs även: Hur man rider med benen

Hur rider man sluta?

Det enklaste sättet att rida sluta är i skritt eller nedsuttet i trav, efter långsidan med hjälp av böjningen från en 10 meters volt. Gör på följande vis:

  1. Hitta rätt böjning. Lägg en 10 meters volt i hörnet för att hitta rätt grad böjning i hästens hals, nacke och kropp. Rid sedan in på långsidan med bibehållen böjning från den slutna delen av volten.
  2. Rätt position i sadeln: Sitt på det inre sittbenet i slutan för att hjälpa hästen att hålla balansen. Behåll överkroppen rak i färdriktning med axlarna i linje med hästens bogar.
  3. Kontrollera hästens framdel: Se till att hästens framdel går rakt längs med spåret med lätt böjning inåt med hjälp av ryttarens innerhjälper.
  4. Flytta in hästens bakdel: Flytta in hästens bakben innanför spåret med hjälp av ytterskänkeln som placeras något bakom sadelgjorden.
  5. Rid i sluta: Rid hästen på tre spår (använd med fördel en spegel på slutet av långsidan) och försök att bibehålla engagemang och energi i rörelsen.

Kom ihåg att berömma hästen när den gör rätt och ställ rimliga krav efter er dagsform. Övningen kan vara svår för stela eller oerfarna hästar. Då är det extra viktigt att succesivt öka kraven och intensiteten.

Läs även: Hur, när och varför man ska sitta ner i trav

Ryttarens position

När man rider en sluta finns det vissa saker man som ryttare behöver ha extra koll på i sin sits och position i sadeln. Innan du tar dig ann att rida en sluta bör du som ryttare ha koll på ryttarens grundsits och hur du använder dina hjälper.

När du rider sluta behöver du tänka på:

  • Höft: Sitt rakt i sadeln med parallella höfter.
  • Blick: Fästs i färdriktning.
  • Axlar och överkropp: Håll axlarna i linje med hästens bogar.
  • Innerskänkel: Placeras vid sadelgjorden för att stödja böjningen och hålla hästen på spåret.
  • Ytterskänkel: Placeras något bakom sadelgjorden för att flytta bakdelen innanför spåret.
  • Inre tygel: Ber om böjning i nacke och hals.
  • Yttre tygel: Reglerar böjningen i halsen och kontrollerar yttre bogen.
  • Vikt och säte: Placera något mer vikt på det inre sittbenet för att hjälpa hästen att bibehålla balansen.

Läs även: Den ultimata sitsguiden

Hästens position

  • Pannan vinkelrät mot färdriktningen
  • Lätt böjning i nacke, hals och kropp
  • Inre frambenet och yttre bakbenet i samma spår
  • Bakdelen innanför spåret

Vanliga misstag att se upp för

Här kommer några av de vanligaste misstagen bland häst och ryttare när det kommer till att rida sluta. Men var inte orolig, du kan också läsa om vad problemet kommer ifrån och hur du kan fixa det!

1. Framdelen är inte rak längst med spåret

Ett av de vanligaste felen när det kommer till att rida sluta är att hästens framdel inte är rak på spåret. Eftersom hästens bakdel hamnar innanför spåret är det inte ovanligt att bogen och huvudet hamnar närmre väggen.

Lösning: Tänk på att rida framdelen rakt längst med spåret. Om hästens bakben går innanför spåret kommer kroppen automatiskt att få rätt böjning. Ställ sedan nacke och hals med de inre hjälperna.

Läs även: Hur du samlar din häst

2. Ryttaren sitter inte rakt i sadeln

I samband med att hästens ansikte är vänd mot staketet hamnar ryttaren ofta på det yttre sittbenet för att tappert försöka skjuta ut bakdelen med sitt yttre ben och skänkel.

Lösning: När du rider en sluta bör du undvika att roter höften utåt. Ha höfterna palarellt i sadeln med något mer tyngd på det inre sittbenet. Hästen bör vara känslig för ytterhjälpen när du flyttar den något bakom sadelgjorden och ber om en förflyttning av bakdenlen.

Läs även: Hur man rider med ben och skänkel

3. Hästen är för stel

Det är inte ovanligt att hästen är för stel för att utföra övningen sluta vid första försöket, eftersom det kräver att hästen har framåtbjudning, är lösgjord och smidig.

Lösning: När du introducerar sluta kan du behöva göra det succesivt. Se det som en stretchövning. Börja med några steg och beröm när hästen gör rätt. Förstärk ditt inre ben som framåtdrivande men undvik att använda båda benen aktivt samtidigt.

Läs även: 6 Lösgörande övningar för stel häst

4. Hästen förstår inte dina hjälper

Det mesta är svårt första gången. Sluta är en övning som är lätt för hästen att missförstå om inte ryttaren är tydlig i sina hjälper. Det kan göra att hästen blir förvirrad och inte förstår vad som förväntas av den.

Det vanligaste missförståndet när det kommer till sluta är att hästen inte förstår vad ryttaren ber om med sin ytterskänkel (vilket är att hästen ska ta in bakdelen, men som lätt kan missuppfattas och hästen tror att den ska forma sig runt skänkeln).

Lösning: Om hästen inte förstår vad du ber den om är det bäst att backa ett steg. Se över dina grundläggande övningar och gå tillbaka ett steg i sidvärtsrörelserna för att se till att hästen förstår dina laterala hjälper.

Du kan till exempel flytta hästen undan för skänkeln eller rida skänkelvikning några gånger och berömma när hästen tänker rätt.

Läs även: 3 tecken på att din häst inte förstår dig

5. Hästen böjer på nacken utan att ta in bakdelen

En oerfaren ryttare som inte vet hur en sluta ”ska kännas” kan lätt bli lurad av böjning i nacken, men om hästen inte böjer igenom halsen och kroppen med bakbenen innanför spåret är inte slutan korrekt.

Lösning: För mycket böjning i nacken beror oftast på att ryttaren använder tyglarna för att svänga istället för att använda sina primära hjälper, ben och säte. Se till att du vet hur ryttarens hjälper ska användas innan du ställer för stora krav på din häst, och mjukna i tyglarna.

Läs även: Hur man blir stilla i handen

6. Hästen har svårt att bibehålla böjningen i kroppen

Du märker när hästen tappar sin böjning i kroppen när hästen går med alla fyra benen på fyrkanspåret, om hästens ytterbog ”klättrar på staketet” eller om hästen ställer åt fel håll. Oftast har hästen en sida som är lättare och en som är svårare att ställa igenom i.

Lösning: Om du har svårt att bibehålla böjningen i kroppen på hästen kan det vara en bra ide att börja slutan från avslutningen i en volt. Rid en 10-meters volt i hörnet av långsidan men istället för att räta ut hästen vid långsidan använder du böjningen för att få hästens bakben innanför spåret.

Läs även: Hur man rider en volt

Mer övningar:

Stärk hästens bakdel

Hoppning

Dressyr

Beteende/Lydnad

Gångarter

Longering & tömkörning

Utomhus

Nybörjare

Ridvägar & rörelser

Unghäst


Följ ryttarens.se på sociala medier


Felice

Mitt namn är Felice Thuresson och jag har startat den här bloggen för att hjälpa dig med dina hästrelaterade frågor. Hoppas du finner mitt inlägg till någon hjälp & tack för ditt besök!

Nyligen Tillagda Inlägg